Labužnícke párky (fotorecept)
Autor receptu: tassiedevil
Tento recept z roku 1972 som objavil v jednej českej knihe /Receptury masne výroby obchodních organizací/. V knihe je mnoho zaujímavých receptov na mäsové výrobky, ktoré boli v tom období oveľa kvalitnejšie ako v dnešnej dobe. Rozhodol som sa vyskúšať tento recept na párky a som sa nesklamal, lebo párky sú skutočne výborné....
Postup
- mäso nakrájame na malé kocky a zasolíme soliacou zmesou a necháme v chladničke 24 hodín preležať...
- preležané mäso pomelieme na jemno/ja som mäso premlel dva krát/ vložíme do kutríka, pridáme koreniny , vajce a kutrujeme a postupne pridávame dobre podchladené mlieko..../mlieko je potrebné pridávať po častiach aby sa dobre prepojilo s mäsom/ a kutrujeme asi 8 -10 minút a dbáme na to, aby teplota zmesi nevystúpila vyššie ako 14 stupňov C.... ak kutrík nemáte, mäso môžete vykutrovať po častiach vo food procesori alebo výkonným ponorným mixerom...
- kutrujeme
- vykutrované mäso
- narážame do baraních črievok, ktoré namočíme deň dopredu v studenej vode v chladničke....takto črievka získajú pružnosť a pri plnení nepraskajú...to som sa naučil tu v Austrálii...kedysi sme črievka namáčali vo vlažnej vode..../verte mi, pracuje to perfektne/
- pretáčame na párky...
- navlečieme na udiarenskú palicu a necháme asi hodinu a pol obschnúť pri izbovej teplote... vložíme do rozoriatej udiarne a údime asi 20 minúť na hustom dyme do svetlo gaštanovej farby... potom párky odvárame vo vode pri teplote 75 stupňov C asi 20 minút.. po odvarení vložíme na 10 minút do studenej vody aby sa nám párky nezvráskaveli....
- chladíme
- hot dog
- zbytok balím do vakumových sáčkov a dám do mrazáku...vydržia aj tri mesiace a sú ako čerstvé....po vybratí z mrazáku len vložím aj so sáčkom do horúcej vody a rozmrazím...
Dobrú chuť.