Kysnuté plnené buchtičky (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Keď boli deti malé a napiekla som buchty - tvarohové, makové, lekvárové večne sa dohadovali, že ktorý je ktorý. Samozrejme každý chcel tvarohový a tak sa stalo, že všetky buchty mali zospodu dieru. Deti jednoduchu do každej buchty strčili prst aby tak zistili čo je vo vnútri. A tak som prišla na zlepšovák ako si buchty označiť.

60 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. múku si vysypeme do misy, do stredu dáme cukor, droždie a zalejeme trochou vlažného mlieka. Keď nám vzíde kvások pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme vláčne, nelepivé cesto.
  2. Cesto, položíme na pomúčenú dosku, povrch cesta tiež pomúčime a prikryjeme miskou. Necháme vykysnúť, premiesime a ešte raz necháme nakysnúť. Medzitým ako nám cesto kysne si pripravíme plnky.
  3. Najskôr si hrozienka dáme do misky, zalejeme horúcou vodou a pridáme trochu citrónovej šťavy. Piškóty dáme do mikroténového sáčku a tĺčikom na mäso ich mierne roztlčieme - nie nadrobno, polejeme rumom. Ošúpané jablká nakrájame na drobno pridáme piškóty s rumom a polovicu scedených hrozienok. Pridáme cukor, škoricu a zamiešame.
  4. Tvarohovú plnku pripravíme vymiešaním tvarohu, cukru a pridaním druhej polovice hrozienok.
  5. Vykysnuté cesto dobre premiesime aby sme z neho vytlačili všetok vzduch. Vyvaľkáme na tenko a vykrojíme kolieska s priemerom asi 8-10cm. Na kolieska kladieme plnky, okraje potrieme vodou a preložíme druhým kolieskom. Spoje dobre postláčame. Uložíme na plech a necháme vykysnúť.
  6. No a teraz príde ten trik, ktorý používam na rozoznanie plnky vo vnútri buchty. Na všetky tvarohové pretlačím "vzorku" pomocou krájača jabĺk. Treba dobre pritlačiť až tak, aby sa cesto sem tam aj prerezalo. Samozrejme dajú sa použiť aj obyčajné vykrajovátka napr. srdiečko, hviezdička ....
  7. Potrieme vajcom a dáme piecť na 220°C asi 10-15 minút.