Lekvárové perky
Lekvárové perky

Lekvárové perky

mojaradost - bez fotkymojaradost, 20. augusta 2017

Je to rodinný recept a dedí sa po celé generácie. U nás sa volajú "perky" a sú výborné, robila ich moja mamička i babička. Zobraziť celý popisJe to rodinný recept a dedí sa po celé generácie. U nás sa volajú "perky" a sú výborné, robila ich moja mamička i babička. Sú výborné!

50
porcií
40 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
900 g
300 g
1/4 ČL
Plnka:
400 g
Na posypanie:
300 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu. Ošúpeme, pridáme múku, soľ a vymiesime cesto. Nemiesime dlho, aby sa cesto nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a pokrájame na obĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a okraje popritláčame vidličkou, aby sa pri varení neotvorili. Ja používam svoj domáci lekvár.

  2. 2

    Dáme zovrieť asi 4 litre vody, ktorú posolíme a postupne vkladáme pripravené perky po cca 10 - 15 kusov. Počkáme, kým vyplávajú na povrch, teplotu znížime, ešte ich chvíľu povaríme, aby neboli surové. Vyberieme, potrieme rozpusteným maslom a z oboch strán obalíme mletým makom. Na tanieri pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

  3. 3

    Podávame teplé, ale chutia aj vychladnuté. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

haji
Perky jako malované! Mám otázku, jestli máslíčkem nepoléváte a nebo jenom došlo?
sara8
Milujem toto jedlo!!! Krásne si navarila. Ja nemám žiaľ, taký super lekvár, čo tam patrí a z obchodu plný konzervantov nechcem.
evanaaa
Perky som dávno nemala, a veruže by som si dala, tieto, s makom......
@Haji , sú akože potreté maslom, len je zabudnuté, v surovinách.
mojaradost
@Haji (20.8.2017 18:11)

Ďakuje, ale áno, v postupe je uvedené aj maslo, bod č. 2, iba v surovinách nie je:))
haji
@Mojaradost (20.8.2017 18:37)
Díky za odpověď, děvčata @Mojaradost a @Evanaaa. Bažeže, už to v postupu vidím. Máslíčko já ráda, hezky pokapat, aby bylo vidět. Jojo, každý máme slabá místa.
ada13
hrubá múka je ok?neviem,či by som radšej nedala polohrubú,aby náhodou neboli tvrdé,ale to iba uvažujem...
sovka62
Že by predsa len niečo medzi nebom a zemou? Lebo dnes som otvorila mail a tam správa od sesternice z Popradu, fotografie z oslavy, na ktorej sú všetci bratranci a sesternice s manželmi a manželkami, Otvorím Varechu - recept na perky. No dá sa nespomenúť si na to, ako som varila perky s Vierkou v Poprade? Kedysi som sem pridala tento zážitok, ak niekto nečítal a chce sa zasmiať, tu je:
 varecha.pravda.sk/zazitky/perky-s-vierkou/1913-clanok.htm...
mojaradost
@Ada13 (20.8.2017 21:37)

Hrubá múka, nie je hrubá aká bola voľakedy, skôr mi vyzerá na polohrubú, nemusíte sa báť, perky sú mäkké aj vďaka zemiakom, je ich tam dosť veľa.
1x jerica
oldomachac
konecne, (uz som sa chcel odhlasit z varechy) dovod? jednoduchy, recepty - bombasticke nazvy, cudzokrajne suroviny, ...... vysledok, ani sam autor by jedlo podla tych receptov nejedol, a tu zrazu, jednoduchy, nassky, kvalitny, ale aj slavnostny, recept na jedlo, urcite by si oblizali vsetci ti, co tu prezentuju tzv.,,, in,,,, recepty, vsetky prsty, keby toto jedlo skusili, ci uz s makom, orechami, tvarohom, opekanymi prezlami(struhankou), struhanymi susenymi hruskami, ........ s maslom, alebo roztopenou bravcovou mastou, je to proste mnamka, prajem vsetkym dobru chut, a viac takychto receptov
mitzy
Krása, skúsim takto podľa teba určite. (Slovenské recepty sa podľa mňa vytrácajú zo stranky aj preto, lebo som tu napríklad aj pod bryndzovými haluškami videla komenty ako napr "aky narod take jedlo" a cloveku sa proste potom nechce zavesit taketo slovenske, oblubene jedlo uz len preto, lebo sa docka komentaru "dalsi alebo tisici recept" a podobne.)
mojaradost
@Mitzy (21.8.2017 21:04)

Ďakuje, len cesto netreba nechať dlho stáť, hneď treba s ním robiť, lebo zmäkne, nakoľko je v ňom veľa zemiakov.
katka78
Dá sa na takéto jedlo povedať nie?! Nie! :-)) Inak, ak by ste niekedy nemali čas nazvyš urobiť si takéto poctivé zemiakové, svojho času sem jedna šikovná varecháčka @cistinka dala recept na vynikajúce perky, ktoré sa robia z (pokojne aj staršieho) pečiva. Mám ich vyskúšané, chutia na sladko, aj slano, na slivkové gule, údeninové, šúlance.. obdobne ako zo zemiakového cesta. Jej recept tu už je zmazaný, ale nájdete ho na  bonvivani.sk/recepty/perky-lekvarove....
Ak by mi link na jej stránku neprešiel (zvykla tu byť zablokovaná), podobný recept má tu na vareche @ancicka  varecha.pravda.sk/recepty/pirozky-z-rozkov-fotorecept/173...
aroooo
@Katka78 (22.8.2017 12:12)

áno, môžem potvrdiť, ja robievam z 3 rožkov je toho dosť, je to rýchlo, na nerozoznanie od zemiakového cesta, robievam lekvárové guľky, šúľance, ovocné knedličky (slivkové,marhuľové/ s tvarohom,pirohy, cesto je mäkké a hlavne je to rýchlo
marianne
@mojaradost ja sladké múčne jedlá nemám rada,ale jednu som okostovala, ALE u nás doma si do siedmeho neba vychvalena, manžel ti ďakuje, vedela som,že keď zoči tento recept neobide ma....


radost
@Marianne (23.8.2017 08:44)

že ty múčne sladké nemáš rada..??vieš o čo prichádzaš..??ja na smrteľnej posteli ponúknutá takouto mannou vstanem ešte za stôl..pošli plný lavor..
obetavá si žienka..:-)
mojaradost
@Marianne (23.8.2017 08:44)

Tak to je super, teší ma, že sa Ti vydarili a chutili aj manželovi:)) Rada sa podelím s receptíkmi:))
marianne
@radost ak boli v jedálni: parené buchty, žemlovka, ryžový nákyp, dukátové buchty, puding a všelijaké sladké kaše, šla som domov pravidelne hladná a tak je to doteraz, ak robím šúlance, musím si ich posoliť..na sladko nedám..ale doma mi to milujú, no čo mám robiť...:-)
patroveckypitrs
Tento recept som prehliadol a pritom je to moja srdcovka od dectva. Zrovna tieto makové, zjem aj orechové, ale makové sú podla mňa najsamlepšie. Veru dlho som nemal Vďaka za recept a oživenie spomienok.
bogin
Lekvárové perky s makom, cukrom a maslom.... Chutili pred päťdesiatimi rokmi a chutia aj teraz 🙌🙌
bugout
@bogin (14.7.2023 10:47)

Jj perky milujem, ale mak mi tam netreba. Stačí maslo a práškový cukor. Prípadne opražené strúhanka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia