Foto: mariaklara
V našej rodine v piatok nejedávame mäso, (dosť ho jeme celý týždeň), po kyslej (mliečnej) polievke patria langoše, po našom osúchy, k obľúbenému Zobraziť celý popisV našej rodine v piatok nejedávame mäso, (dosť ho jeme celý týždeň), po kyslej (mliečnej) polievke patria langoše, po našom osúchy, k obľúbenému jedlu na našom stole.
porcií
príprava
Suroviny
600 g |
|
100 g |
|
220 ml |
|
250 ml |
|
1 1/2 KL |
|
1/2 KL |
|
6 strúčikov |
|
1 -malá kocka |
|
3-4 PL |
|
3/4 kocky |
|
500-750 ml |
|
Postup
-
1
Na spodok do nádoby dáme soľ, preosejeme múku, pridáme rascu a pretlačený cesnak. Do menšej misky pripravíme teplé, osladené mlieko a rozdrobené droždie. Pripravíme kvások.
-
2
Do múky pridáme kvások, spolu zmiešame a vypracujeme cesto.
-
3
Necháme na teplom mieste vykysnúť.
-
4
Potom naolejujeme plech, na ktorý dáme 1/2 cesta a naolejovanými prstami robíme bochníčky (ja nepoužívam múku, aby som predišla pripaľovaniu múky). Chvíľku necháme kysnúť.
-
5
Zohrejeme olej. Znovu si naolejujeme prsty a dlane olejom. Rozťahujeme bochníčky zospodu na veľkosť dezertného tanierika, kladieme na rozohriaty olej a smažíme. Postupne pridávame zvyšné cesto na plech.
-
6
Smažíme na oleji z jednej strany, obrátime a smažíme do ružova z druhej strany. Ja dávam do horúceho oleja kúsok suchej kôrky alebo surovú mrkvu, to proti prepaľovaniu oleja.
-
7
Horúce odkladáme na pijavý papier alebo servítky na odsatie zvyšného oleja. Môžu sa podávať s kyslou smotanou, s kečupom, s postrúhaným syrom alebo s tatarkou. Chuti sa medze nekladú. Želám dobrú chuť!
Diskusia k receptu