Langoše - osúchy (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

V našej rodine v piatok nejedávame mäso, (dosť ho jeme celý týždeň), po kyslej (mliečnej) polievke patria langoše, po našom osúchy, k obľúbenému jedlu na našom stole.

8-10
porcií
60-70 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Na spodok do nádoby dáme soľ, preosejeme múku, pridáme rascu a pretlačený cesnak. Do menšej misky pripravíme teplé, osladené mlieko a rozdrobené droždie. Pripravíme kvások.
  2. Do múky pridáme kvások, spolu zmiešame a vypracujeme cesto.
  3. Necháme na teplom mieste vykysnúť.
  4. Potom naolejujeme plech, na ktorý dáme 1/2 cesta a naolejovanými prstami robíme bochníčky (ja nepoužívam múku, aby som predišla pripaľovaniu múky). Chvíľku necháme kysnúť.
  5. Zohrejeme olej. Znovu si naolejujeme prsty a dlane olejom. Rozťahujeme bochníčky zospodu na veľkosť dezertného tanierika, kladieme na rozohriaty olej a smažíme. Postupne pridávame zvyšné cesto na plech.
  6. Smažíme na oleji z jednej strany, obrátime a smažíme do ružova z druhej strany. Ja dávam do horúceho oleja kúsok suchej kôrky alebo surovú mrkvu, to proti prepaľovaniu oleja.
  7. Horúce odkladáme na pijavý papier alebo servítky na odsatie zvyšného oleja. Môžu sa podávať s kyslou smotanou, s kečupom, s postrúhaným syrom alebo s tatarkou. Chuti sa medze nekladú. Želám dobrú chuť!