Almapaprika v sladkokyslom náleve

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 7. septembra 2014

Tento nálev používam už dlhé roky, chutí nám najviac zo všetkých vyskúšaných. Je bez chemických konzervantov a používam ho univerzálne na zaváranie zeleniny. Tentokrát Zobraziť celý popisTento nálev používam už dlhé roky, chutí nám najviac zo všetkých vyskúšaných. Je bez chemických konzervantov a používam ho univerzálne na zaváranie zeleniny. Tentokrát to bola poriadne štipľavá almapaprika.

5
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 100-150 °C

Suroviny

1,5 l
0,4 l
10 PL
3 ČL
1 ks
2 ks
3 ks
4 ks




Postup

  1. 1

    Na dno umytých a suchých fliaš (jedna mala objem 2,1 l a druhá 1,4 l.) som nakrájala na kolieska cibuľu a mrkvu, do každej fľaše som dala podľa objemu korenie. V rozpise píšem množsvo korenia na 1 ks fľaše s objemom 7 dcl. Teda do veľkej som dala 3x3 ks nového korenia a 3x4 ks čierneho korenia a do menšej 2x3 ks nového a 2x4 ks čierneho. Almapapriku som umyla, rozkrojila na polovicu, vyrezala som jadrovník a do fliaš som ju kládla šupinovým systémom, ako ukladám aj marhule, broskyne, či slivky. Takto sa ich zmestí do fľaše viac. Medzitým som dala do hrnca vodu, pridala soľ, cukor a keď zovrela, aj ocot. Ešte horúcim nálevom som zaliala papriky vo fľašiach a uzavrela ich.

    Almapaprika v sladkokyslom náleve - obrázok 1
  2. 2

    Potom som ich sterilizovala v rúre spôsobom od @danda3, t. j. 15min. na 150°C a potom 45 min. na 100°C na plechu plnom vody. Množstvo uvedeného nálevu mi úplne presne vyšlo na tieto vyobrazené fľaše, ak použijete 7dcl poháre, malo by vyjsť 5ks.

Diskusia k receptu

izabella929
@kukulienka71..kr ásna práca...ak môžem dobrá rada...nechcem kritizovať, to v žiadnom prípade..aby sa ti do pohára zmestilio mnoho paprík/lebo vieme, že sú dosť nespratné/dám zovrieť nálev..na každej paprike na vrchu zarežem krížik, papriku hodím do nálevu, iba na chvíľku...vyberiem, nechám vychladiť a ukladám fest..tak pekne sa pomestia aj celé...aj tento tvoj spôsob je super, lebo už pri podávaní, nie je treba krájať...robila som minulý rok veľa uhoriek aj papriky, tento rok nezaváram,musia sa pojesť...idem robiť dnes iba kecskeszarvú-baranie rohy...ale iba pár pohárov...
kukulienka71
Izka, to je dobrá rada, viem, že sa to tak robí. Mne sa ale zdá zbytočné zavárať časti, ktoré aj tak nebudú konzumované (stopka a jaderník). Dovolila som si pridať preto tento môj postup, lebo sa takto zmestí viac papriky do 1 fľaše:-) Ďakujem ti pekne. Príjemné zaváranie!:-)
rain333
toto je super! papriky krájam, nálev máme takmer rovnaký a tiež ich robím bez oleja a sú chrumkavé, mňam, chválim :)
havino
aj u nás je alma naj, ja ju plním kapustou, mrkvu pre farbu, zavarila som 15 sedemdecoviek, dve už padli a moja polovička, že sú tak dobré, že to je málo, tak ešte uvažujem, on tú kapustu v nich má rád a pritom aj čalamády je, uhoriek, húb na sladkokyslo, miešaná zelenina, len tu aj zahryzne do mäsovej papriky, pekná práca, šikovná, chválim
kukulienka71
@havino , vďaka:-) dnes som balila za bedňu zaváranín mužovi na cestu, aby ich mal už u "seba":-) veľmi sa tešil, je to dobrý pocit pre nás, čo s tým robíme;-)
kimlo
Aj ja plním alma papriky kapustou, raz som robil aj plnené hrozienkami, tiež to bolo dobré...
kukulienka71
@kimlo , plnené kapustou to aj dobre vyzerá na tanieri. To si celé papriky naplnil hrozienkami, alebo len tak akurát? Koľko hrozienok si minul na 7dcl fľašu, prosím? páči sa mi ten nápad
kukulienka71
vďaka, ešte tu mám pol vreca papriky, len sa mi minul ocot, kúpim aj hrozienka a odložím zo dve fľaše tak, bude to lahôdka:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia