Lanýžová roláda

ailuj82 - fotkaailuj82, 2. decembra 2010
Lanýžová roláda
Foto: ailuj82

čokoládovo - čokoládová

30 minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
3 PL, horúca
120 g
1 balíček
70 g
1 čl
50 g
3 PL
50 g
Krém:
250 ml
250 g
70 g
3 PL
1 ks, a šťava
2 PL
6 PL




Postup

  1. 1

    Vajcia s vodou vyšľaháme do peny a primiešame práškový a vanilkový cukor. Pridáme múku, prášok do pečiva, solamyl a kakao. Nakoniec do cesta vmiešame rozpustené, vychladnuté maslo.

    Lanýžová roláda - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a v predhriatej rúre upečieme. Upečený plát preklopíme na utierku, stiahneme papier a zrolujeme.

    Lanýžová roláda - obrázok 2
  3. 3

    Čokoládu nalámeme do smotany a necháme zovrieť. Miešame kým sa čokoláda nerozpustí a necháme vychladnúť. Zmeknuté maslo vymiešame s práš. cukrom a pomarančovou kôrou a opatrne spojíme s čokoládovou smotanou.

    Lanýžová roláda - obrázok 3
  4. 4

    Kryštálový cukor, vodu a pomarančovú šťavu necháme zovrieť a vychladiť. Plát cesta pokvapkáme týmto sirupom, rozotrieme 2/3 plnky, zvinieme a vrch rolády potrieme zvyšnou plnkou. Ozdobíme čokoládou, farebnou ryžou alebo inými cukrárenskými ozdobami.

Diskusia k receptu

evanaaa
Výborná roládka, výborný krém ! Ailuj82, ak pečieš na papieri, nemusíš ho dať preč, stoč roládu aj s ním a až potom ho stiahni. Aspoň ušetríš utierku.
vierik
Určite je výboný,poprosím 2 kúsky :-) ukladám.
marienka44
@evanaaa ,ten paier najprv stiahneme a potom donho zakrutime roladu alebo nestiahneme aspolu spaierom roladu zmotame? Dakujem za odpoved.
evanaaa
Marienka, ja som zmotala aj s papierom a potom opatrne odmotala, keď už vychladla, no neviem, či sa to pri každom ceste dá, ale asi ano. A už som zamotávala aj bez ničoho, len holú roládu, aj to šlo, takže žiadne utierky ale dá sa všelijako. A Julica, ano lanýže ( po česky ), u nás hľuzovka len nechápem, prečo sa po nich volajú koláče a aj bonbóny - lanýžky.
ailuj82
@marienka44 - ja som najskor dala dole papier a potom roládu zakrútila do utierky. @evanaaa - neviem prečo sa tak volá táto roláda, ja ju poznám pod týmto názvom.
lucylee
áno, lanýže sú hľuzovky, ale volajú sa tak aj čoko guľky, alebo aj pralinky alebo po anglicky truffles
forneta
len keby vidím ako vyzerá vo vnútri... ale aj tak som ho dala do knihy... dakujem... =))
marijanka712
krásna roládka zaslúži si oživenie asi si ju idem upiecť na nedelu - dobre vypadá len jej chýba jeden obrazok v reze...
anina6
roládu som už dlho nepiekla, musím ju znovu vyskúšať.
jahodka6064
Názov je lanýžová roláda, len mne tam akosi ten lanýž chýba, ( je to velmi drahá huba ,, hľuzovka"), takto je to len dobrá čokoládová roláda :)............ škoda.......
chorvatka
Mozno upiect roladu niekolko dni dopredu ? Zmrazit ju alebo nechat v chlade ? Je mozno nahradit cokoladu v plnke zmesou "kakao +maslo + cukor" v pomere 1 : 1 :1 ?
ailuj82
@chorvatka - neviem, či by sa dala čokoláda nahradiť kakaom a maslom. Zmrazovať by som ju nedávala. Upeč si len piškótu a naplň ju tak deň pred podávaním. Mne nechutí ani keď je 2-3 dni v chladničke. Smotanová plnka dosť napáchne od ostatných potravín...
mamenka
Lanýžová ju prezývame preto, lebo v reze pripomína rez hubou lanýž. Teda, len názov je rovnaký, inak správnejšie je, ako písala v komentári @jahodka6064.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia