Leží kura na gruliach

zemo - fotkazemo, 23. októbra 2009

Leží kura na gruliach a vy grúlite od rozkoše. Tento spôsob úpravy kurčaťa som pochytil niekde na Spiši. Preto je kura na gruliach. Chutné Zobraziť celý popisLeží kura na gruliach a vy grúlite od rozkoše. Tento spôsob úpravy kurčaťa som pochytil niekde na Spiši. Preto je kura na gruliach. Chutné a sýte jedlo. Z kurčaťa sa najedia viacerí hladoši. To je pri bežnej pečenej kure absurdná predstava.

5 - 6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
2 hrste
400 ml
2 ks
100 ml
2 strúčiky
1 lyžička
1 lyžička
150 g
 medzi prsty




Postup

  1. 1

    Najprv si očistíme zemiaky, nakrájame ich na mesiačiky, osušíme v čistej utierke a pozor, nesolíme. Kura si rozporciujeme, potrieme rozotreným cesnakom so soľou a jemne poprášime mletou červenou paprikou.

  2. 2

    Na olejom vymastený pekáč poukladáme zemiaky, poobraciame v oleji a posypeme rascou. Primiešame v horúcom mlieku minimálne hodinu namočené sušené huby. Mlieko nevylievame, zíde sa na potieranie kurčaťa. Na zemiaky poukladáme rozporciované kura, na ktoré kladieme maslo. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 180 stupňoch do rúry asi tak 3/4 hodiny.

  3. 3

    Kým sa nám kurča zapeká, urobíme si malú prednášku o alobale. Aj tak zatiaľ nemáte nič na práci. Alobal má dve strany a každá dokáže niečo iné. Lesklá strana odráža teplo a matná ho prepúšťa. Ak chceme udržať v rúre niečo teplé - napríklad pečené mäso, lesklá strana musí smerovať smerom von. Ak naopak niečo narýchlo varíme - napríklad zemiaky v alobale - musí von smerovať matná strana. To platí aj pri pečení mäsa v alobale. Teda aj nášho kurčaťa na gruliach.

  4. 4

    Keď je kura mäkké, dáme dolu alobal a mäso potrieme mliekom, v ktorom boli namočené huby. Počkáme, kým je kôrka dostatočne červenkastá a chrumkavá. Potom mäso vyberieme, do zemiakov primiešame smotanu, dobre zamiešame a necháme asi 10 - 15 minút zapiecť. Všetko záleží, či chcete mať zemiačiky viac prepečené alebo len akoby pod v trúbe uvarené v smotane.

  5. 5

    Ak chcete zasýtiť hladošov, dajte zemiakov viac a pridajte viac smotany a húb. Ak robíte obed pre normálne hladné tri osoby, mal by vám stačiť polovičný počet. My udáme rozpočet pre 5 nenásytníkov. A nebojte sa, ak sa vám neujde veľa mäsa - tie zemiaky so smotanou a hubami, cez ktoré sa piekli v kurčacej ščťavičke a masle sú na tomto jedle najlepšie!

Diskusia k receptu

haston
toto musím skúsiť. stačili by aj samotné stehná - koľkokrát ich ponúkajú v akcii lacnejšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia