Makový závin

Kysnutý makový závin (fotorecept)

Autor receptu: kitchenguru

Tradičný a obľúbený recept na závin, plnku je možné variovať, v tomto prípade je v recepte použitý mak.

30 (+ kysnutie) minút
príprava
30-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások: Kocku droždia roztlačíme vidličkou a zmiešame s lyžicou kryštálového cukru a lyžicou múky. Pridáme vlažné mlieko a necháme pod utierkou pol hodinu odpočívať.
  2. Kým náš kvások pracuje tak si pripravíme plnku. Do misky vysypeme mletý mak a pridáme k nemu kryštálový cukor. V hrnci necháme zovrieť mlieko s vanilkovým cukrom a po odstavení pridáme olej a citrónovú šťavu. Touto tekutinou zalejeme mak.
  3. Hrozienka zalejeme prevarenou vodou a necháme odstáť 5 minút a následne zlejeme vodu a prepláchneme studenou vodou.
  4. Keď už máme pripravený kvások, pridáme do neho postupne múku, soľ, kryštálový cukor a postupne aj olej a vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinu pod utierkou oddychovať.
  5. Keď už máme cesto vykysnuté, tak ho rozdelíme na 4 kusy. Každý kus cesta vyvaľkáme na hrúbku cca 3 milimetre. Na vyvaľkané cesto rozotrieme rovnomerne makovú plnku a vrch posypeme hrozienkami. Následne cesto s plnkou zrolujeme do tvaru závinu a vrch potrieme olejom. Takto pripravené záviny dáme piecť do rúry, ktorá vyhriatej na 200 stupňov Celzia a 20 minút pečieme.
  6. Po 20 minútach pečenia plech vyberieme a záviny potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme ďalších 7-8 minút. Po 7-8 minútach plech vyberieme a potrieme vrch závinov vodou, aby sa pekne leskli a dáme ešte piecť na ďalších cca 7-8 minút, čas záleží od funkčnosti každej rúry. Sledujeme, aby bol závin prepečený, ale nie suchý a ani nie spálený.
  7. Hotovo.