Slivkový koláč

Kysnutý koláč s makom a slivkami

Autor receptu: frommykitchendotcom

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kysnuté cesto: Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné (nie horúce). Do 100 ml mlieka pridáme 1 ČL cukru a droždie a necháme vykysnúť kvások. Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, olej, vajce a dobre vymiesime. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 35-40 minút. Za ten čas si pripravíme posýpku, makovú plnku a očistíme slivky.
  2. Maková plnka: Mletý mak, kryštálový cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu zalejeme horúcim mliekom, premiešame a necháme vychladnúť.
  3. Slivky rozrežeme na polovice a odkôstkujeme.
  4. Mrvenička: K sypkým surovinám po plátkoch pridávame maslo a spracúvame rukami, kým mrvenička nemá také tie väčšie hrudky.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu 30x40 cm, ktorý vymastíme a posypeme múkou. Odporúčam hlbší plech. Na cesto následne rozotrieme makovú plnku a poukladáme slivky reznou stranou nahor. Posypeme mrveničkou a pečieme pri teplote 180 °C zhruba 30 minút. Koláč krájame až úplne vychladnutý.