Kysnuté plnené buchtičky fotorecept

evusik - fotkaevusik, 23. júna 2010
Kysnuté plnené buchtičky (fotorecept)
Foto: evusik

Keď boli deti malé a napiekla som buchty - tvarohové, makové, lekvárové večne sa dohadovali, že ktorý je ktorý. Samozrejme každý chcel tvarohový a Zobraziť celý popisKeď boli deti malé a napiekla som buchty - tvarohové, makové, lekvárové večne sa dohadovali, že ktorý je ktorý. Samozrejme každý chcel tvarohový a tak sa stalo, že všetky buchty mali zospodu dieru. Deti jednoduchu do každej buchty strčili prst aby tak zistili čo je vo vnútri. A tak som prišla na zlepšovák ako si buchty označiť.

60 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
2,5 dl
100 g
100 g
1 ks
1 kocka
Plnka jablková:
2-3 ks
2 PL
za hrsť
1/2 bal.
2 PL
Plnka tvarohová:
250 g
2 PL
1/2 bal.




Postup

  1. 1

    múku si vysypeme do misy, do stredu dáme cukor, droždie a zalejeme trochou vlažného mlieka. Keď nám vzíde kvások pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme vláčne, nelepivé cesto.

    Kysnuté plnené buchtičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto, položíme na pomúčenú dosku, povrch cesta tiež pomúčime a prikryjeme miskou. Necháme vykysnúť, premiesime a ešte raz necháme nakysnúť. Medzitým ako nám cesto kysne si pripravíme plnky.

    Kysnuté plnené buchtičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Najskôr si hrozienka dáme do misky, zalejeme horúcou vodou a pridáme trochu citrónovej šťavy. Piškóty dáme do mikroténového sáčku a tĺčikom na mäso ich mierne roztlčieme - nie nadrobno, polejeme rumom. Ošúpané jablká nakrájame na drobno pridáme piškóty s rumom a polovicu scedených hrozienok. Pridáme cukor, škoricu a zamiešame.

    Kysnuté plnené buchtičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tvarohovú plnku pripravíme vymiešaním tvarohu, cukru a pridaním druhej polovice hrozienok.

    Kysnuté plnené buchtičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto dobre premiesime aby sme z neho vytlačili všetok vzduch. Vyvaľkáme na tenko a vykrojíme kolieska s priemerom asi 8-10cm. Na kolieska kladieme plnky, okraje potrieme vodou a preložíme druhým kolieskom. Spoje dobre postláčame. Uložíme na plech a necháme vykysnúť.

    Kysnuté plnené buchtičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a teraz príde ten trik, ktorý používam na rozoznanie plnky vo vnútri buchty. Na všetky tvarohové pretlačím "vzorku" pomocou krájača jabĺk. Treba dobre pritlačiť až tak, aby sa cesto sem tam aj prerezalo. Samozrejme dajú sa použiť aj obyčajné vykrajovátka napr. srdiečko, hviezdička ....

    Kysnuté plnené buchtičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potrieme vajcom a dáme piecť na 220°C asi 10-15 minút.

    Kysnuté plnené buchtičky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

babav
Vyborny napad s tym krajacom ,kolaciky su tak nie len chutne
ale aj pekne!
zitar
oceňujem ten nápad, budem ho praktizovať
emsen
super nápad ,vyzerajú pekne a určite sú aj chutné...vyskúšam
haston
moja mama to kedysi riešila tak, že lekvárové boli zavinuté a tvarohové zase batôžky.
marienka44
Aj to je dobry napad. Nepaci sa mi tvaroh. plnka, lebo v nej nie je vajce. Treba pridat aspon zltok, lebo inac sa tvaroh "strati" v ceste. To ma ucila moja svokra.
evusik
@marienka44 na hornom obrázku je rez cez oba koláčiky a mne sa nezdá, že by sa mi kamsi tvaroh stratil, ale vajíčko samozrejme môžeš dať...
sovka62
Dobrý nápad, ten si osvojím. Doteraz som buchty značila posýpkou, lekvárové som posypala makom, tvarohové sezamom a makové ničím.
zitar
tvaroh sa vôbec nikde nestratil ani nestratí!!!
evanaaa
Haston, práve som chcela napísať to čo ty : aj moja mama tak robila, lekvárové akože zagúľala a tvarohové do batôžka A cesto, ke´d vyvalkala, jednoducho pokrájala na štvorce, šlo to rýchlejšie a nezostávali zbytky. Ja tiež dávam žľtok ale kvôli chuti, nie roztečeniu a niekedy aj trochu zlatého klasu.Tieto buchtičky sú pekné s tým vykrajovačom, dobrý nápad. Aj tak sa dajú označiť.
jankulka79
tak toto áno, ja robievam hlavne so slivkovým domácim lekvárom. Robím ich v tvare šatôčky ale tieto vyzerajú super.
jerica
@evusik je čas na kysnuté , našla som si v KK Tvoj receptík,určite bude na doske!!
evusik
@jerica len peč, keby som mohla tak sa nechám pozvať, lebo ja teraz nemám čas ani na pečenie, ani na varenie.... ešte že ten môj vie variť, len piecť nevie, ale šak človek nemôže mať všetko :-) nech sa ti darí
salisi
Ďakujem za taký super recept,koláče sú ako z obchodu,mäkučké a chutné,mam ho v kk,a v poznámke napísané najlepšie koláče na svete :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia