Kysnutý ovocný koláč
Kysnutý koláč s ovocnou pastou (fotorecept)
Autor receptu: zuzkanr
V záhrade sme mali ešte posledné černice, maliny a prvé slivky, tak som to chcela ešte
využiť a skúsiť nový recept.
60 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si prvé cesto, keďže bude kysnúť. Do vlažného mlieka si rozdrvíme droždie a metličkou rozmiešame. Pripravíme si do rýchlokysky ostatné suroviny na cesto.
- Prilejeme vykysnutý kvások.
- Vypracujeme cesto, zatvoríme rýchlokysku a necháme cesto kým nevykysne (cca hodinu a pol).
- Kým cesto kysne, pripravíme si ovocnú pastu. Množstvo ovocia, čo som použila vám neviem presne povedať, lebo som len pozbierala posledné kúsky černíc, malín a nakrájala asi 5 sliviek. Najskôr si na ohni roztopíme džem. Ja som použila černicový (3 PL) a slivkový (3 PL).
- Roztopený džem si zmiešame s tromi polievkovými lyžicami Solamylu a metličkou rozmiešame.
- Medzi tým nám v hrnci na miernom ohni mäkne nazbierané ovocie, do ktorého sme pridali 2 PL práškového cukru. Keď začne vrieť, zamiešame do neho rozpustený džem so Solamylom a premiešame vareškou, dáme dolu z ohňa. Hotovú zmes sem tam premiešame, kým nevykysne cesto.
- Plech si potrieme olejom, aj ruky aby sa nám dobre vyberalo cesto z rýchlo kysky. Cesto si vyvaľkáme na plechu. Ja som si ho najskôr porozťahovala rukami a potom vyvaľkala.
- Na cesto si rozotrieme ovocnú pastu. Dame piecť do rúry na 20 minút na 200 stupňov.
- Vyšľaháme si 2 bielky, čo nám zostali s práškovým cukrom.
- Vyšľahanými bielkami s cukrom si naplníme cukrárenské vrecúško. Vyberieme koláč po 20 minútach z rúry a urobíme mriežky.
- Pečieme ešte ďalších 15 minút, necháme vychladnúť a môžeme ešte poprášiť cukrom.