Lemon Curd (fotorecept)

Autor receptu: janger

Tak a je hotovy...Lemon curd pouzivam, no doteraz som si to vzdy zlahcila a kupila som hotovy. Uz dlho som planovala, ze si ho spravim sama. Ale boli to stale len plany. No a teraz sa objavil aj tu, v Sandrinom recepte na Lemon cheesecake . A tak som teda isla kupit citrony a konecne som ho uvarila. A musim povedat, ze vlastne vyrobeny je moc lepsi ako ten kupovany. Lemon curd je typicky britsky produkt. Ako by som to opisala, puding, marmelada? No, posudte sami!

1pohar
porcia
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravime si suroviny.
  2. Do vacsieho hrnca s vriacou vodou dame mensi hrniec (au bain marie hrniec nemam, tak to robim takto). Do mensieho hrnca dame maslo a cukor (ja som pouzila jemny krystalovy). Nechame maslo roztopit.
  3. Medzitym postruhame korku z citronov a vytlacime stavu.
  4. Toto pridame k cukru s roztopenym maslom a dobre premiesame.
  5. V miske rozslahame vajicka. Ked je cukor v hrnci uz nacisto rozpusteny, opatrne, pomaly a za staleho miesanie prilievame vajicka do cukrovej hmoty. Miesala som 15 minut. Pouzila som metlicku. Treba ozaj dobre a stale miesat, aby sa nam nespravila prazenica.
  6. Lemon curd je hotovy, ak nezteka z lyzice. A ak mate nahodou cukrarensky teplomer, tak by to malo mat teplotu 71 stupnov celzia.
  7. Po uvareni vypada takto.
  8. Dame to do cisteho pohara a uzavrieme. Z tohto mnozstva mi vyslo do jedneho pohara, asi 350ml. V chladnicke vydrzi 1-2 tyzdne. Podla toho, ake cerstve boli vajicka, maslo. V niektorych receptoch sa uvadza, ze vydrzi este dlhsie.
  9. Lemon curd sa pouziva na plnenie tort, do kremov. Jeho kyselkava chut je velmi prijemna. Mozeme pridat aj do bieleho jogurtu, na toasty.... Alebo ako Anglicania, ku 'scones'. Receptov je vela. Ja som dnes vyskusala tento. Da sa pripravovat aj v mikrovlnke. To je este rychlejsie. Ale zatial som to neskusala. Niektori robia aj priamo na ohni, (bez au bain marie). Trosku som sa bala, ze by sa mi to pripalilo. Ale ak mate dobry hrniec s hrubym dnom, snad sa da aj tak.