Foto: veve
Pomaly sa osmeľujem v pečení z kysnutého cesta a toto je môj najnovší výmysel na sladké nedeľné raňajky. Cesto som vyskúšala urobiť podľa @Sovka62: Zobraziť celý popisPomaly sa osmeľujem v pečení z kysnutého cesta a toto je môj najnovší výmysel na sladké nedeľné raňajky. Cesto som vyskúšala urobiť podľa @Sovka62: http://varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-recept.html A je skvelé, tak ho pridávam, aby sme si ho pripomenuli :-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
20 g |
|
1 ČL |
|
240 ml |
|
1 ks |
|
70 ml |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
Plnka: | |
100 g |
|
2 PL |
|
1,5 PL |
|
|
|
3 kvapky |
|
Poleva: | |
100 ml |
|
50 ml |
|
1 ČL |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku zmiešame s kypriacim práškom a štipkou soli. Keď kvások vzíde, vlejeme ho do múky a pridáme vajce a olej. Všetko spolu premiešame a necháme 15 min. odpočívať. Potom cesto vymiešame do hladka a dáme na 40 min. na teplé miesto vykysnúť.
- 2
Medzitým si necháme napučať v teplej vode hrozienka, môžeme k nim kvapnúť rum alebo mandľovú arómu. Na plnku si zmiešame pomleté mandle a rozpustené maslo s cukrom. Po vykysnutí cesta si ho preložíme na pomúčenú dosku, krátko premiesime a vyvaľkáme do rozmeru tak 25x40 cm. Natrieme naň mandľovú plnku a posypeme zliatymi hrozienkami a zrolujeme ako štrúdľu.
- 3
Nakrájame na 8 častí, ktoré reznou plochou kladieme do vymastenej tortovej formy s rozmerom 22cm. Necháme 15 min. podkysnúť a pečieme prvých 5-7 minút na 200°C, potom znížime teplotu na 180°C a dopečieme ešte 20 min.
- 4
Na polevu si dáme do kastrólika zohriať javorový sirup. Vlažnú vodu si zmiešame s lyžičkou solamylu a pomaly prilejeme do sirupu. Na miernom plameni povaríme, kým nevznikne lepkavá hmota a prelejeme ňou povrch koláča. Posypeme mandľovými lupienkami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@janger Ďakujem!