Foto: katka78
Ďalší alternatívny chlieb ku klasickému múčnemu. Najmä pre tých, ktorí nemôžu lepok, alebo ani niektoré bezlepkové múky. Hrnčekový.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Hrnček = 2dl. Rúru si predhrejem na 180 °C. Ľanové semienka zomeliem (v mlynčeku na kávu). Vzniknutú múku zmiešam so sódou bikarbónou, soľou a rozšľahanými vajcami. Pridám vodu, olej a nechám postáť 5 minút.
-
2
Malý pekáč (25 x 18 cm) vysteliem papierom na pečenie a jemne potriem tukom. Odležané cesto doňho nalejem, zarovnám a vložím do zohriatej rúry. Pečiem pri 180 °C asi 20 minút, resp. pokiaľ cesto nie je upečené. To overím, keď doňho pichnem špajdľu a nezostane na nej polosurové cesto. Hotový chlieb vytiahnem a nechám na mriežke vychladnúť.
-
3
Obvykle z neho nakrájam 16 kúskov. Pri servírovaní každý kus ešte zboku rozrežem (ako žemľu) a tak podávam - plním, alebo potriem nátierkou.
-
4
Ak tento chlieb nezjeme hneď, jednotlivé porcie zamrazím a vytiahnem vždy len toľko kusov, koľko práve spotrebujeme. Časť ľanu môžete nahradiť sezamom (ja ho dávam v pomere 50:50). Chlieb je vhodný pri bezlepkovej, nízkosacharidovej, alebo redukčnej diéte. Môže sa použiť aj pri protikvasinkovej/protiplesňovej diéte, v takom prípade ako olej použite kokosový bez vône.
@Atulienka (20.7.2016 09:04) kombinácii tvaroh+ľan dôverujem aj ja, len v trošku inom spracovaní, nie tepelne upravené. Napríklad takto:
varecha.pravda.sk/recepty/zemiaky-s-lanovym-olejom-a-tvar...
varecha.pravda.sk/recepty/tvarohova-natierka-so-zeruchou/...
varecha.pravda.sk/recepty/tvarohova-natierka-proti-rakovi...
Kto chce vedieť viac, môže si na webe prečítať čosi o výskume Dr. Budwig, stačí zadať do googlu slová "budwig, tvaroh, lan"
@Atulienka na pridaní receptu nie je nič zložité, v pravom hornom rohu je tlačítko "pridaj recept", stačí naňho kliknúť, potom to už ide samo, sú tam len kolónky, ktoré stačí vyplniť. Možno by si mohla pridať ten svoj recept na chlebík, keď by aj bez fotky. Je to jednoduché, naozaj, veď je tu kopec varecháčov aj menej počítačovo zdatných, či vo vyššom veku a pustili sa do toho :-) Ak by som ti v tom mohla nejako pomôcť, daj vedieť.
@Soncya ďakujem :-)
Chlebík z tvarohu na malý plech, cca 30 x 24 cm:
4 PL nie kopcom, ovsené otruby mleté
4 PL kopcom, mleté ľanové semienka
1 prášok do pečiva
3 celé vajíčka
25 dkg odtučnený tvaroh jemný
trocha soli, možno aj rasce, prípadne iné ochucovacie korenie, napr. grilovacie a pod.
Stačí všetko spolu v miske dobre vymiešať tak, aby sa vytvorilo cesto.
Cesto dáme na papier na pečenie alebo fóliu do malého plechu a rozotrieme.
Rúru vyhrejeme asi na 180 stupňov a dáme piecť v strede rúry. Rúru otvoríme najskôr až po 18 minútach.
Pečie sa cca 20 a viac minút, do bronzova.
Potom vyberieme z plechu a necháme aspoň mierne vychladnúť. Krája sa na 6 kúskov.
Každý kúsok z boku prekrojíme, ako otvorenie knihy, a nechám celkom vychladnúť.
Uschováva sa v chladničke. Dlhšie možno uskladniť v mrazničke.
V delenej strave sa chlebík môže kombinovať so živočíšnymi bielkovinami /šunka, syr a pod./
Mne chlebík veľmi chutí, pečiem ho pravidelne, uchovávam v chladničke alebo
aj v mrazničke a pred „obložením“ ho občerstvím v hriankovači.
Napiseme Vam e-mail s podrobnym opisom toho, ako na Varecha.sk pridat novy recept. Je to celkom jednoduche.
V pripade, ze by ste na Varecha.sk potrebovali poradit, napiste nam e-mail na redakcia@varecha.sk
@Danda3 (21.7.2016 21:04) chuť je samozrejme iná ako pri klasickom chlebe, ale to ty vieš, lebo sama všakovako pekávaš. Nech sa ti vydarí :-)
tiež ma zaujal tvoj chlebík, možno aj ako pagáče či žemličky. Samotné semienkové sú mi ťažšie, tu je to tak akurát. Našťastie, nemáme intoleranciu, ale v rámci racionálnej a hlavne rozmanitej stravy sú takéto pečivá hodnotným obohatením, vďaka.
Medzitým ťa možno zaujme niektorý z týchto:
Malý bochník z čisto pohánkovej múky (teda aj bezlepkový):
Recept: mojreceptarik.blogspot.sk/2016/02/pohankovy-chlieb.html...
Chrumkavý ľanový chlebík - plátky (dá sa urobiť aj ako krekry)
Recept: mojreceptarik.blogspot.sk/2017/03/chrumkave-lanove-platky-alebo-k...
No a v neposlednom rade môžem odporučiť alternatívny chlebík aj tu v komentároch čo je od @Atulienka (21.7.2016 17:51). Dá sa okrem ovsených otrúb urobiť chutný aj z ovsených vločiek, pohánkových, či pšenových, akurát ja ho robievam ako samostatné placky, nie chlebík vcelku. Tak možno ti niektorý recept padne vhod. Maj krásny deň a ja ďakujem za krásne foto a odozvu :-)
vďaka tvojej usilovnosti a šikovnosti-som si všimla tento recept a realizovala..včera..práve teraz zajedám..som veľmi prekvapená-čo sa mi to za zázrak podarilo...
mala som len 1 šálku ľanu-druhú som zmiešala konope,tekvica,slnečnica,sezam...3 vajíčka dľa teba..
slnečnice dám nabudúce menej-má výraznú chuť..
veľká spokojnosť..mne chutí..manželovi nie..pokrabičkovala som-odložila do mrazu-budem vyťahovať..
týmto chcem poďakovať i šikovnej a milej @Katke 78..
želám radosť na každý deň všem..:-)
@Rados ť, ja sa manželovi nečudujem, ak by som si mala vybrať medzi mojim tradičných chlebíkom z kvásku a hocakým "alternatívym", nebolo by dlho nad čím váhať :-) Pre mňa je jeho chuť top! Ale striedam rôzne typy chleba, podľa potreby, každý má nejaký benefit. Krásny deň vám obom/všetkým :-)