Lekvárové perky
Foto: mojaradost
Je to rodinný recept a dedí sa po celé generácie. U nás sa volajú "perky" a sú výborné, robila ich moja mamička i babička. Zobraziť celý popisJe to rodinný recept a dedí sa po celé generácie. U nás sa volajú "perky" a sú výborné, robila ich moja mamička i babička. Sú výborné!
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu. Ošúpeme, pridáme múku, soľ a vymiesime cesto. Nemiesime dlho, aby sa cesto nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a pokrájame na obĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a okraje popritláčame vidličkou, aby sa pri varení neotvorili. Ja používam svoj domáci lekvár.
- 2
Dáme zovrieť asi 4 litre vody, ktorú posolíme a postupne vkladáme pripravené perky po cca 10 - 15 kusov. Počkáme, kým vyplávajú na povrch, teplotu znížime, ešte ich chvíľu povaríme, aby neboli surové. Vyberieme, potrieme rozpusteným maslom a z oboch strán obalíme mletým makom. Na tanieri pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
- 3
Podávame teplé, ale chutia aj vychladnuté. Dobrú chuť!
Tiež perky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@Haji , sú akože potreté maslom, len je zabudnuté, v surovinách.
Ďakuje, ale áno, v postupe je uvedené aj maslo, bod č. 2, iba v surovinách nie je:))
Díky za odpověď, děvčata @Mojaradost a @Evanaaa. Bažeže, už to v postupu vidím. Máslíčko já ráda, hezky pokapat, aby bylo vidět. Jojo, každý máme slabá místa.
varecha.pravda.sk/zazitky/perky-s-vierkou/1913-clanok.htm...
Hrubá múka, nie je hrubá aká bola voľakedy, skôr mi vyzerá na polohrubú, nemusíte sa báť, perky sú mäkké aj vďaka zemiakom, je ich tam dosť veľa.
Určite niečo na tom bude...
Ďakujem, je to naozaj výborná pochúťka:))
Ďakuje, len cesto netreba nechať dlho stáť, hneď treba s ním robiť, lebo zmäkne, nakoľko je v ňom veľa zemiakov.
Ak by mi link na jej stránku neprešiel (zvykla tu byť zablokovaná), podobný recept má tu na vareche @ancicka varecha.pravda.sk/recepty/pirozky-z-rozkov-fotorecept/173...
áno, môžem potvrdiť, ja robievam z 3 rožkov je toho dosť, je to rýchlo, na nerozoznanie od zemiakového cesta, robievam lekvárové guľky, šúľance, ovocné knedličky (slivkové,marhuľové/ s tvarohom,pirohy, cesto je mäkké a hlavne je to rýchlo
že ty múčne sladké nemáš rada..??vieš o čo prichádzaš..??ja na smrteľnej posteli ponúknutá takouto mannou vstanem ešte za stôl..pošli plný lavor..
obetavá si žienka..:-)
Tak to je super, teší ma, že sa Ti vydarili a chutili aj manželovi:)) Rada sa podelím s receptíkmi:))
Niet za čo, som rada, že sa Ti vydarili:))
Niet za čo, nech sa Vám vydaria:))
Jj perky milujem, ale mak mi tam netreba. Stačí maslo a práškový cukor. Prípadne opražené strúhanka.