Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Zasadila som si asi 12 plánt kapusty. Nerátala som s tým, že mi narastú také veľké hlavy. Robila som kapustu s mletým mäsom, kapustový šalát. Tak som sa rozhodla, že spravím túto letnú čalamádu na rýchlu konzumáciu.

Postup

  1. Vyzbrojila som sa nožom ,aby som mala čím odrezať hlúb a išla som si odtrhnúť do záhrady jednu kapustu. Tento rok máme poriadne zarastenú záhradu. Manžel od februára trpí na bolesti krížov.
  2. Očistená vážila 2,94 kg.
  3. Vykopala som si mrkvu. Červenú papriku som si kúpila
  4. spolu so šalátovými uhorkami.
  5. Cuketa je z mojej záhrady.
  6. Štipľavú papriku som tiež kúpila.
  7. Všetku zeleninu som umyla, očistila som cibuľa, mrkvu. Vzala som si veľkú misu a do nej som začala strúhať kapustu. Strúhanú kapustu som osolila asi 1 pl soli, aby mi trochu zmäkla.
  8. Cuketu som narezala do kríža a nastrúhala spolu s červenou paprikou, bielou štipľavou paprikou, cibuľou a šalátovou uhorkou.
  9. Tiež som nastrúhala mrkvu. Chcem, aby bola čalamáda pekne farebná.
  10. Snažila som sa strúhanú zeleninu trochu premiešať, no bolo jej dosť, takže sa mi to nedarilo.
  11. Vybrala som si zo špajze veľký hrniec, do ktorého som zeleninu premiestnila.
  12. Uvarila som si koreniacu zmes Dia Zeko bez konzervačných látok s 500 ml octu a 200 g cukru. Povarila som to asi 5 minút. Potom som pridala 50 ml oleja.
  13. Naliala som ju na kapustu cez sitko. Podchvíľou som chodila čalamádu ochutnávať.Nechala som ju zakrytú do druhého dňa v hrnci. Potom som ju preložila do dvojlitrových fliaš. Práve prišiel syn, tak si jednu fľašku zobral. Jednu som si nechala v kuchyni - tá je už zjedená. Práve dnes sme načali druhú fľašku.
  14. Pohľad na broskyne na strome. Tieto sú už trónia v špajzi na polici.
  15. Spolu s marhuľami a marhuľovým lekvárom.