Slivkový koláč
Slivkový koláč

Kysnutý koláč so slivkami

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 18. októbra 2022
Kysnutý koláč so slivkami
Foto: Shutterstock

Koláč z kysnutého cesta so šťavnatými slivkami.

25 (+ kysnutie) minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
1 bal. čerstvé
300 ml
1 PL
1 ks
50 ml
Navrch:
2 kg
2 ČL
2 bal.
Na plech:




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a poprášime múkou. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 10 minút vzísť kvások.

  2. 2

    Do misy nasypeme múku, prilejeme kvások, pridáme vajce, olej a vymiesime vláčne cesto. Hotové cesto je lesklé, oddeľuje sa od ruky aj od misky. Prikryjeme ho utierkou a na teplom mieste necháme 40 minút kysnúť.

  3. 3

    Plech potrieme maslom a preložíme naň vykysnuté cesto, ktoré ručne roztiahneme na celú plochu plechu. Umyté, osušené a odkôstkované slivky poukladáme na cesto nahusto vedľa seba, posypeme mletou škoricou a vanilkovým cukrom.

  4. 4

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35–40 minút.

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Navrch koláča použiješ len "2 ks sliviek" ???? To snáď nie. A ešte poukladať nahusto.
kucharka
Kysnuté a slivkové mám rada, koláč vyzerá dobre a jednoducho. Takéto recepty sú super.
marienka44
Ja som vcera robila podobny, ale pod slivky som rozotrela osladeny tvaroh+1 zltok a trochu oleja.Tvaroh zabráni premoceniu cesta slivkovou stavou a zvyšuje výživovú hodnotu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia