Kysnutý koláč s makom a slivkami
Foto: frommykitchendotcom
na 180 °C
Suroviny
Kysnuté cesto: | |
400 g |
|
1 ks |
|
50 ml |
|
30 g čerstvé |
|
1 Čl |
|
200 ml |
|
Maková plnka: | |
200 g mletý |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
trocha |
|
|
|
100-150 ml |
|
Posýpka: | |
6 PL |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
50 g |
|
Okrem toho: | |
1 kg |
|
Postup
-
1
Kysnuté cesto: Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné (nie horúce). Do 100 ml mlieka pridáme 1 ČL cukru a droždie a necháme vykysnúť kvások. Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, olej, vajce a dobre vymiesime. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 35-40 minút. Za ten čas si pripravíme posýpku, makovú plnku a očistíme slivky.
- 2
Maková plnka: Mletý mak, kryštálový cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme vychladnúť.
- 3
Slivky rozrežeme na polovice a odkôstkujeme.
- 4
Mrvenička: K sypkým surovinám po plátkoch pridávame maslo a spracúvame rukami, kým mrvenička nemá také tie väčšie hrudky.
- 5
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu 30x40 cm, ktorý vymastíme a posypeme múkou. Odporúčam hlbší plech. Na cesto následne rozotrieme makovú plnku a poukladáme slivky reznou stranou nahor. Posypeme mrveničkou a pečieme pri teplote 180 °C zhruba 30 minút. Koláč krájame až úplne vychladnutý.
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Nedávala som soľ :)