Lacipecsenye - pečená krkovička fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 22. februára 2015

Pár dní dozadu tu bola diskusia, dostali sme doma na toto jedlo chuť, tak ho pridávam

9
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

9 ks
6 PL
2 ČL
2 ČL
1 dcl
1 PL
3 strúčiky väčšie




Postup

  1. 1

    Hrubšie rezne z krkovičky s kosťou narežeme po okrajoch, aby sa pri pečení neskrúcali, ktoré treba, tie vyklepeme, aby boli všetky približne rovnako hrubé. Natrieme soľou a mletým čiernym korením a necháme postáť aspoň hodinu pri izbovej teplote.

    Lacipecsenye - pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici rozohrejeme masť, najlepšie z mangalice. Tú som tu nemala. Sprudka na nej opečieme rezne z oboch strán, len krátko.

    Lacipecsenye - pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    poukladáme ich na plech, do výpeku nalejeme trocha vína, aby sa uvoľnil a podlejeme ním rezne. pečieme polovicu času zakryté vo vopred vyhriatej rúre na 180°C do úplného zmäknutia za občasného obrátenia. Pred dopečením ich potrieme zmesou mletej červenej papriky, roztopenej masti a nadrobno pokrájaného cesnaku. Podávame s bielym chlebom alebo opekanými zemiakmi a podľa ľubovôle s "kyslým", čalamádou, uhorkami, či almapaprikou.

    Lacipecsenye - pečená krkovička (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

bembo
Pokiaľ sa jedná o krkovičku,tiež sa držím zásady,že na prípravu úplne stačí len soľ,korenie a cesnak.Na tanieri už potom dám len horčicu ,uhorky a nejakú pikantnú zaváraninu.Skrátka jednoduchý recept na super maškrtu.
kukulienka71
@bembo , si asi jeden z mála chlapov, niektorí dochucujú donemoty:-))@frezia68 , zemiačky som predvarila v šupke a opiekla na panvici, boli fakt vynikajúce @gitka61 , krkovičku som predtým nejak nemusela, ale som rada, je to chutný kus mäsa:-) Ďakujem vám za pekné komentáre. Ešte poznamenám, že veľa ľudí, aj na trhoviskách používa na dochutenie vegetoidné prípravky, všakovaké zvýrazňovače chuti. Je to samozrejme veľmi chutné v tom prevedení, ale úplne zbytočné, človek si potom už nevie bez nich vychutnať pravé chute surovín.
izabella929
@kukulienka71 , veľmi rada som si ju dávala v Salgótarjáne na trhovisku s vynikajúcim chlebíkom ako páper a najsuper čalamádou..používali občas aj rebrá, ale najčastejšie bola to krkovička..neviem, čím to dochutili, ale bolo to výborné..tiež som ju robievala priam z domáceho mäsa a nikdy sa mi nepodarilo presne tak...mám dojem, že chuť tomu mäsku dodalo aj to, že sa marinovalo a pieklo naraz veľké množstvo mäsa..aj
masť z mangalice robí v tom svoju chuť..pekne sa ti mäsko vydarilo..)
rulik
@kukulienka71 aj ja tak ako @bembo používam len soľ, čierne korenie, mletú červenú papriku(občas drvenú rascu), s týmito koreninami som vystačil cca 37 rokov čo sa venujem vareniu, Tvoj recept je super, najbližšie skúsim,už dávno som sa chystal
kukulienka71
@zuzanka1367 , :-)) dobre si tu kartujeme;-)@izabella929 , možno nám chýba len tá atmosféra z trhoviska, aby jedlo viac chutilo. Ale tiež si myslím, že majú na to svoje finty, ktoré sa nedozvieme:-)@dandika1 , @pivonka , ste milé:-) @rulik , veru, niekedy je menej viac, nech sa vydarí!@salinka , keď ty mojím smerom nie a nie, len exotiku vyhľadávaš...bola by som ti vďačne naložila:-)@jozka2 , cením si tvoje uznanie. Všetkým vám ďakujem pekne.
pusta1
výborné jedlo, poznám bez vína túto madarskú klasiku, ty si to ešte vylepšila :-))!
krásne naservírované s lákavým fotom :-)
ako inak, len *****
sovka62
@kukulienka !!!!! Asi tu rovno odpadnem.Som pár dní po operácii žlčníka a keď pozerám na tie obrázky, neviem, či mi je nevoľno z pažravosti, alebo sa ten vybratý žlčník aj dodatočne búri proti takýmto dobrotám. Poznám tú chuť, unikátna. Za seba musím napísať, že to chutilo podobne, ako keď sme doma upiekli čerstvé mäso v deň zabíjačky. Nikdy inokedy také chutná nebolo, takže aj kvalita músa zrejme hrá svoju úlohu.
Ešte mi, prosím ťa, prezraď,ako dlho si ta si piekla, lebo keď som skúšala ja, ostalo mi to v plechu akési vysušené, tvrdé.
frezia
Na toto som chodila kedysi na trh do Miskolca. K tomu nieco kysle a poharik Unicum... a samozrejme dobry madarsky chlebik. Vyskusam to urobit podla teba.
viera1
Naši objavili novú chuť pečenej krkovičky pridaním gyrosového korenia (aj to len pre obsah kurkumy,ktorú si obľúbili) a je to veľmi chutné.Nikdy som Lacipecsenye nejedla (pod týmto názvom),ale spôsob prípravy mi je známy.V remoske naukladaná pololežato sa upečie za cca 1 hod.A samozrejme cibuľa nesmie chýbať :)
kukulienka71
@pusta , prvýkrát som piekla pečienku podliatu vínom, bola som zvedavá na tú chuť.
@sovka , prajem ti rýchlu rekonvalescenciu, ty si bojovník so zmyslom pre humor:-) volila som pečenie na plechu, lebo tie rezne boli velikánske, hrubšie. Spočiatku som plech zakryla, to aj doplním, nejak mi to vypadlo. Čím viac prerastené, tučné mäso, tým lepšie samozrejme, a ideálne by bolo priamo zo zabíjačky, to má nezameniteľnú chuť. Mäso som piekla asi 40 minút, záleží na hrúbke. Tiež by som rada docielila tú chýrnu chuť z trhov, privítam dobré rady. Ešte som nemala možnosť ju ochutnať, v Miškolci sme boli asi pred 8 rokmi, je to nádherné mesto, robili sme okruh po okolí, Eger, Lillafüred, bývali sme v malom rodinnom penzióne priamo v Miskolctapolca, užívali sme si tamojšie kúpele v jaskyni. Vrelo odporúčam, je to tam nádherné. V Szilvásvárade sme náhodou natrafili na súťaž vo varení gulášu, bola tam perfektná atmosféra, pekné spomienky...@frezia , ty si mala to šťastie ako vidím:-)
kukulienka71
@terinka55 , milá ako vždy, vďaka:-) @viera1 , gyros miluje moja dcéra, manžel používa často gyrosové korenie na pečené mäsá, tiež vyčaruje výborné chute. Remosku som mala zamlada, dlho mi slúžila, vynikajúca vec, veru sa pamätám na chuť pečeného mäsa z nej. Nebolo by na škodu zaobstarať si jednu veľkú Remosku, vďaka za tip
babkamt
Výborné, takéto mäso môžem aj o polnoci. Tiež sme doma zabíjali, takže súhlasím, že z čerstvého mäsa je to delikatesa. No teraz nám musí stačiť aj mäso z obchodu. 5*
zinnajdha
mne tiež lacipečeň chutí najviac na veľkej lúke počas osláv MDD s kultúrnym programom miestnej kapely...rovoniava po celom okolí. A bez prílohy. Prípane pred tým štamperlík bošáckej.
aroooo
tá fotka a obsah taniera priam spieva a rozvoniava až sem, krásny recept,určite chutné jedlo, minimálne 2x 5*, kk
sovka62
Ďakujem, @kukulienka , dúfam, že sa mi ešte niekedy podarí ochutnať. A veru by som sa vybrala aj do Maďarska. Výborná kuchyňa, veľmi chutná. Keď to porovnám s rôznymi našimi jarmokmi a trhmi, kde už nedostaneš ani tradičnú cigánsku, len akúsi cibuľou páchnúcu mľandravú fľaksňu, prípadne päť razy zohriate lokše, je mi smutno. Na maďarskom trhovisku mám vždy problém, čo si vlastne vybrať, Lacipecsenye, pečenú neúdenú klobásu, výborné hurky, či pečené rebierka.... Ku všetkému nakladaná zelenina (ktorú nikde inde nejem, lebo tej maďarskej nevyrovná), skvelý chlebík, ktorý treba pridŕžať, aby ti ho neodvial aj slabý vánok, taký je nadýchaný....
