Lievance z ovsenných vločiek a kyslého mlieka s medovo-škoricovým maslom

janikbj - fotkajanikbj, 4. decembra 2013
Lievance z ovsenných vločiek a kyslého mlieka s medovo-škoricovým maslom
Foto: janikbj

Asi najlepšie zdravé lievance, aké som kedy jedla. Odporúčam na víkendové raňajky alebo ako sladký obed.

2-3
porcie

Suroviny

2 hrnčeky
1 hrnček
0,5 hrnčeka
2
1 čl
1 čl
1 pl (alebo hnedý)
3 pl
 štipka




Postup

  1. 1

    Ovsenné vločky zalejeme kyslým mliekom a necháme cca 15 min. napučať. (Ak použijete celé vločky, nechajte ich zaliate mliekom odstáť cez noc). Do napučaných vločiek primiešame vajíčka, štipku soli, múku zmiešanú s PDP a sódou a roztopené maslo.

  2. 2

    Na nepriľnavej panvici pečieme na troške masla lievance. Ja som piekla veľké, ale sú veľmi jemnučké, trochu ťažšie sa otáčajú, tak kto sa necíti dostatočne zručný, odporúčam malé lievance na lievancovej alebo obyčajnej panvici. Pre menej skúsené kuchárky - cesto je nadýchané a prvý lievanec sa bude asi otáčať ťažko, treba len trpezlivosť a počkať, kým bude dostatočne upečnený z jednej strany, bude to vyzerať na vrchu asi takto - cesto bude bublikové a vcelku pevné. Jemne uvoľnite lievanec z každej strany a ono to potom pôjde ľahko :-)

    Lievance z ovsenných vločiek a kyslého mlieka s medovo-škoricovým maslom - obrázok 2
  3. 3

    Hotové lievance polejeme medovým maslom - maslo necháme roztopiť a vymiešame ho s tekutým medom a troškou škorice. med nedávame do horúceho masla! Čerstvé lievance sú nadýchané, až priam penové a veľmi jemné. Naozaj odporúčam.

    Lievance z ovsenných vločiek a kyslého mlieka s medovo-škoricovým maslom - obrázok 3

Diskusia k receptu

janikbj
komu sa nepozdáva medové maslo, ako príloha budú super aj karamelizované jablká alebo čokoľvek, čo máte radi :-)
tiež sa môže malé kyslé jabĺčko nastrúhať priamo do cesta (vytlačiť z neho šťavu)
anina6
kombinácia ovsených vločiek a celozrnnej múky mi je dôverne známa, určite vyskúšam aj recept na tvoje zdravé lievance. máš odo mňa 5*.
smejkad
vidis, celozrnnu muku som do lievancov este nedavala, moze byt aj spaldova celozrnna predpokladam?
ja zvyknem davat domaci jogurt miesto acidka, to mam odskusane a doporucujem tiez :-)
janikbj
ďakujem pekne :-)
špaldovú celozrnnú nepoužívam, zatiaľ len pšeničnú,ale nemyslím, že by to bol problém :-)
salinka
Ja dávam do cesta jabĺčka. Tieto tvoje sa mi tiež veľmi páčia, vyskúšam ich.
janikbj
@salinka , tiež som robila kedysi jabĺčkové, ale dosť sa mi pripaľovali a teraz som ani jablká doma nemala. písala som v prvom komentári, že sa dá aj s karamelizovanými jablkami navrch, to tiež bude pasovať. každopádne,toto je super základný recept a teraz čakám na nápady a obmeny :-)
evanaaa
Lievance síce nerobím často, ale niekedy aj na ne príde chuť. @janikbj , vypadajú kypré, pekné sú, ja ešte rozdelím vajíčka a spravím sneh, ktorý ich viac nakyprí, zjemní, len to obracanie je umenie, lebo ak to nedopadne na miesto, posunie sa a je to také "rozčaptené:-))
janikbj
@evanaaa , Evi, u nás tiež lievance tak raz ročne,ale na tieto som mala chuť dlho,tak som si urobila na raňajky. a boli super. to kyslé mlieko ich výborne skyprilo, boli jemnulinké ako pena. bola som veľmi milo prekvapená :-) s vyšľahanými bielkami by už asi boli tak jemné, že by som o nich ani nevedela :D
danda3
Super, vyskúšam, s vločkami robievam aj palacinky, lievance iste budú tiež výborné.♥
janikbj
@danda3 , budem rada,keď skúsiš a verím, že budeš spokojná :-) inak sú to v origináli americké pancakes, takže nie celkom lievance,preto som ich robila veľké, ale myslím, že to je absolútne šum-a-fuk. chutia super ;)
lenkafirka
Vynikajuce ranajky!!! Ten cas straveny pri panvici stal za to :-) Budeme robievat urcite casto...
thea26
nezvyknem komentovať receptíky, ktoré z varechy skúšam doma ale tento musím ... je perfektný :) ja som tam pridala jeden prezretý banán a použila som špaldovú celozrnú múku ... lievančeky boli mňam, mňam ...
janikbj
@the26 , jéj, ďakujem za milý komentár, som veľmi rada, že lievance chutili a s banánom museli byť úplne super :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia