Lemon cheesecake s marhuľovou polevou fotorecept

sandra - fotkasandra, 6. septembra 2010
Lemon cheesecake s marhuľovou polevou (fotorecept)
Foto: sandra

Dlho som sa na tento koláčik chystala, až sa mi konečne podarilo zohnať Lemon Curd - citrónovú marmeládu, ktorú som na jeho prípravu "nutne" Zobraziť celý popisDlho som sa na tento koláčik chystala, až sa mi konečne podarilo zohnať Lemon Curd - citrónovú marmeládu, ktorú som na jeho prípravu "nutne" potrebovala. Lemon Curd je taká dobrá, že čo nespotrebujete jednoducho zjete lyžičkou, teda aspoň v mojom prípade to tak bolo :-). Pri príprave základu cesta som sa inšpirovala receptami: Cheesecake a Rýchly NY cheesecake . Recept na Lemon curd podľa @janger nájdete tu .

20 minút
príprava
70 minút
na 180-160 °C

Suroviny

170-200 g
1/3 šálky
1/3 šálky
Plnka:
500 g
250 g
1 vrecko
1/2 šálky
2 ks
1 PL
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Nachystáme si všetky suroviny.

    Lemon cheesecake s marhuľovou polevou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keksy pomelieme na prášok.

    Lemon cheesecake s marhuľovou polevou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Primiešame rozpustené maslo a cukor, a zmiešame.

    Lemon cheesecake s marhuľovou polevou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hotovú masu natlačíme do koláčovej formy. Ja som použila jednorazovú zo supermarketu.

    Lemon cheesecake s marhuľovou polevou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymiešame tvaroh s múkou, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom, smotanou a vajíčkami. Nakoniec primiešame podľa chuti citrónovú marmeládu.

    Lemon cheesecake s marhuľovou polevou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmes vylejeme na cesto a pečieme pri 180 stupňov Celzia 40 minút, potom stíšime na 160 a pečieme ďalších 30 minút. Po dopečení necháme koláč ešte hodinu v pootvorenej rúre.

    Lemon cheesecake s marhuľovou polevou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto vyzeral upečený.

    Lemon cheesecake s marhuľovou polevou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po vychladnutí nanesieme na povrch marhuľovú polevu. Koláč dáme na 6 hodín do chladničky.

    Lemon cheesecake s marhuľovou polevou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovo, môžeme papať :-)

    Lemon cheesecake s marhuľovou polevou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