No nič, idem si dať trochu tvarohu....
hubata
Kurníík, to je vôňa až sem! Voňavé mäsko, opekané zemiačky, maďarská alma paprika a atmosféra trhoviska v Gyori plnom Bratislavčanov z Petržalky ......
motyka
Uvažujem, že to urobíme, ako jedno z jedál, v sobotu na hostinu. Neter má 25. Vyzerá to super a lacipečeň podliatá vínom, musí byť suprová. Aj s tou oblohou. Krkovičku máme radi, robím z nej aj rezne.
Už som večerala, ale tvoja lacipečeň by ešte bodla.
kukulienka71
:-)) pekne si tu snívate, ste podarení, ďakujem pekne za úsmevné a milé komentáre, som rada, že vám tečú slinky:-P recept na almapapriku mám medzi ostatnými, táto fajnovo štípe, ale nie je plnená kapustou. Možno sa raz všetci zídeme pri ozajstnej Lacipecsenye na niektorom maďarskom trhu, najlepšie v Miskolci a potom pochodíme okolité vínne pivnice;-))
tatranka
Tá krkovička priam spieva z obrázka.Je nádherne šťavnatá,vychutená a už len volá na ohromný zážitok,na spapkanie.
zolik
@kuku fantasticke jedlo! nam by taka porcia bola pre dvoch dost. Som velmi rada, ze si sa po odmlcani sa vratila s takymito fantastickymi receptami.
@sovka62 tak si sa konecne odhodlala!? Ti to ale trvalo. Neboj, dobre bude (mam moju 15 rocnu skusenost). Na zaciatku mi velmi pomohol liek "Cynarix" na baze extraktu z articokov. Prajem Ti skore uzdravenie a vsetko dobre.
kukulienka71
@tatranka , @dellawar , @zolik , ďakujem vám pekne, vidím, koľko je tu milovníkov dobrej papanice:-) @marcel83 , veď vidíš na obr., že nie je plnená kapustou. Neviem ti dať recept na tú z vedierok, skús si pýtať tam, kde to predávajú:-P
kukulienka71
ale aby si nepovedal, daj si do vyhľadávača vetu: "káposztával töltött almapaprika", vyhodí ti to dosť veľa receptov, stačí si vybrať
motyka
@marcell83 ,niekedy sme tie plnené papriky s kapustou robili. Bola výborná, vrátane super nálevu. Tu je približný recept. Pokiaľ chceš, vyskúšaj. Kapustu nakrájať na jemné rezančeky. Trochu osoliť, aby pustila šťavu. Nechať postáť cca 2 hod. Zmäkne.Vyžmýkať a plniť očistené papriky. Naložiť do fľašiek / dávali sme do 4-5 litrových / a opatrne zalievať /vareškou/ sladkokyslým nálevom - ako na uhorky.
Podľa toho aký si zvykol robiť. Či domáci, alebo z kúpeného nakladača. Pridať feferónku, bobkový list a nové korenie. Sterilizovať 8-10 min. pri 180 st.. Robili sme aj bez sterilizácie - tak ako kedysi v dávnych časoch kvasené uhorky. Vykysli za 2 - 3 týždne a potom sa konzumovali. Bolo to neskutočné dobré. Niekde mám na letnom dome ešte presný recept. Keď nájdem tak ti ho napíšem. Ale myslím si, že pri tvojich kuchárskych schopnostiach ti aj toto postačí.
Ešte toto - ukladali sme to do fľašiek tak, že otvorená časť papriky je stále hore a na tú otvorenú časť sa znova dáva ďalšia paprika-rovnomerne.
havino
že ja tu chodím len na večer a večeriam o 5 tej, sa len týram, no a k nej ešte pečené zemiaky so syrom od Zuzky, alma papriku mám zavarenú s kapustou a mrkvou na farbu, aj baraní roh, krkovica je v mrazaku, nejdem sľubovať, ale bude, robíš chute a fotka len láka
motyka
kimlo, aj ostatní - nevšimla som si. Urobila som chybu. Ospravedlňujem sa všetkým. Nie pri 180, ale pri 80. V hrnci na sterilizovanie - s teplomerom. Prepáčte.
marienka44
@Kukulienka71 , ja keď marinujem maso, votriem, vmasírujem doň aj olej, samozrejme korenie a sol. Solit by sa malo az po opecení spravne.
Zemiačky si predvarila v šupke, ale na obrázku šupku nevidím, teda asi si ich pred opečením ošúpala. Mám pravdu?
Zajtra sa chystám niečo podobné urobiť, mám 3 pláty krkovičky bez kosti. Vylepším to posypom so zmesou na maso s nazvom Calimero. Tá obsahuje aj cesnak. Uz sa teším na zajtrajší obed. Ďakuje za inšpiráciu. Ukladám do KK.
kukulienka71
@havino , vďaka:-) počúvaj, večerať o 17-tej je fakt týranie, to chodíš spať so sliepkami?:-)) Ja by som to nevydržala, hlavne, čo tu večer pozerám dobré jedlá ešte...@marienka44 , mám takú skúsenosť, že to mäsko je viac slané, ak je osolené dopredu, po upečení soliť nám nechutí, každý ako je zvyknutý. Zemiaky som varila v šupke, potom bez šupky na kolieska a opekala na panvici s trochou masti. Calimero nepoznám. Budeš to mať iste chutné. Potešil ma tvoj záujem. @mariadra , tebe tiež ďakujem:-)
marienka44
@Kukulienka71 , zle si ma pochopila, píšeš, že najprv masko opecies na panvici a potom preložíš do pekáča. Takže ja solím po opečení na panvici a v pekáči sa pečie už masko osolene do konca pecenia. To by bolo malo slane, keby sme si solili až na tanieri, samozrejme.
zitar
Pridávam sa aj ja ku všetkým chválospevom, lebo tá krkovička je toho hodna. Bože, koľko je veľa hodín a ja by som pokojne spráskala celú takú porciu. Nádherné jedlo.
darinocka
Ahoj,kukulienka 71,som rada,že som ťa inšpirovala k upečeniu takého skvelého jedla.Skutočne sa ti vydarilo,aj fotky sú super.V poslednom recepte,ktorý som objavila na maďarských stránkach,bola masť z mangalice,na 1 kg mäsa 100g a podliať polosuchým bielym vínom /Tokaj furmint/.Určite ale čerstvosť mäsa má výrazný podiel na chuti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia