Likér zo zelených orechov

rea1 - bez fotkyrea1, 13. júla 2012

Nadišiel čas zelených vlašských orechov, práve vhodných na zaváranie a iné zázraky. Ja z nich občas robievam likér. Síce ho nepijem ale celkom dobre Zobraziť celý popisNadišiel čas zelených vlašských orechov, práve vhodných na zaváranie a iné zázraky. Ja z nich občas robievam likér. Síce ho nepijem ale celkom dobre sa tým ohurujú mlsné návštevy. Výroba, ak má byť dobrý, trvá dlho, ale keď teraz začnete, na Vianoce ako keby ste našli.

Suroviny

1 liter
1 kg
0,50 kg
1 ks
3-4 ks
1 liter
1 ks




Postup

  1. 1

    Zelené vlašské orechy, ktoré majú ešte mäkké jadro dobre poumývame, rozkrojíme na polovice, naložíme do veľkého zaváracieho pohára, zalejeme liehom, prikryjeme igelitom, uviažeme motúzom a odložíme na balkón, na teplo. Na jedno kilo orechov počítame jeden liter kvalitného konzumného liehu (aký sa kedysi s nadšením pašoval z dovoleniek v Juhoslávii). Kde sa dá zohnať dnes, netuším.

  2. 2

    Pohár s orechmi necháme na balkóne 2 - 3 mesiace. Keď si naň spomenieme, dobre s ním pohrkáme, aby sa obsah fľaše "pohol". A necháme ho tam, kde je a kde nezavadzia, nech si orechy konajú svoje dielo. Obsah fľaše pomaly černá ale to nám nevadí, my sa nebojíme.

  3. 3

    Na jeseň, keď sú už kvety z balkóna odložené na prezimovanie a pohár nevábneho vzhľadu na tam trčí ako prst a provokuje, vezmeme ho dnu a dokončíme čáry-máry. Cukor, škoricu, klinčeky a pomaranč pokrájaný na kúsky zvaríme v 1 litri vody, necháme vychladnúť a precedíme. Orechy tiež precedíme ale použijeme pri tom gázu, mušelín alebo tenké plátno. Precedené orechy vyzerajú ako malé, škaredé, čierne kamene ale po povarení v cukre sa to vraj dá konzumovať ako kompót. Neviem, ja ich vyhadzujem.

  4. 4

    Obidve precedené tekutiny zmiešame, spravíme skúšku okoštovaním a ak sa nám výsledný produkt zdá slabý, pokazíme ho pridaním (r)umu alebo vodky. Prelejeme do likérovej fľaše so zabrúsenou zátkou (no dobre, veď aj do obyčajnej sa dá), odložíme ďaleho a hlboko do baru a necháme stáť aspoň do Vianoc. Opäť najmenej tie 2 - 3 mesiace. Čím odstátejší, tým lepšie.

  5. 5

    Netreba zabudnúť, že likér nie je slivovica a nemusí mať nutne 52%. :-) Má byť sladký a jemný. POZOR! Likér je síce veľmi dobrý ale farbou sa podobá na to, čo vyžmýkate z handry, ked umyjete intenzívne používané panelákové schodisko.

Diskusia k receptu

hanina
Mne by bolo tých orechov ľúto. Vlani mi zamrzli a tohto roku ich je málo. Aj tak nepijem, ale už som o ňom počula.
rea1
@hanina , kilo zelenych orechov, to je tak za dve-tri poriadne chlapske hrste, to by ti nemuselo byt luto. ja likery robim skor preto, ze som hračička a bavi ma paprat sa s takymi vecami a navstevam to chuti, tak nech trosku híkaju. :-))
hanina
Nuž ja ich mám tohto roku na strome asi 100. A sú to tie obrovské papierové, takže sa teším, že budem mať aspoň na ozdobu na vianočný stôl - pre nás a priateľov. Snáď, keď bude väčšia úroda vyskúšam. Ale ten lieh bude aj pre mňa problém. Žeby v Poľsku?
mracik9
Tak orechy čakajú v chladničke,tak ide sa nato,dobrá je aj niekoľko ročná vodka,no nie?
joel
ja mam podobný recept ale ja to robim z domácej slivovice
astheart
Polský SPIRITUS by se nehodil? Ten se taky pašoval, pokud se pamatuji, :)))))
rea1
@joel , ved to je hriech, dobru domacu slivovicu nicit na taketo nieco! :-))
@mracik9 , pravdepodobne to ide aj s vodkou, urcite, len ja naozaj neviem, lebo mam dlhorocny spolahlivy zdroj v podobe byvaleho spoluziaka, ktory cely zivot pracuje a podnika v "jedle a pití". jedalne, restauracie, kaviarne a take podobne rozne. vzdy na vianoce ja od neho dostanem velku flasu kvalitneho spiritusu a on odomna kos s kadejakymi mojimi vyrobkami. a obaja sme spokojni. :-)
@sjuz , ten tvoj urcite vyskusam. diky.
womankc
toto robí aj moja svokrička a je to vynikajúce, ona keď nemá špiritus čistý, tak používa zásadne vodku a ešte robí aj griotku, je na takéto veci neskutočne zručná a ja jej špeciality mám veľmi rada . Tento rok som jej doniesla tieto zelené orechy už sa luhujú v tégli na okne mňam
rea1
@womankc , nie ze by som chcela ohovarat moju svokru nebohu ale ona k nam chodievala pozriet svoje vnucata tak trikrat do roka. vsetci sme byvali v bratislave, aby nedoslo k omylu, ze cestovala zdaleka. v pohode doniesla v marci (syn ma meniny) jednym tahom aj mikulasske balicky. prisaham!!! nekecam!!! ale ked som zacala robit tento liguere a este pred nim liker z ciernych ribezli, bola u nas patkrat do mesiaca. prisla pozriet vnucata. :-)))))
abdul
Robievam z vodky, práve 4 l pohár stojí na slnku a po poslednej koštovke " dolaďujem " liehom. Z lekárne, 10,60 € liter 80%. Mám recept, kde sa po prvom náleve znova zalieva vodkou a ten vylúhovaný nálev sa mieša spolu s tým prvým. Svetlejší s tmavým.
@rea1 : K bodu 5: Podobnú farbu majú aj ponožky po mesiaci v gumákoch. :-)))
tiginko
oné, si si istý, že ti predali čistý lieh? Mne minule tvrdili v lekárni, že čistý lieh nepredávajú, že je miešaný s benzínom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia