Lievance z ovsenných vločiek a kyslého mlieka s medovo-škoricovým maslom

Autor receptu: janikbj

Asi najlepšie zdravé lievance, aké som kedy jedla. Odporúčam na víkendové raňajky alebo ako sladký obed.

2-3
porcie

Postup

  1. Ovsenné vločky zalejeme kyslým mliekom a necháme cca 15 min. napučať. (Ak použijete celé vločky, nechajte ich zaliate mliekom odstáť cez noc). Do napučaných vločiek primiešame vajíčka, štipku soli, múku zmiešanú s PDP a sódou a roztopené maslo.
  2. Na nepriľnavej panvici pečieme na troške masla lievance. Ja som piekla veľké, ale sú veľmi jemnučké, trochu ťažšie sa otáčajú, tak kto sa necíti dostatočne zručný, odporúčam malé lievance na lievancovej alebo obyčajnej panvici. Pre menej skúsené kuchárky - cesto je nadýchané a prvý lievanec sa bude asi otáčať ťažko, treba len trpezlivosť a počkať, kým bude dostatočne upečnený z jednej strany, bude to vyzerať na vrchu asi takto - cesto bude bublikové a vcelku pevné. Jemne uvoľnite lievanec z každej strany a ono to potom pôjde ľahko :-)
  3. Hotové lievance polejeme medovým maslom - maslo necháme roztopiť a vymiešame ho s tekutým medom a troškou škorice. med nedávame do horúceho masla! Čerstvé lievance sú nadýchané, až priam penové a veľmi jemné. Naozaj odporúčam.