Zemiaky s kapustou
Zemiaky s kapustou

Lepenica fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 10. decembra 2019

Jeden skvelý, lacný a chutný recept z babičkinej kuchyne. Jednoducho z mála vedeli vykúzliť chutné jedlo pre celú veľkú rodinu.

4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Suroviny

1 kg
500 g sudová
1/2 PL
100 g
1 ks
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zemiaky som ošúpala, umyla a nakrájala na malé kocky. V osolenej vode som ich uvarila.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ sa zemiaky varili, pripravila som si slaninu, ktorú som nakrájala na malé kocky, cibuľu taktiež.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do rajnice som dala roztopiť masť, pridala som cukor, nakrájanú cibuľu a opiekla.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo súdka som vybrala kyslú kapustu.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kapustu som vyžmýkala a vodu som si odložila bokom, budem ju potrebovať neskôr. Nie je potrebná klobása, ale ja som k upraženej slanine a cibuli pridala pár koliesok klobásky pre chuť.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Šťavu u kapusty som si odložila.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyžmýkanú kapustu som pridala k opečenej slanine a cibuli, všetko som zmiešala a dusila 10 minút, potom som ju odložila bokom.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uvarené zemiaky som scedila a pridala som k nim odloženú kapustovú šťavu a takto spolu som všetko popučila.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Až tu zistíte, prečo sa to volá lepenica, keď som miešala vareškou popučené zemiaky so šťavou z kapusty, tak sa to začalo spolu lepiť, teda zemiaky sú lepkavé.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    K popučeným zemiakom som pridala opečenú kapustu a všetko som zmiešala. Pridajte si toľko, koľko sa vám páči, ja som všetku kapustu nepoužila, zdalo sa mi to priveľa. Všetko som dobre spolu premiešala.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som časť opečenej slaniny a cibule, zvyšok som si nechala na zdobenie na tanieroch a dobre som všetko pomiešala aj s výpekom zo slaniny.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Uložila na taniere a zdobila červenou cibuľou a pažítkou. Prajem vám dobrú chuť.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Opraženú kapustu, ktorá mi zvýšila som použila na maslom natretý chlebík, takto je tiež výborné. Jedlo môžte podávať aj s kyslým mliekom, zakysankou.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Dnes som dostala čerstvé zásoby od priateľov z Komárna trošku vône z domova. Domáca údená klobáska, slanina a bravčová masť. Nuž domáce je domáce.

    Lepenica (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
Takto približne sa varilo toto jedlo aj u nás, na Kysuciach. Je to výborné.
“Dobrí priatelia sú darom od života”
a keď sa ešte aj nezištne podelia, je to na parádu :-)
Občas robievam ježe s lepenicou. Je to len vylepšenie lepenice a to tak, že špekáčky narežeme z jednej strany do kríža, čím hustejšie, tým lepšie, opečieme a pridáme k lepenici. narezanie špekáčkov sa otvorí a vyzerá to ako ježkove pichliače. Lepenica je naozaj fantastické jedlo.
@polygon (12.12.2019 12:33)
To čo mi tu píšeš o špekáčkách dávno poznám, myslím tým to zdobenie, ibaže ja špekačky veľa rokov nekupujem, preto som použila domácu údenú klobásu..ďakujem pekne za komentár..

Pridaj komentár k receptu: