Kysnutý makový závin fotorecept
Foto: kitchenguru
Tradičný a obľúbený recept na závin, plnku je možné variovať, v tomto prípade je v recepte použitý mak.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Kvások: | |
1 kocka (čerstvé) |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
100 ml |
|
Cesto: | |
500 g |
|
100 g |
|
200 ml |
|
150 ml (alebo prepustené maslo) |
|
štipka |
|
Plnka: | |
220 g mletý |
|
90 g |
|
150 ml |
|
60 ml (alebo prepustené maslo) |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
50 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások: Kocku droždia roztlačíme vidličkou a zmiešame s lyžicou kryštálového cukru a lyžicou múky. Pridáme vlažné mlieko a necháme pod utierkou pol hodinu odpočívať.
- 2
Kým náš kvások pracuje tak si pripravíme plnku. Do misky vysypeme mletý mak a pridáme k nemu kryštálový cukor. V hrnci necháme zovrieť mlieko s vanilkovým cukrom a po odstavení pridáme olej a citrónovú šťavu. Touto tekutinou zalejeme mak.
- 3
Hrozienka zalejeme prevarenou vodou a necháme odstáť 5 minút a následne zlejeme vodu a prepláchneme studenou vodou.
- 4
Keď už máme pripravený kvások, pridáme do neho postupne múku, soľ, kryštálový cukor a postupne aj olej a vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinu pod utierkou oddychovať.
- 5
Keď už máme cesto vykysnuté, tak ho rozdelíme na 4 kusy. Každý kus cesta vyvaľkáme na hrúbku cca 3 milimetre. Na vyvaľkané cesto rozotrieme rovnomerne makovú plnku a vrch posypeme hrozienkami. Následne cesto s plnkou zrolujeme do tvaru závinu a vrch potrieme olejom. Takto pripravené záviny dáme piecť do rúry, ktorá vyhriatej na 200 stupňov Celzia a 20 minút pečieme.
- 6
Po 20 minútach pečenia plech vyberieme a záviny potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme ďalších 7-8 minút. Po 7-8 minútach plech vyberieme a potrieme vrch závinov vodou, aby sa pekne leskli a dáme ešte piecť na ďalších cca 7-8 minút, čas záleží od funkčnosti každej rúry. Sledujeme, aby bol závin prepečený, ale nie suchý a ani nie spálený.
- 7
Hotovo.
Tiež makový závin:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu