Lekvárové perky
Lekvárové perky

Lekvárové perky

mojaradost - bez fotkymojaradost, 20. augusta 2017

Je to rodinný recept a dedí sa po celé generácie. U nás sa volajú "perky" a sú výborné, robila ich moja mamička i babička. Sú výborné!

50
porcií
40 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
900 g
300 g
1/4 ČL
Plnka:
400 g
Na posypanie:
300 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu. Ošúpeme, pridáme múku, soľ a vymiesime cesto. Nemiesime dlho, aby sa cesto nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a pokrájame na obĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a okraje popritláčame vidličkou, aby sa pri varení neotvorili. Ja používam svoj domáci lekvár.

  2. 2

    Dáme zovrieť asi 4 litre vody, ktorú posolíme a postupne vkladáme pripravené perky po cca 10 - 15 kusov. Počkáme, kým vyplávajú na povrch, teplotu znížime, ešte ich chvíľu povaríme, aby neboli surové. Vyberieme, potrieme rozpusteným maslom a z oboch strán obalíme mletým makom. Na tanieri pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

  3. 3

    Podávame teplé, ale chutia aj vychladnuté. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
konecne, (uz som sa chcel odhlasit z varechy) dovod? jednoduchy, recepty - bombasticke nazvy, cudzokrajne suroviny, ...... vysledok, ani sam autor by jedlo podla tych receptov nejedol, a tu zrazu, jednoduchy, nassky, kvalitny, ale aj slavnostny, recept na jedlo, urcite by si oblizali vsetci ti, co tu prezentuju tzv.,,, in,,,, recepty, vsetky prsty, keby toto jedlo skusili, ci uz s makom, orechami, tvarohom, opekanymi prezlami(struhankou), struhanymi susenymi hruskami, ........ s maslom, alebo roztopenou bravcovou mastou, je to proste mnamka, prajem vsetkym dobru chut, a viac takychto receptov
@mojaradost ja sladké múčne jedlá nemám rada,ale jednu som okostovala, ALE u nás doma si do siedmeho neba vychvalena, manžel ti ďakuje, vedela som,že keď zoči tento recept neobide ma....


@Ada13 (20.8.2017 21:37)

Hrubá múka, nie je hrubá aká bola voľakedy, skôr mi vyzerá na polohrubú, nemusíte sa báť, perky sú mäkké aj vďaka zemiakom, je ich tam dosť veľa.
1x jerica