Leží kura na gruliach

Autor receptu: zemo

Leží kura na gruliach a vy grúlite od rozkoše. Tento spôsob úpravy kurčaťa som pochytil niekde na Spiši. Preto je kura na gruliach. Chutné a sýte jedlo. Z kurčaťa sa najedia viacerí hladoši. To je pri bežnej pečenej kure absurdná predstava.

5 - 6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si očistíme zemiaky, nakrájame ich na mesiačiky, osušíme v čistej utierke a pozor, nesolíme. Kura si rozporciujeme, potrieme rozotreným cesnakom so soľou a jemne poprášime mletou červenou paprikou.
  2. Na olejom vymastený pekáč poukladáme zemiaky, poobraciame v oleji a posypeme rascou. Primiešame v horúcom mlieku minimálne hodinu namočené sušené huby. Mlieko nevylievame, zíde sa na potieranie kurčaťa. Na zemiaky poukladáme rozporciované kura, na ktoré kladieme maslo. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 180 stupňoch do rúry asi tak 3/4 hodiny.
  3. Kým sa nám kurča zapeká, urobíme si malú prednášku o alobale. Aj tak zatiaľ nemáte nič na práci. Alobal má dve strany a každá dokáže niečo iné. Lesklá strana odráža teplo a matná ho prepúšťa. Ak chceme udržať v rúre niečo teplé - napríklad pečené mäso, lesklá strana musí smerovať smerom von. Ak naopak niečo narýchlo varíme - napríklad zemiaky v alobale - musí von smerovať matná strana. To platí aj pri pečení mäsa v alobale. Teda aj nášho kurčaťa na gruliach.
  4. Keď je kura mäkké, dáme dolu alobal a mäso potrieme mliekom, v ktorom boli namočené huby. Počkáme, kým je kôrka dostatočne červenkastá a chrumkavá. Potom mäso vyberieme, do zemiakov primiešame smotanu, dobre zamiešame a necháme asi 10 - 15 minút zapiecť. Všetko záleží, či chcete mať zemiačiky viac prepečené alebo len akoby pod v trúbe uvarené v smotane.
  5. Ak chcete zasýtiť hladošov, dajte zemiakov viac a pridajte viac smotany a húb. Ak robíte obed pre normálne hladné tri osoby, mal by vám stačiť polovičný počet. My udáme rozpočet pre 5 nenásytníkov. A nebojte sa, ak sa vám neujde veľa mäsa - tie zemiaky so smotanou a hubami, cez ktoré sa piekli v kurčacej ščťavičke a masle sú na tomto jedle najlepšie!