Kysnuté ružičky s Nutelou fotorecept

pusta - fotkapusta, 14. októbra 2012
Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept)
Foto: pusta

Skúšam robiť rôzne sladké pečivo z kysnutého cesta a práve tieto ružičky sa mi veľmi páčia. Naplnila som ich Nutelou a krátko po upečení rýchlo zmizli. Plniť ich možno ochuteným tvarohom, lekvárom, makovou, mandľovou, či orechovou plnkou - možností je veľa. Chutia s čajom, kakaom, mliekom a sú vynikajúce aj ku kávičke. Vyskúšajte ich - pridávam recept.

10
porcií
150 minút
príprava
12 minút
na 190 ventilátor °C

Suroviny

600 g
25 g čerstvé
250 ml vlažná
5 PL
1 ks
1 balenie
4 PL
1 CL
1 ks na potretie
10 g na potretie rozpustené
1 štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky som pridala štipku soli, práškový a vanilkový cukor, všetko som spolu premiešala.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uprostred som vyhĺbila jamku, namrvila som do nej droždie, ktoré som posypala kryštálovým cukrom.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som žĺtok a droždie som zaliala vlažnou vodou.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kvások som nechala vykysnúť - cca 15 minút. Pridala som olej.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetky suroviny som spracovala na hladké, nelepivé, pružné, polomäkké cesto, ktoré som nechala prikryté čistou utierkou nakysnúť do dvojnásobného objemu - cca 1 hodinu.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom som cesto ešte raz ručne prepracovala a vytvarovala som z neho valec, ktorý som rozdelila na 10 cca rovnakých dielov.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z jednotlivých dielov som spravila bochníčky, sploštila som ich rukou a nechala podkysnúť ešte 20 minút.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Každý bochníček som na jemne pomúčenej doske rozvaľkala do kruhu a na 4-roch protiľahlých stranách som ho ostrým nožom nakrojila smerom od okraja do stredu do hlbky asi 3 -4 cm.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do stredu som dala asi 1 CL Nutely, okolo ktorého som spojila jednu časť cesta tak, aby sa jeho dolné cípy trocha prekrývali.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tak isto som postupovala z protiľahlej strany, čím sa vytvoril stred ružičky.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uchopila som ďalšiu časť cesta a obtočila som ju okolo vytvoreného stredu ružičky, a to tak, aby sa opäť trocha prekrývali dolu jeho cípy, čím som uzavrela další lupeň ružičky.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tak isto som postupovala z protiľahlej strany a tým vznikla hotová ružička.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ružičky som uložila na plech vystlaný teflónovou fóliou /pečiacim papierom/, nechala som ich podkysnúť ešte 30 minút, a potrela som ich vaječným bielkom.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vložila som ich do trúby vyhriatej na 190 stupňov C s ventilátorom a piekla som ich 12 minút. Vybrala som ich z trúby a ešte horúce som ich potrela rozpusteným maslom, čím sa stali krásne lesklé. Mne pečie trúba trošku viac, preto si čas odsledujte na vašej trúbe do zlato-hnedého sfarbenia ružičiek. Postačí 15 - 20 minút.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Plnku môžete použiť aj inú, napr. tvarohovú, lekvárovú, orechovú, makovú, pudingovú - vždy dosiahnete iný chuťový efekt. Do stredu môžete dať ešte na vrch jedno hrozienko, kúsok orecha, sušené ovocie a vrch môžete posypať mandľovými lupienkami.Tvarom sú veľmi pôsobivé, cesto je nadýchané a veľmi ľahučké. Je to veľmi variabilné a efektné sladké pečivo.

    Kysnuté ružičky s Nutelou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

44 komentárov k receptu
@malusa , dakujem. je pravda, že som na tomto recepte veľa pracovala, aby mohli aj tí, čo majú nejakú diétu. stálo to za to, hlavne to cesto je dobré, vymakané a dobre sa s ním pracuje.
@dorenka , príjemne si ma prekvapila, že si ich piekla opakovane a chutilo. dnes ich tiež pečiem už ani neviem po koľkýkrát, také sú dobré. dakujem za uznanie.
Waaau taketo recepty milujem hned v sobotu sa idem do toho pustit akurat mam dotaz. Nie je ten jeden kus prilis velky na jedno zjedenie?? Ak by sa to rozkrajalo povedzme na 15 ks, dalo by sa to vobec urobit, ci by cesto bolo prilis suche po upeceni?!?! Tak ci tak uz sa tesiiiiim.

Pridaj komentár k receptu: