Likér zo zelených orechov

Autor receptu: rea1

Nadišiel čas zelených vlašských orechov, práve vhodných na zaváranie a iné zázraky. Ja z nich občas robievam likér. Síce ho nepijem ale celkom dobre sa tým ohurujú mlsné návštevy. Výroba, ak má byť dobrý, trvá dlho, ale keď teraz začnete, na Vianoce ako keby ste našli.

Suroviny

Postup

  1. Zelené vlašské orechy, ktoré majú ešte mäkké jadro dobre poumývame, rozkrojíme na polovice, naložíme do veľkého zaváracieho pohára, zalejeme liehom, prikryjeme igelitom, uviažeme motúzom a odložíme na balkón, na teplo. Na jedno kilo orechov počítame jeden liter kvalitného konzumného liehu (aký sa kedysi s nadšením pašoval z dovoleniek v Juhoslávii). Kde sa dá zohnať dnes, netuším.
  2. Pohár s orechmi necháme na balkóne 2 - 3 mesiace. Keď si naň spomenieme, dobre s ním pohrkáme, aby sa obsah fľaše "pohol". A necháme ho tam, kde je a kde nezavadzia, nech si orechy konajú svoje dielo. Obsah fľaše pomaly černá ale to nám nevadí, my sa nebojíme.
  3. Na jeseň, keď sú už kvety z balkóna odložené na prezimovanie a pohár nevábneho vzhľadu na tam trčí ako prst a provokuje, vezmeme ho dnu a dokončíme čáry-máry. Cukor, škoricu, klinčeky a pomaranč pokrájaný na kúsky zvaríme v 1 litri vody, necháme vychladnúť a precedíme. Orechy tiež precedíme ale použijeme pri tom gázu, mušelín alebo tenké plátno. Precedené orechy vyzerajú ako malé, škaredé, čierne kamene ale po povarení v cukre sa to vraj dá konzumovať ako kompót. Neviem, ja ich vyhadzujem.
  4. Obidve precedené tekutiny zmiešame, spravíme skúšku okoštovaním a ak sa nám výsledný produkt zdá slabý, pokazíme ho pridaním (r)umu alebo vodky. Prelejeme do likérovej fľaše so zabrúsenou zátkou (no dobre, veď aj do obyčajnej sa dá), odložíme ďaleho a hlboko do baru a necháme stáť aspoň do Vianoc. Opäť najmenej tie 2 - 3 mesiace. Čím odstátejší, tým lepšie.
  5. Netreba zabudnúť, že likér nie je slivovica a nemusí mať nutne 52%. :-) Má byť sladký a jemný. POZOR! Likér je síce veľmi dobrý ale farbou sa podobá na to, čo vyžmýkate z handry, ked umyjete intenzívne používané panelákové schodisko.