Zemiaky s kapustou

Lepenica (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Jeden skvelý, lacný a chutný recept z babičkinej kuchyne. Jednoducho z mála vedeli vykúzliť chutné jedlo pre celú veľkú rodinu.

4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 160 °C

Postup

  1. Zemiaky som ošúpala, umyla a nakrájala na malé kocky. V osolenej vode som ich uvarila.
  2. Pokiaľ sa zemiaky varili, pripravila som si slaninu, ktorú som nakrájala na malé kocky, cibuľu taktiež.
  3. Do rajnice som dala roztopiť masť, pridala som cukor, nakrájanú cibuľu a opiekla.
  4. Zo súdka som vybrala kyslú kapustu.
  5. Kapustu som vyžmýkala a vodu som si odložila bokom, budem ju potrebovať neskôr. Nie je potrebná klobása, ale ja som k upraženej slanine a cibuli pridala pár koliesok klobásky pre chuť.
  6. Šťavu u kapusty som si odložila.
  7. Vyžmýkanú kapustu som pridala k opečenej slanine a cibuli, všetko som zmiešala a dusila 10 minút, potom som ju odložila bokom.
  8. Uvarené zemiaky som scedila a pridala som k nim odloženú kapustovú šťavu a takto spolu som všetko popučila.
  9. Až tu zistíte, prečo sa to volá lepenica, keď som miešala vareškou popučené zemiaky so šťavou z kapusty, tak sa to začalo spolu lepiť, teda zemiaky sú lepkavé.
  10. K popučeným zemiakom som pridala opečenú kapustu a všetko som zmiešala. Pridajte si toľko, koľko sa vám páči, ja som všetku kapustu nepoužila, zdalo sa mi to priveľa. Všetko som dobre spolu premiešala.
  11. Pridala som časť opečenej slaniny a cibule, zvyšok som si nechala na zdobenie na tanieroch a dobre som všetko pomiešala aj s výpekom zo slaniny.
  12. Uložila na taniere a zdobila červenou cibuľou a pažítkou. Prajem vám dobrú chuť.
  13. Opraženú kapustu, ktorá mi zvýšila som použila na maslom natretý chlebík, takto je tiež výborné. Jedlo môžte podávať aj s kyslým mliekom, zakysankou.
  14. Dnes som dostala čerstvé zásoby od priateľov z Komárna trošku vône z domova. Domáca údená klobáska, slanina a bravčová masť. Nuž domáce je domáce.