Foto: tassiedevil
Tento recept z roku 1972 som objavil v jednej českej knihe /Receptury masne výroby obchodních organizací/. V knihe je mnoho zaujímavých receptov na mäsové Zobraziť celý popisTento recept z roku 1972 som objavil v jednej českej knihe /Receptury masne výroby obchodních organizací/. V knihe je mnoho zaujímavých receptov na mäsové výrobky, ktoré boli v tom období oveľa kvalitnejšie ako v dnešnej dobe. Rozhodol som sa vyskúšať tento recept na párky a som sa nesklamal, lebo párky sú skutočne výborné....
Postup
-
1
mäso nakrájame na malé kocky a zasolíme soliacou zmesou a necháme v chladničke 24 hodín preležať...
- 2
preležané mäso pomelieme na jemno/ja som mäso premlel dva krát/ vložíme do kutríka, pridáme koreniny , vajce a kutrujeme a postupne pridávame dobre podchladené mlieko..../mlieko je potrebné pridávať po častiach aby sa dobre prepojilo s mäsom/ a kutrujeme asi 8 -10 minút a dbáme na to, aby teplota zmesi nevystúpila vyššie ako 14 stupňov C.... ak kutrík nemáte, mäso môžete vykutrovať po častiach vo food procesori alebo výkonným ponorným mixerom...
- 3
kutrujeme
- 4
vykutrované mäso
- 5
narážame do baraních črievok, ktoré namočíme deň dopredu v studenej vode v chladničke....takto črievka získajú pružnosť a pri plnení nepraskajú...to som sa naučil tu v Austrálii...kedysi sme črievka namáčali vo vlažnej vode..../verte mi, pracuje to perfektne/
- 6
pretáčame na párky...
- 7
navlečieme na udiarenskú palicu a necháme asi hodinu a pol obschnúť pri izbovej teplote... vložíme do rozoriatej udiarne a údime asi 20 minúť na hustom dyme do svetlo gaštanovej farby... potom párky odvárame vo vode pri teplote 75 stupňov C asi 20 minút.. po odvarení vložíme na 10 minút do studenej vody aby sa nám párky nezvráskaveli....
- 8
chladíme
- 9
hot dog
- 10
zbytok balím do vakumových sáčkov a dám do mrazáku...vydržia aj tri mesiace a sú ako čerstvé....po vybratí z mrazáku len vložím aj so sáčkom do horúcej vody a rozmrazím... Dobrú chuť.
- 2
cs.wikipedia.org/wiki/Kutr...
@kltko ahóoj! :)
Do guglu napis: prenosna udiaren :)
Prosím Ťa, kde sa dajú kúpiť baranie črevá?
Len si všimnite pôvod receptúry: Receptury masne výroby obchodních organizací, teda žiadne domáce výrobky to neboli, boli to prísne normy, kontrolované hygienikmi. Pýtam sa čo bráni dnes aby hygienici kontrolovali čo jeme??? A netýka sa to len mäsových výrobkov ale všetkého tovaru vrátane spotrebného, oblečenia a topánok.
Super recept, ukladám do zásoby, a prosím ťa pridaj z tej knihy ďalšie, nech vieme ako má vyzerať kvalitný výrobok hodný našich peňazí.
Ďakujem !
Tak porad ako ...
Málo kto sa vyzná tak v tajoch mäso výroby ako ty tassiedevil.A poviem ti aj to,že na takýchto miestach ako miešač výrobkov sa dostane aj máloktorý z mäsiarov,keďže je na to potrebná tuším chemická potravinárska.Mal som to šťastie,že som sa v s.r.o. rekvalifikoval na túto činnosť.Dovolujem si preto ohodnotiť tvoj recept na vysoko profesionálny.Jednoznačne 5 * * * * *
Ďakujem ti a som rád,že som ťa spoznal aspoň touto virtuálnou cestou.
Prajem ti príjemný deň.
jsem uzenarsky fanda. Udelal jsem si z mrazaku bezva udirnu vcetne vyvijece koure, ktery je dulezity zvlaste pro uzeni studenym kourem. Muj oblibeny vyrobek jsou cabajky jen se po nich zaprasi...
Parky urcite vyzkousim a dam vedet. Moje zena nesmi jist parky z obchodu - okamzite dostane zlucnikovy zachvat.
Muj dotaz: mam nekolik receptu na parky, nektere pridavaji take mouku (300g na 5kg masa) - mate s tim zkusenosti?
@methi , vdaka:)
ebzavinacbracan.net
a mal by som otazky:
1. ako "narážame do baraních črievok", len tak prstami? alebo cim? doma nemam ziadne zariadenie na to;
2. co sa stane, ked to nevyudim?
(nemam kde, a co som pozeral prenosne elektircke udiarne, tie sa mi nepozdavaju).
take tie biele, tusim bavorske klobasky / parky, su udene?
3. ked sa to vari, tak su uz k pouzitiu, resp. ked vyberiem z mrazaku, uz sa len ohreju?
4. a nedava sa tam normalna sol?
lebo ked robievam sunku doma, tak na 1kg masa davam 22g normalnej (doma mame morsku) + 4g "rychlosol", co je cca 2,5% soli.
v tomto recepte to vychadza na cca 2,2% soli (maso + ostatne cca 2kg), ale ziadna NaCl.
dakujem.
palo
pozn.:
bok bravčový bez kosti = bocik?
zmes soliaca dusitanová = "rychlosol"? (co pouzivam pri domacej sunke).
a mal by som otazky:
1. ako "narážame do baraních črievok", len tak prstami? alebo cim? doma nemam ziadne zariadenie na to;
2. co sa stane, ked to nevyudim?
(nemam kde, a co som pozeral prenosne elektircke udiarne, tie sa mi nepozdavaju).
take tie biele, tusim bavorske klobasky / parky, su udene?
3. ked sa to vari, tak su uz k pouzitiu, resp. ked vyberiem z mrazaku, uz sa len ohreju?
4. a nedava sa tam normalna sol?
lebo ked robievam sunku doma, tak na 1kg masa davam 22g normalnej (doma mame morsku) + 4g "rychlosol", co je cca 2,5% soli.
v tomto recepte to vychadza na cca 2,2% soli (maso + ostatne cca 2kg), ale ziadna NaCl.
dakujem.
palo
pozn.:
bok bravčový bez kosti = bocik?
zmes soliaca dusitanová = "rychlosol"? (co pouzivam pri domacej sunke).
1. dakujem
2. prstami to nejde..:) musíš si poriešiť narážačku s tenkou trubicou, predávajú v kuchynke,,,máte ich tam plno aj ja som si jednu priniesol sebou...)
3. pokiaľ nevyúdiš nič sa nestane, len chuťovo to nebude ono...
4. vyberieš z mrazáku, rozmrazíš v teplej vode a a povaríš na malom ohni, len aby trochu bublalo 5 min....párky sú už predvarené...prudkým varom párky popraskajú....
5.s tou soľou presne ako robíš na šunku.....normálna soľ+dusitanová soľ alebo sanitra...na trvanlivé výrobky, ako klobásy sa dáva trochu viac soli okolo 2,5 percent a na varené výrobky, párky, mäkké salámi okolo 1.8 -2,2 percent...osolíš podľa chuti....
áno, bôčik
dusitanová zmes: soľ +dusitany....dobrá morská soľ je lepšia, nemusíš dať toľko dusitanov...
niet za čo..:)
PS: dobre som sa pobavil na tom prispevku kde sa niekto pytal ze ako to dostane do baranich crievok či prstami? A kde si mu vysvetloval cely recept znova ved uz zrozumitelnejsie ten recept nemohol byt napisany. A elektricka udiaren je v pohode nemal som ziadne zariadenie vsetko som musel kupit. Samozrejme je to investicia ale za ten pocit , ze rodinka bude jest zdravsie to stoji.
tých receptov na udenárske výrobky mám neúrekom, ale ich sem nepridávam, nakoľko nie veľa ľudí má na to možnosti si to doma pripraviť...pokiaľ bude záujem pridám viac...:) vdačne sa podelím...aj tebe hodne zdravia , aby sa ti dalej darilo a rodinka si pochutnávala.:))
Ahoj, párky netreba prepichovať. To, že tam bude vzduch nevadí. Pri varení sa vzduchové bublinky zalejú šťavou z mäsa. Pri prepichnutí a následnom varení by podľa mňa stratili v mieste pichnutia chuť. :-)
Hľadala som na Vareche škoricový kvet z kysnutého cesta a našla som toto a som naozaj rada. Prajem autorovi pekný deň a ďakujem!
hrachová, sója je moc drahá.....
Veľmi pekne ďakujem za Váš receptík - uvítala by som ešte nejaký na salámu, alebo aj šunku.
Jestli mohu poradit, klikni na nick @tassiedevil hned pod názvem receptu, ukáže ti všechny recepty autora. Vyber si, má tam víc podobných receptů. Autor sem nejspíš už nechodí, někde v roce 2017 pod jeho diskusií ho tu oslovovalo, hledalo víc lidí, bez odezvy. Když klikneš na jeho 1 diskusiu, tak ti ju také ukáže. Stejně tak se ti ukáže stránka autora, když klikneš /na dobře napsaný/ nick se @. Přeji hezký den!