Kysnutý čerešňový koláč
Kysnutý čerešňový koláč

Kysnutý čerešňový koláč fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 14. júna 2020
Kysnutý čerešňový koláč (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ovocné koláče sú v tomto období veľmi obľúbené a ani u nás tomu nie je inak. Jednoduchý koláč fantastickej chuti s kopou čerstvého ovocia si zamilujete aj vy doma :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/06/kysnuty-ceresnovy-kolac.html

35-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
300 g
150 g
cca.5,5 dl
1 ks
1 bal.
42 g čerstvé
2 PL
2 KL
Plnka:
1,5 kg čerstvé vykôstkované
podľa chuti
1 bal.
cca 1 dl
3 PL
Na potretie:
1 ks
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a pudingový prášok. Potom pridáme celkom zmäknuté maslo, bielok, citrónovú šťavu a v 3 dl mlieku + 1 kl cukru napučané droždie. Tých zvyšných cca 2,5 dl mlieka prilievame postupne počas vypracúvania. Cesto treba po každom priliatí mlieka poriadne premačkať, aby vsalo do seba to mlieko. Musíme dostať mäkké, poriadne lepivé cesto, presne ako na 3. fotke v rámčeku. Nakoniec takto vypracované cesto už len bez akéhokoľvek ďalšieho miesenia len upravíme do tvaru bochníka. Spodok podsypeme trochou múky, ako aj boky a vrch. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.

    Kysnutý čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme všetko potrebné na plnku. Čerešne najprv vykôstkujeme a potom si z nich odvážime 1,5 kg. Ďalej potrebujeme trocha strúhanky na podsyp, aby nám to množstvo ovocia cesto celkom nepremočilo. Ďalej kakao, cukor a pudingový prášok. Okrem cukru si môžme zmiešať už všetko dopredu, ale cukor pridajme až pred plnením koláča,aby čerešne nevypustili už dopredu kopu šťavy :-/ Cukor si dá každý podľa seba. Ja som dala 8 PL cukru a bolo dosť sladké :-)

    Kysnutý čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 2 časti a každú časť vyvaľkáme na obdĺžnik hrúbky cca 6 mm. Dĺžku obdĺžnika musíte prispôsobiť svojmu plechu. Do stredu dáme najprv trocha strúhanky a potom polovicu čerešní. Pozdĺž na bokoch obdĺžnika cesto pokrájame. Napokon koláč uzavrieme tak, že pokrájané pásiky cesta prekladáme postupne cez seba, presne podľa obrázku. Tie celkom posledné 2 pásiky som vopchala pod tie predposledné, aby to lepšie držalo.

    Kysnutý čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Oba koláče položíme na plech s papierom, natrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a ihneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 170 °C na cca 35-40 minút. Pravdaže si to treba sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

    Kysnutý čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ihneď po upečení poriadne potrieme horúci koláč kúskom masla :-)

    Kysnutý čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč chutí výborne! Cesto je ľahké a jemnučké :-) Ovocná plnka šťavnatá, s chuťou kakaa. Chutí vlastne ako kakaovo-lekvárový koláč :-) Najlepší je v deň pečenia, ale aj na druhý deň je cesto tiež výborné a plnka stále šťavnatá! Prajem dobrú chuť !!

    Kysnutý čerešňový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu a youtube :-)

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Dezerty, Na sladko, Koláče, Kysnuté cestá, Sezónne jedlá, Letné, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Kouzelné fotečky, jednoduché suroviny, detailní popis. Prostě recept jak má být, s nápadem i výbornou chutí. Krásná práce a velký dík za sdílení, vložení! Jsi šikulka! Ať se ti stále daří, milá Cesmínko!