Lekvárový koláč

tlustoch - fotkatlustoch, 24. júla 2011

Oblúbený koláčik pre deti.

60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

25 dkg
25 dkg
2 ks
3 Pl
1 Pl
50 dkg
2 ks
1 sáčok
1 Pl
40 dkg
1/2 dc
3 Pl
4 dkg
3 ks
2 Pl
dľa potreby teplé




Postup

  1. 1

    Z teplého mlieka, 1 Čl cukru a kvasníc pripravíme kvások. Do nádoby na kvasenie cesta dáme múku hladkú,polohrubú,žltky,olej, cukor, soľ a už pripravený kvások. Dôkladne vypracujeme vláčné cesto a necháme 1 hodinu kvasiť. Pokial cesto kvasí pripravíme si tvaroh do ktorého dáme 1 vajco,vanílkový cukor a 1 Pl cukru,dôkladne premiešame.

  2. 2

    Keď je cesto nakvasené, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a vyvalkáme ho na hrúbku 1cm, do stredu dáme pripravený premiešaný tvaroh. Cesto preložíme zo všetkých strán tak, aby dôkladne zakrilo tvaroh,necháme oddychovať cesto 20 min. Zatial si pripravíme lekvar. Dáme do lekvaru na jemno roztlčené klinčeky, rum, 1,5 Pl perníkového korenia, maslo a práškový cukor,dôkladne ho premiešame.

  3. 3

    Plech jemne pretrieme olejom pomúčíme. Cesto po 20min. rozvakáme na vekosť plechu, vložíme na pripravený plech tak aby zakrilo celú plochu. Okraje cesta vyzdvihneme aby sme mali asi 1 cm okraj. Do vnútornej plochy dáme pripravený lekvar, roztiahneme ho pocelej ploche,okraje natrieme rozkvedlaným vajíčkom, potom okraje a celú lekvarovú plochu posypeme perníkovým korením. Ešte ho nechať asi 15 min.vonku. Vložiť a piecť vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov.

Diskusia k receptu

evanaaa
Zaujímavý spôsob, zapracovať tvaroh do cesta, ale sa mi to páči, aj ten ochutený lekvár, aj keď kysnuté moc mepečiem, toto si uložím do KK, veď neviem, kedy sa mi rcp zíde.
babi
Poznám tento recept , ale vo forme malých oktúhlych koláčov. Volajú sa "moravské koláče" a ešte sa kombinujú aj s makovou plnkou. Prečo dávaš do lekváru maslo a cukor ? Zdá sa mi to zbytočné.
evanaaa
Ja som si to maslo a cukor už asi neprečítala, len po to perníkové korenie. Ozaj, načo?.