janger
Lemon curd je v tortach vyborny! Ak nemozes zohnat, mozes si ho aj sama vyrobit. Tvoj cheesecake vyzera vyborne. Polotovar ""marhulovu polevu"" nepoznam. Je to take nieco ako puncova alebo citronova poleva?
evanaaa
marhulová poleva - aj ja počujem prvýkrát. Čo je to, kde je to.....? A koláčik by som si dala aj ja.
stopo
Ako si môžem sama vyrobiť lemon curd?
mamatata2
Vyzerá tak výborne, že neviem, či by sme vydržali čakať tých 6 hodín.
alexdidi
Vyzerá výborný a pritom jednoduchý....už len zohnať Lemon curd a marhuľovú polevu, pretože sú zrejme veľmi dôležité...
sandratamer
Budem rada ak pridáte niekto recept na Lemon curd, ale už mám zdroj :-). Kúpila som ju v Marks and Spencer v Bratislave aj s tou polevou marhuľovou, a takisto tam kupujem aj čokovločky do muffinov a cookies. Každý mesiac tam obúcham nejaké tie eurášiky, stále tam objavím niečo nové :-)
Inak marhuľová poleva mala napísané zloženie - Marhuľový džem 97 % a zbytok voda :-). Takéto polevy robím presne tak - pridám do džemov vodu a dám rozpustiť do mikrovlnky.
janger
@sandratamer , ja mam recepty na ten lemon curd. Ale este som ho sama nerobila. Mozem ho aj tak uverejnit? Alebo radsej najprv spravit a potom poslat? Zevraj je vyborny.
marienka44
Pre mna je novinka jednorazova forma na pecenie. Kde to dostat kupit a z akeho materialu je?
sandratamer
@marienka44 , kúpila som ich v Kauflande, majú tam aj jednorazové formy ma muffiny, tam kde majú igelitové a papierové vrecká a alobaly. Majú tam aj plastové vrecká na zdravé pečenie mäsa a zeleniny bez tuku. Tiež som ich dlho hľadala a tu ich mávajú bežne.
sandratamer
A pardón, formy sú z pevnejšieho papierového materiálu. Koláč som krájala priamo na forme a po skonzumovaní putovala rovno do koša :-), takže žiadne umývanie..
babav
@sandra , velmi vydareny cheesecake ! S citronovym curdom
som doteraz este recept nevidela,som rada,ze si ho vynasla;-) .
Lemon curd som videla v nasich obchodoch,ale som mu nevenovala
pozornost,teraz uz viem na co sa hodi.Polevu z marhuloveho dzemu robievam na potretie cerstveho ovocia na kolacoch a zakuskoch(napr.jahody,maliny,...)Je to jednoduchsie aj chutnejsie ako zelatina a ovocie tak dostane krasny lesk.
janger
@sandratamer , nuz co uz mam teraz robit, ked som to navrhla ;-)? Idem kupit citrony...A skusim to spravit. Som sama zvedava, ci sa mi podari. Tak drz palce.
sandratamer
@babav , lemon cheesecake si kupujem mrazeny hotovy, staci len rozmrazit, preto som nan hladala recept. Ziaden sa mi vsak nepacil, tak som sa inspirovala tvojim receptom a podarilo sa mi zohnat lemon curd, tak uz mi nic nebranilo to vyskusat. A chutil presne ako ten mrazeny, ktory milujem, takze som na to asi "kapla" :-))))))))
bozulka
@Sandra , krásny a určite dobrý,škoda,že sa nedá kúpiť mrazený aj u nás.Budem musieť asi urobiť sama podľa tvojhp receptu.
janger
Sandra, lemon curd je hotovy, recept som poslala! Je vyborny!
sandratamer
@egreska , úplne som na ňu zabudla... Tiež som rozmýšľala skúsiť to urobiť aj s iným ovocím, parádička, vy ste šikulky :-)))
sandratamer
A píšem zloženie kupovanej, akože ništ moc...:
cukor, pasterizované vajcia 18%, koncentrovaná citrónová šťava 8%, konzervačné činidlo (oxid siričitý), voda, maslo 7%, regulátor kyslosti E331, pektín, citrónový olej.
egreska
@sandra určite by sa dal urobit len pomarančový,alebo aj limetkový,na ten mam zálusk,len musím niečo najst ,kde by som ho mohla poprípade použit :-))
sandratamer
No môžeš to použiť do lime cheesecake, alebo po julicovsky - limetkovo - tvarohového koláča :-)
lucylee
inak bola som v Kauflande, mali tam jednorazové formy na muffiny, aj plastové vrecká na pečenie, aj jednorazovú papierovú formu na bábovku, ale tú, ktorá je v tomto recepte som nenašla :-(možno práve nemali...
sandratamer
Určite to práve nemali, lebo presne v tom oddelení ako píšeš to mali vtedy keď som tu kúpila ja :-)
tetuska
dcéra sa chystá robiť, som zvedavá na ten výsledok...
julica
Po julicovsky??? Ach, nevidim dovod, pre ktory by sme mali miesat jazyky, ked existuje plnohodnotna alternativa... Je to jedno, ale urazam sa
lucylee
@sandra v Tescu mali Lemon curd po 0.03 eura, nechcelo sa mi veriť, takže čoskoro skúsim upiecť tento koláčik
sandratamer
to fakt?? v ktorom oddeleni? ja ho kupujem v marks and spencer v ba, stoji tusim okolo 2 €..
lucylee
To bolo okienko, kde sú zlacnené rôzne produkty, nejaký výpredaj...pozerala som aj dátum spotreby a bol to koniec 2011, takže OK, ale myslím, že to majú medzi exotickými potravinami, kde sú indické omáčky, thajské veci, čínske produkty a pod.
lucylee
@sandri vcera som ho robila a bol to moj prvy cheesecake. Nedopadol najhorsie, ALE- mala som malu formu a ked som tam natlacila keksy, bola uz dost plna a potom som vliala plnku, vyslo mi to az po okraj a ked som ho supla do rury, plnka sa zacala vylievat, no, tak som ho vytiahla, odobrala plnku a supla spat. Kedze mam novu ruru, musim sa ucit, co a ako. Kolac som dala moc vysoko a bol dost tmavy a kraje dost obhorene, nabuduce ho dam nizsie. Vysledkom je velmi chutny kolac, ale ja mam opacny efekt ako ty- vela korpusu a malo plnky. Ostala mi este plnka, tak upeciem opat, ale musim dat ovela menej keksov a skusim teda piect nizsie a davat na neho poriadny pozor. Neviem najst poriadnu hlboku formu na cheesecake, vsetky su nizke. Skusim este nabehnut do Kaufacu pozriet sa na tu jednorazovu, co si mala ty. Ja som pouzila tuto:
 eshop.tescoma.sk/pecenie/formy-s-antiadheznym-povlakom/d...

Mam este aj keramicku, je mensia a trocha vyssia, ale obe su na figu.

sandratamer
@lucylee , špeciálne formy sú hlúposť, urob to v menšej tortovej forme (je dostatočne vysoká), alebo väčšej ale použi viac plnky. Rúru si musíš vychytať, mne to chvíľu trvalo (trochu väčšiu chvíľu :-)). Držím palce, nech sa nabudúce lepšie vydarí... Robila si s Lemon curdom?
lucylee
Jasan, aj s lemon curdom. Dala som domaci vanilkovy cukor a domace vajicka od sliepociek, ktore som kupila na vychode od jednej milej tetusky, takze fakt echtovne bio. Plnka mala nadhernu farbu, krasnu zltucku, som sa nevedela na nu vynadivat. Tu marhulovu polevu v M & S nemali, mali iba dzem, tak som kupila marhulovu natierku Alnatura v DM, ma vysoky podiel ovocia a je absolutne famozna. Vidis tortova forma ma nenapadla. Pozerala som aj recept od @babav , tiez pouzila tortovu formu. Ale som rozhodnuta upiect viac cheesecakov, tak dufam, ze vychytam vsetky muchy.
lucylee
@sandra ten kolac je svetovy! Vcera som s prepacenim zozrala 4 kusy a porusila som vsetky moje predsavzatia, ale len vcera :)
A piekla som druhy z plnky, co som odobrala. Dala som na nizsiu mriezku a piekla presne tolko a takym sposobom, ako uvadzas, ale mam ho ovela tmavsi ako ty. Takze musim piect kratsie. Tiez mi to asi bude trvat dlhsie, kym pridem na to, co a ako.
sandratamer
Ja mám moju rúru ako televízor, velebím toho, čo vymyslel rúry s priesvitnými dvierkami :-D Treba sledovať, prípadne obchytkať, ja špáradlám neverím, vždy sa koláča jemne dotknem a podľa toho súdim, či a koľko mu ešte treba :-D Ja si teraz robím v mliečne dni skôr niečo ako creme brulle, ale s fruktózou, a tiež ultračoko-koláče, kde dávam miesto múky pomleté orechy alebo mandle a k tomu mascarpone s agávovým sirupom a pod. V rastlinné dni si zas robím makové a orechové štrúdle sladené medom. Bez sladkého byť neviem, tak si vymýšľam dobroty :-D
lucylee
Ja ju mam tiez ako televizor, ale priznam sa, ze ked sa piekol, tak som pozerala naozajstny TV. Len som si nastavila stopky a ked bol, pipali :) Ty si ale vymyselnik :) Hodila by si mi recepty na e-mail ked budes mat cas?
Vopred dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia