Lepkavá torta

veve - fotkaveve, 11. mája 2014
Lepkavá torta
Foto: veve

Pomaly sa osmeľujem v pečení z kysnutého cesta a toto je môj najnovší výmysel na sladké nedeľné raňajky. Cesto som vyskúšala urobiť podľa @Sovka62: Zobraziť celý popisPomaly sa osmeľujem v pečení z kysnutého cesta a toto je môj najnovší výmysel na sladké nedeľné raňajky. Cesto som vyskúšala urobiť podľa @Sovka62: http://varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-recept.html A je skvelé, tak ho pridávam, aby sme si ho pripomenuli :-)

60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
20 g
1 ČL
240 ml
1 ks
70 ml
1 ČL
 štipka
Plnka:
100 g
2 PL
1,5 PL
3 kvapky
Poleva:
100 ml
50 ml
1 ČL
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku zmiešame s kypriacim práškom a štipkou soli. Keď kvások vzíde, vlejeme ho do múky a pridáme vajce a olej. Všetko spolu premiešame a necháme 15 min. odpočívať. Potom cesto vymiešame do hladka a dáme na 40 min. na teplé miesto vykysnúť.

  2. 2

    Medzitým si necháme napučať v teplej vode hrozienka, môžeme k nim kvapnúť rum alebo mandľovú arómu. Na plnku si zmiešame pomleté mandle a rozpustené maslo s cukrom. Po vykysnutí cesta si ho preložíme na pomúčenú dosku, krátko premiesime a vyvaľkáme do rozmeru tak 25x40 cm. Natrieme naň mandľovú plnku a posypeme zliatymi hrozienkami a zrolujeme ako štrúdľu.

  3. 3

    Nakrájame na 8 častí, ktoré reznou plochou kladieme do vymastenej tortovej formy s rozmerom 22cm. Necháme 15 min. podkysnúť a pečieme prvých 5-7 minút na 200°C, potom znížime teplotu na 180°C a dopečieme ešte 20 min.

  4. 4

    Na polevu si dáme do kastrólika zohriať javorový sirup. Vlažnú vodu si zmiešame s lyžičkou solamylu a pomaly prilejeme do sirupu. Na miernom plameni povaríme, kým nevznikne lepkavá hmota a prelejeme ňou povrch koláča. Posypeme mandľovými lupienkami.

Diskusia k receptu

sandraviglasova
nie je to z Apetitu? V aprílovom čísle to bolo na titulke :-) robila som :-) len som polevu navrch robila z medu a teplej vody :-)
veve
Áno, z Apetitu som si požičala ten tvar :-) ale len s hrozienkami sa mi to zdalo suché, tak som spravila aj mandľovú plnku. No a k mandliam sa mi nehodila pôvodná poleva, tak som použila javorový sirup. A vyšlo to super!
sandraviglasova
ja som dala namiesto hrozienok nakrájané sušené slivky :-) keď ich tam dáš toľko, čo bolo v recepte (už si ale nepamätám koľko to bolo, ale zdalo sa mi veľa), vôbec by to suché nebolo :-) tam bol tuším marhuľový džem, ten som ja nemala, preto som improvizovala s medom :D pekne sa ti podarilo ;-) a aj mne bochníčky chutili :-)
janger
Dobre si to vymyslela. Mne by to iste chutilo :-).
veve
@sandraviglasova To je možné, ja som ten recept nejako zvlášť neštudovala, keďže som aj cesto použila z iného receptu :-) Ale nabudúce si to kuknem a upečiem podľa originálu, keď vravíš, že tam išlo tých hrozienok kopec. Inak aj tvoja verzia so slivkami a medom musí byť famózna :-)
@janger Ďakujem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia