Slivkový koláč
Slivkový koláč

Kysnutý koláč s makom a slivkami

frommykitchendotcom - bez fotkyfrommykitchendotcom, 12. októbra 2023
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
400 g
1 ks
50 ml
30 g čerstvé
1 Čl
200 ml
Maková plnka:
200 g mletý
100 g
1 bal.
trocha
100-150 ml
Posýpka:
6 PL
4 PL
2 PL
50 g
Okrem toho:
1  kg




Postup

  1. 1

    Kysnuté cesto: Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné (nie horúce). Do 100 ml mlieka pridáme 1 ČL cukru a droždie a necháme vykysnúť kvások. Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, olej, vajce a dobre vymiesime. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 35-40 minút. Za ten čas si pripravíme posýpku, makovú plnku a očistíme slivky.

  2. 2

    Maková plnka: Mletý mak, kryštálový cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Slivky rozrežeme na polovice a odkôstkujeme.

  4. 4

    Mrvenička: K sypkým surovinám po plátkoch pridávame maslo a spracúvame rukami, kým mrvenička nemá také tie väčšie hrudky.

  5. 5

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu 30x40 cm, ktorý vymastíme a posypeme múkou. Odporúčam hlbší plech. Na cesto následne rozotrieme makovú plnku a poukladáme slivky reznou stranou nahor. Posypeme mrveničkou a pečieme pri teplote 180 °C zhruba 30 minút. Koláč krájame až úplne vychladnutý.

Diskusia k receptu

lienka55
koláč vyzerá krásne, ale mne tam chýba v ceste soľ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia