Kysnutý koláč s ovocnou pastou fotorecept
Foto: Zuzkanr
V záhrade sme mali ešte posledné černice, maliny a prvé slivky, tak som to chcela ešte využiť a skúsiť nový recept.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
220 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
60 g |
|
1 ČL |
|
250 ml |
|
1 kocka |
|
80 g |
|
na posypanie koláča |
|
Ovocná pasta: | |
6 PL (slivkový a černicový) |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
(slivky, černice, maliny) |
|
Sneh: | |
(do bielkov) |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Pripravíme si prvé cesto, keďže bude kysnúť. Do vlažného mlieka si rozdrvíme droždie a metličkou rozmiešame. Pripravíme si do rýchlokysky ostatné suroviny na cesto.
-
2
Prilejeme vykysnutý kvások.
-
3
Vypracujeme cesto, zatvoríme rýchlokysku a necháme cesto kým nevykysne (cca hodinu a pol).
-
4
Kým cesto kysne, pripravíme si ovocnú pastu. Množstvo ovocia, čo som použila vám neviem presne povedať, lebo som len pozbierala posledné kúsky černíc, malín a nakrájala asi 5 sliviek. Najskôr si na ohni roztopíme džem. Ja som použila černicový (3 PL) a slivkový (3 PL).
-
5
Roztopený džem si zmiešame s tromi polievkovými lyžicami Solamylu a metličkou rozmiešame.
-
6
Medzi tým nám v hrnci na miernom ohni mäkne nazbierané ovocie, do ktorého sme pridali 2 PL práškového cukru. Keď začne vrieť, zamiešame do neho rozpustený džem so Solamylom a premiešame vareškou, dáme dolu z ohňa. Hotovú zmes sem tam premiešame, kým nevykysne cesto.
-
7
Plech si potrieme olejom, aj ruky aby sa nám dobre vyberalo cesto z rýchlo kysky. Cesto si vyvaľkáme na plechu. Ja som si ho najskôr porozťahovala rukami a potom vyvaľkala.
-
8
Na cesto si rozotrieme ovocnú pastu. Dame piecť do rúry na 20 minút na 200 stupňov.
-
9
Vyšľaháme si 2 bielky, čo nám zostali s práškovým cukrom.
-
10
Vyšľahanými bielkami s cukrom si naplníme cukrárenské vrecúško. Vyberieme koláč po 20 minútach z rúry a urobíme mriežky.
-
11
Pečieme ešte ďalších 15 minút, necháme vychladnúť a môžeme ešte poprášiť cukrom.
@Haji
Ďakujem veľmi pekne :-)
Plech má rozmer cca 30x38cm