Kysnuté oči s plnkou podľa farby a chuti akú chceš videorecept
Milujeme tieto kysnuté oči. A najviac s makovou a
orechovou plnkou na jednom plechu. Dá sa však
pripraviť aj iná sladká alebo slaná plnka. Zobraziť celý popisMilujeme tieto kysnuté oči. A najviac s makovou a
orechovou plnkou na jednom plechu. Dá sa však
pripraviť aj iná sladká alebo slaná plnka.
Zdroj: Upravený recept podľa seba
porcií
príprava
na 180 °C
Foto: fazia
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
42 g |
|
100 g |
|
1,5 dl vlažné |
|
2 ks |
|
125 g |
|
z 2 citrónov |
|
1 mokka lyžička |
|
Maková plnka: | |
250 g mletý |
|
4 dcl |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
180 - 200 g |
|
Orechová plnka: | |
250 g mleté |
|
4 dcl |
|
180 - 200 g |
|
1 ČL |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
Navrch: | |
1 ks (na potretie) |
|
80 g olúpané (na posypanie) |
|
Postup
-
1
Príprava cesta: Do vlažného mlieka pridáme trocha cukru a rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme vajcia, rozpustené maslo, cukor, soľ, zvyšok mlieka, postrúhanú citrónovú kôru, premiešame, pridáme kvások a vypracujeme na hladké cesto. Prikryjeme čistou utierkou a odložíme vykysnúť na teplé miesto. Vytiahneme si plnky z chladničky, aby sa nám lepšie natierali. Ja si plnky pripravujem deň vopred.
- 2
Príprava makovej plnky: Do zomletého maku pridáme 3/8 l horúceho mlieka, zamiešame a odložíme. Zvyšok mlieka vymiešame s pudingovým práškom, cukrom, maslom a žĺtkom. Primiešame mak a krátko povaríme. Necháme vychladnúť.
- 3
Príprava orechovej plnky: Zomleté orechy zalejeme 3/8 l horúceho mlieka, premiešame a odložíme nabok. Zvyšok mlieka vymiešame s pudingovým práškom, cukrom, maslom, žĺtkom a mletou škoricou. Pridáme orechy, krátko povaríme a necháme vychladnúť.
- 4
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť rovnomerne vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske a potrieme makovou plnkou. Postupne rolujeme k stredu z oboch koncov cesta a formujeme akoby oči. Konce štóly postláčame a zasunieme pod štólu. Štólu položíme na vymastený plech a ešte necháme chvíľu kysnúť. Tak isto pripravíme aj druhú štólu, ktorú naplníme orechovou plnkou. Obe necháme spolu nakysnúť na jednom plechu.
- 5
Pred vložením do vyhriatej rúry štóly po povrchu potrieme rozšľahaným žĺtkom a stred posypeme posekanými olúpanými mandľami. Pečieme podľa potreby, asi 50 minút pri teplote 180 stupňov.
- 6
Prajem vám radosť z tvorby a dobrú chuť. ?
Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Kľudne by som ponúkla. ? A mak na železo a orechy na nervy, všetci
z času na čas potrebujeme. ??
Ďakujem za odozvu. Potešila ma. ? Budem rada, keď potom napíšete, ako sa vám podarili a ako chutili.
Ďakujem za odozvu. ? Nám aj chutia. ?