Letná čalamáda na rýchly konzum (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Zasadila som si asi 12 plánt kapusty. Nerátala som s tým, že mi narastú také veľké
hlavy.
Robila som kapustu s mletým mäsom, kapustový šalát. Tak som sa rozhodla, že
spravím
túto letnú čalamádu na rýchlu konzumáciu.
Postup
- Vyzbrojila som sa nožom ,aby som mala čím odrezať hlúb a išla som si odtrhnúť do záhrady jednu kapustu. Tento rok máme poriadne zarastenú záhradu. Manžel od februára trpí na bolesti krížov.
- Očistená vážila 2,94 kg.
- Vykopala som si mrkvu. Červenú papriku som si kúpila
- spolu so šalátovými uhorkami.
- Cuketa je z mojej záhrady.
- Štipľavú papriku som tiež kúpila.
- Všetku zeleninu som umyla, očistila som cibuľa, mrkvu. Vzala som si veľkú misu a do nej som začala strúhať kapustu. Strúhanú kapustu som osolila asi 1 pl soli, aby mi trochu zmäkla.
- Cuketu som narezala do kríža a nastrúhala spolu s červenou paprikou, bielou štipľavou paprikou, cibuľou a šalátovou uhorkou.
- Tiež som nastrúhala mrkvu. Chcem, aby bola čalamáda pekne farebná.
- Snažila som sa strúhanú zeleninu trochu premiešať, no bolo jej dosť, takže sa mi to nedarilo.
- Vybrala som si zo špajze veľký hrniec, do ktorého som zeleninu premiestnila.
- Uvarila som si koreniacu zmes Dia Zeko bez konzervačných látok s 500 ml octu a 200 g cukru. Povarila som to asi 5 minút. Potom som pridala 50 ml oleja.
- Naliala som ju na kapustu cez sitko. Podchvíľou som chodila čalamádu ochutnávať.Nechala som ju zakrytú do druhého dňa v hrnci. Potom som ju preložila do dvojlitrových fliaš. Práve prišiel syn, tak si jednu fľašku zobral. Jednu som si nechala v kuchyni - tá je už zjedená. Práve dnes sme načali druhú fľašku.
- Pohľad na broskyne na strome. Tieto sú už trónia v špajzi na polici.
- Spolu s marhuľami a marhuľovým lekvárom.