Lekvárové perky
Lekvárové perky
Autor receptu: mojaradost
Je to rodinný recept a dedí sa po celé generácie. U nás sa volajú "perky" a sú
výborné,
robila ich moja mamička i babička. Sú výborné!
50 porcií |
40 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu. Ošúpeme, pridáme múku, soľ a vymiesime cesto. Nemiesime dlho, aby sa cesto nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a pokrájame na obĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a okraje popritláčame vidličkou, aby sa pri varení neotvorili. Ja používam svoj domáci lekvár.
- Dáme zovrieť asi 4 litre vody, ktorú posolíme a postupne vkladáme pripravené perky po cca 10 - 15 kusov. Počkáme, kým vyplávajú na povrch, teplotu znížime, ešte ich chvíľu povaríme, aby neboli surové. Vyberieme, potrieme rozpusteným maslom a z oboch strán obalíme mletým makom. Na tanieri pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
- Podávame teplé, ale chutia aj vychladnuté. Dobrú chuť!