Linecký koláč

Lina rezy

Autor receptu: imaginarium

Tento koláč som ochutnala u babky, kde som si ho zamilovala, ale zabudla som si vypýtať recept. K tomu som sa dostala až teraz, keď mi ho vypýtala sestra od jej (potenciálnej) svokry. Takže veľká vďaka @Cingit aj tete do Tŕstia :)

Suroviny

Postup

  1. Múku, cukor, kypriaci prášok, vanilkový cukor, dva žĺtky a Heru vymiešame. Po troške pridávame mlieko, aby sa nám dalo spraviť pekné, hladké cesto (ja som dala asi 4 lyžice).
  2. Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený a vysypaný plech a natrieme lekvárom. Ja som mala domáci a kľudne ním nešetrite. Do druhej polovice vmiesime 2 lyžice preosiateho kakaa, vyvaľkáme a uložíme na lekvár.
  3. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a potrieme nim kakaové cesto. Posypeme to solenými arašidmi a pečieme pri teplote 180 °C dovtedy, kým arašidy mierne nezhnednú - približne 25 minút.
  4. Kým sa pečie koláč, tak si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu (ja som dala viac ako bolo v pôvodnom recepte, tam bolo min. 150 g, ja som dala až 250 g). Môžeme pridať kúsok Cery alebo kvapku oleja, aby to bolo redšie a ľahšie sa to rozlialo po koláči. Horúci koláč polejeme čokoládou a necháme stuhnúť.