Langoše - osúchy (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
V našej rodine v piatok nejedávame mäso, (dosť ho jeme celý týždeň), po kyslej (mliečnej) polievke patria langoše, po našom osúchy, k obľúbenému jedlu na našom stole.
8-10 porcií |
60-70 minút príprava |
Postup
- Na spodok do nádoby dáme soľ, preosejeme múku, pridáme rascu a pretlačený cesnak. Do menšej misky pripravíme teplé, osladené mlieko a rozdrobené droždie. Pripravíme kvások.
- Do múky pridáme kvások, spolu zmiešame a vypracujeme cesto.
- Necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Potom naolejujeme plech, na ktorý dáme 1/2 cesta a naolejovanými prstami robíme bochníčky (ja nepoužívam múku, aby som predišla pripaľovaniu múky). Chvíľku necháme kysnúť.
- Zohrejeme olej. Znovu si naolejujeme prsty a dlane olejom. Rozťahujeme bochníčky zospodu na veľkosť dezertného tanierika, kladieme na rozohriaty olej a smažíme. Postupne pridávame zvyšné cesto na plech.
- Smažíme na oleji z jednej strany, obrátime a smažíme do ružova z druhej strany. Ja dávam do horúceho oleja kúsok suchej kôrky alebo surovú mrkvu, to proti prepaľovaniu oleja.
- Horúce odkladáme na pijavý papier alebo servítky na odsatie zvyšného oleja. Môžu sa podávať s kyslou smotanou, s kečupom, s postrúhaným syrom alebo s tatarkou. Chuti sa medze nekladú. Želám dobrú chuť!