Labužnícke párky (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Tento recept z roku 1972 som objavil v jednej českej knihe /Receptury masne výroby obchodních organizací/. V knihe je mnoho zaujímavých receptov na mäsové výrobky, ktoré boli v tom období oveľa kvalitnejšie ako v dnešnej dobe. Rozhodol som sa vyskúšať tento recept na párky a som sa nesklamal, lebo párky sú skutočne výborné....

Postup

  1. mäso nakrájame na malé kocky a zasolíme soliacou zmesou a necháme v chladničke 24 hodín preležať...
  2. preležané mäso pomelieme na jemno/ja som mäso premlel dva krát/ vložíme do kutríka, pridáme koreniny , vajce a kutrujeme a postupne pridávame dobre podchladené mlieko..../mlieko je potrebné pridávať po častiach aby sa dobre prepojilo s mäsom/ a kutrujeme asi 8 -10 minút a dbáme na to, aby teplota zmesi nevystúpila vyššie ako 14 stupňov C.... ak kutrík nemáte, mäso môžete vykutrovať po častiach vo food procesori alebo výkonným ponorným mixerom...
  3. kutrujeme
  4. vykutrované mäso
  5. narážame do baraních črievok, ktoré namočíme deň dopredu v studenej vode v chladničke....takto črievka získajú pružnosť a pri plnení nepraskajú...to som sa naučil tu v Austrálii...kedysi sme črievka namáčali vo vlažnej vode..../verte mi, pracuje to perfektne/
  6. pretáčame na párky...
  7. navlečieme na udiarenskú palicu a necháme asi hodinu a pol obschnúť pri izbovej teplote... vložíme do rozoriatej udiarne a údime asi 20 minúť na hustom dyme do svetlo gaštanovej farby... potom párky odvárame vo vode pri teplote 75 stupňov C asi 20 minút.. po odvarení vložíme na 10 minút do studenej vody aby sa nám párky nezvráskaveli....
  8. chladíme
  9. hot dog
  10. zbytok balím do vakumových sáčkov a dám do mrazáku...vydržia aj tri mesiace a sú ako čerstvé....po vybratí z mrazáku len vložím aj so sáčkom do horúcej vody a rozmrazím... Dobrú chuť.