Lepkavá torta

Autor receptu: veve

Pomaly sa osmeľujem v pečení z kysnutého cesta a toto je môj najnovší výmysel na sladké nedeľné raňajky. Cesto som vyskúšala urobiť podľa @Sovka62: http://varecha.pravda.sk/recepty/univerzalne-kysnute-cesto/2973-recept.html A je skvelé, tak ho pridávam, aby sme si ho pripomenuli :-)

60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku zmiešame s kypriacim práškom a štipkou soli. Keď kvások vzíde, vlejeme ho do múky a pridáme vajce a olej. Všetko spolu premiešame a necháme 15 min. odpočívať. Potom cesto vymiešame do hladka a dáme na 40 min. na teplé miesto vykysnúť.
  2. Medzitým si necháme napučať v teplej vode hrozienka, môžeme k nim kvapnúť rum alebo mandľovú arómu. Na plnku si zmiešame pomleté mandle a rozpustené maslo s cukrom. Po vykysnutí cesta si ho preložíme na pomúčenú dosku, krátko premiesime a vyvaľkáme do rozmeru tak 25x40 cm. Natrieme naň mandľovú plnku a posypeme zliatymi hrozienkami a zrolujeme ako štrúdľu.
  3. Nakrájame na 8 častí, ktoré reznou plochou kladieme do vymastenej tortovej formy s rozmerom 22cm. Necháme 15 min. podkysnúť a pečieme prvých 5-7 minút na 200°C, potom znížime teplotu na 180°C a dopečieme ešte 20 min.
  4. Na polevu si dáme do kastrólika zohriať javorový sirup. Vlažnú vodu si zmiešame s lyžičkou solamylu a pomaly prilejeme do sirupu. Na miernom plameni povaríme, kým nevznikne lepkavá hmota a prelejeme ňou povrch koláča. Posypeme mandľovými lupienkami.