Makový závin
Kysnutý makový závin (fotorecept)
Autor receptu: kitchenguru
Tradičný a obľúbený recept na závin, plnku je možné variovať, v tomto prípade je v recepte použitý mak.
30 (+ kysnutie) minút príprava |
30-40 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások: Kocku droždia roztlačíme vidličkou a zmiešame s lyžicou kryštálového cukru a lyžicou múky. Pridáme vlažné mlieko a necháme pod utierkou pol hodinu odpočívať.
- Kým náš kvások pracuje tak si pripravíme plnku.
Do misky vysypeme mletý mak a pridáme k nemu kryštálový cukor. V hrnci necháme zovrieť mlieko s vanilkovým cukrom a po odstavení pridáme olej a citrónovú šťavu. Touto tekutinou zalejeme mak.
- Hrozienka zalejeme prevarenou vodou a necháme odstáť 5 minút a následne zlejeme vodu a prepláchneme studenou vodou.
- Keď už máme pripravený kvások, pridáme do neho postupne múku, soľ, kryštálový cukor a postupne aj olej a vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinu pod utierkou oddychovať.
- Keď už máme cesto vykysnuté, tak ho rozdelíme na 4 kusy. Každý kus cesta vyvaľkáme na hrúbku cca 3 milimetre. Na vyvaľkané cesto rozotrieme rovnomerne makovú plnku a vrch posypeme hrozienkami. Následne cesto s plnkou zrolujeme do tvaru závinu a vrch potrieme olejom. Takto pripravené záviny dáme piecť do rúry, ktorá vyhriatej na 200 stupňov Celzia a 20 minút pečieme.
- Po 20 minútach pečenia plech vyberieme a záviny potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme ďalších 7-8 minút. Po 7-8 minútach plech vyberieme a potrieme vrch závinov vodou, aby sa pekne leskli a dáme ešte piecť na ďalších cca 7-8 minút, čas záleží od funkčnosti každej rúry. Sledujeme, aby bol závin prepečený, ale nie suchý a ani nie spálený.
- Hotovo.