Lepenica fotorecept
Foto: izabella929
Jeden skvelý, lacný a chutný recept z babičkinej kuchyne. Jednoducho z mála vedeli vykúzliť chutné jedlo pre celú veľkú rodinu.
porcie
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Zemiaky som ošúpala, umyla a nakrájala na malé kocky. V osolenej vode som ich uvarila.
-
2
Pokiaľ sa zemiaky varili, pripravila som si slaninu, ktorú som nakrájala na malé kocky, cibuľu taktiež.
-
3
Do rajnice som dala roztopiť masť, pridala som cukor, nakrájanú cibuľu a opiekla.
-
4
Zo súdka som vybrala kyslú kapustu.
-
5
Kapustu som vyžmýkala a vodu som si odložila bokom, budem ju potrebovať neskôr. Nie je potrebná klobása, ale ja som k upraženej slanine a cibuli pridala pár koliesok klobásky pre chuť.
-
6
Šťavu u kapusty som si odložila.
-
7
Vyžmýkanú kapustu som pridala k opečenej slanine a cibuli, všetko som zmiešala a dusila 10 minút, potom som ju odložila bokom.
-
8
Uvarené zemiaky som scedila a pridala som k nim odloženú kapustovú šťavu a takto spolu som všetko popučila.
-
9
Až tu zistíte, prečo sa to volá lepenica, keď som miešala vareškou popučené zemiaky so šťavou z kapusty, tak sa to začalo spolu lepiť, teda zemiaky sú lepkavé.
-
10
K popučeným zemiakom som pridala opečenú kapustu a všetko som zmiešala. Pridajte si toľko, koľko sa vám páči, ja som všetku kapustu nepoužila, zdalo sa mi to priveľa. Všetko som dobre spolu premiešala.
-
11
Pridala som časť opečenej slaniny a cibule, zvyšok som si nechala na zdobenie na tanieroch a dobre som všetko pomiešala aj s výpekom zo slaniny.
-
12
Uložila na taniere a zdobila červenou cibuľou a pažítkou. Prajem vám dobrú chuť.
-
13
Opraženú kapustu, ktorá mi zvýšila som použila na maslom natretý chlebík, takto je tiež výborné. Jedlo môžte podávať aj s kyslým mliekom, zakysankou.
-
14
Dnes som dostala čerstvé zásoby od priateľov z Komárna trošku vône z domova. Domáca údená klobáska, slanina a bravčová masť. Nuž domáce je domáce.
Mne to chutilo a verím ,že to budem variť aj inokedy,,,ďakujem pekne za komentár ..
Ďakujem pekne za komentár,,
Veru Olinka naše babičky varili chutne a hospodárne...ďakujem pekne za komentár.
Ďakujem za link ,nezistovala som ci už je tu taký recept,vďaka za link ..
“Dobrí priatelia sú darom od života”
a keď sa ešte aj nezištne podelia, je to na parádu :-)
Teší ma, že aj na Kysuciach sa varili také jednoduché lacné jedlá..je to tak s tými priateľmi ako píšeš..ďakujem pekne za komentár.-)
Mne ježiško darčeky nenosí, ale som písala, že mám dobrých priateľov v Komárne a vždy si objednám niečo keď potrebujem..
Je to možné, ale za to treba aj zaplatiť..
To čo mi tu píšeš o špekáčkách dávno poznám, myslím tým to zdobenie, ibaže ja špekačky veľa rokov nekupujem, preto som použila domácu údenú klobásu..ďakujem pekne za komentár..