Zemiaky s kapustou
Lepenica (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Jeden skvelý, lacný a chutný recept z babičkinej kuchyne. Jednoducho z mála vedeli vykúzliť chutné jedlo pre celú veľkú rodinu.
4 porcie |
30 minút príprava |
25 minút na 160 °C |
Postup
- Zemiaky som ošúpala, umyla a nakrájala na malé kocky. V osolenej vode som ich uvarila.
- Pokiaľ sa zemiaky varili, pripravila som si slaninu, ktorú som nakrájala na malé kocky, cibuľu taktiež.
- Do rajnice som dala roztopiť masť, pridala som cukor, nakrájanú cibuľu a opiekla.
- Zo súdka som vybrala kyslú kapustu.
- Kapustu som vyžmýkala a vodu som si odložila bokom, budem ju potrebovať neskôr. Nie je potrebná klobása, ale ja som k upraženej slanine a cibuli pridala pár koliesok klobásky pre chuť.
- Šťavu u kapusty som si odložila.
- Vyžmýkanú kapustu som pridala k opečenej slanine a cibuli, všetko som zmiešala a dusila 10 minút, potom som ju odložila bokom.
- Uvarené zemiaky som scedila a pridala som k nim odloženú kapustovú šťavu a takto spolu som všetko popučila.
- Až tu zistíte, prečo sa to volá lepenica, keď som miešala vareškou popučené zemiaky so šťavou z kapusty, tak sa to začalo spolu lepiť, teda zemiaky sú lepkavé.
- K popučeným zemiakom som pridala opečenú kapustu a všetko som zmiešala. Pridajte si toľko, koľko sa vám páči, ja som všetku kapustu nepoužila, zdalo sa mi to priveľa. Všetko som dobre spolu premiešala.
- Pridala som časť opečenej slaniny a cibule, zvyšok som si nechala na zdobenie na tanieroch a dobre som všetko pomiešala aj s výpekom zo slaniny.
- Uložila na taniere a zdobila červenou cibuľou a pažítkou. Prajem vám dobrú chuť.
- Opraženú kapustu, ktorá mi zvýšila som použila na maslom natretý chlebík, takto je tiež výborné. Jedlo môžte podávať aj s kyslým mliekom, zakysankou.
- Dnes som dostala čerstvé zásoby od priateľov z Komárna trošku vône z domova. Domáca údená klobáska, slanina a bravčová masť. Nuž domáce je domáce.