Letná šalátová polievka (fotorecept)

Autor receptu: garanco

Takúto polievku varievala moje mama v čase, keď rástol šalát v našej záhrade. Naša známa, ktorá takúto polievku zbožňovala, ale nemala záhradu a my sme ju zásobovali šalátom, ju volala "tunka". Ja varím šalátovú polievku, presne tak, ako mama, skúste, možno bude chutiť aj Vám!

4-6
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv musíte mať v záhrade šalát, asi takýto...
  2. ...potom ho dobre vyumývať a potrhať ho na malé kúsky, asi takto...
  3. ... potom si už v kuchyni pripravte všetko, čo budete potrebovať do polievky: najemno nasekať kôpor (alebo použiť ten z mrazničky, ktorý sme si minule odložili), najemno pokrájať cesnak a zmixovať mlieko s kyslou smotanou ( ja pridávam aj trochu polohrubej múky, aby sa mi pri varení neodseklo).
  4. V hrnci urobíme svetlú zápražku - iba pri tejto polievke používam polohrubú múku, pridáme cesnak, opražíme ho do ružova, zalejeme studenou vodou, dobre miešame. Môžme pridať zeleninový bujón, soľ, mleté biele korenie a niekoľko minút povaríme- miešame.
  5. Potom za stáleho miešania prilejeme smotanu s mliekom, (kedysi mama varievala z kyslého rozhabarkovaného mlieka ) miešame (ľavou rukou som si pripravila aparát a potom rýchlo cvakla a zas miešala), to preto, aby sa smotana neodrazila.
  6. Krátko povaríme a odstavíme, pridáme kôpor, šalát, už len premiešame a podávame. Šalát nikdy nevarím, lebo potom chutí, ako hovoril môj otec "jak pomitek"( preklad - ako vechtík). Moji stravníci si do taniera ešte priložia šalát, ktorý je pripravený ako príloha k druhému jedlu.