Kysnuté oči s plnkou podľa farby a chuti akú chceš videorecept
	                                    Milujeme tieto kysnuté oči. A najviac s makovou a 
orechovou plnkou na jednom plechu. Dá sa však 
pripraviť aj iná sladká alebo slaná plnka. Zobraziť celý popisMilujeme tieto kysnuté oči. A najviac s makovou a 
orechovou plnkou na jednom plechu. Dá sa však 
pripraviť aj iná sladká alebo slaná plnka. 					                                
					                                
Zdroj: Upravený recept podľa seba	                                
porcií
príprava
na 180 °C

Foto: fazia
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g | 
                                                             | 
                                                    
| 42 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1,5 dl vlažné | 
                                                             | 
                                                    
| 2 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 125 g | 
                                                             | 
                                                    
| z 2 citrónov | 
                                                             | 
                                                    
| 1 mokka lyžička | 
                                                             | 
                                                    
| Maková plnka: | |
| 250 g mletý | 
                                                             | 
                                                    
| 4 dcl | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 180 - 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| Orechová plnka: | |
| 250 g mleté | 
                                                             | 
                                                    
| 4 dcl | 
                                                             | 
                                                    
| 180 - 200 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Navrch: | |
| 1 ks (na potretie) | 
                                                             | 
                                                    
| 80 g olúpané (na posypanie) | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Príprava cesta: Do vlažného mlieka pridáme trocha cukru a rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme vajcia, rozpustené maslo, cukor, soľ, zvyšok mlieka, postrúhanú citrónovú kôru, premiešame, pridáme kvások a vypracujeme na hladké cesto. Prikryjeme čistou utierkou a odložíme vykysnúť na teplé miesto. Vytiahneme si plnky z chladničky, aby sa nám lepšie natierali. Ja si plnky pripravujem deň vopred.
- 2
 Príprava makovej plnky: Do zomletého maku pridáme 3/8 l horúceho mlieka, zamiešame a odložíme. Zvyšok mlieka vymiešame s pudingovým práškom, cukrom, maslom a žĺtkom. Primiešame mak a krátko povaríme. Necháme vychladnúť.
- 3
 Príprava orechovej plnky: Zomleté orechy zalejeme 3/8 l horúceho mlieka, premiešame a odložíme nabok. Zvyšok mlieka vymiešame s pudingovým práškom, cukrom, maslom, žĺtkom a mletou škoricou. Pridáme orechy, krátko povaríme a necháme vychladnúť.
- 4
 Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť rovnomerne vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske a potrieme makovou plnkou. Postupne rolujeme k stredu z oboch koncov cesta a formujeme akoby oči. Konce štóly postláčame a zasunieme pod štólu. Štólu položíme na vymastený plech a ešte necháme chvíľu kysnúť. Tak isto pripravíme aj druhú štólu, ktorú naplníme orechovou plnkou. Obe necháme spolu nakysnúť na jednom plechu.
- 5
 Pred vložením do vyhriatej rúry štóly po povrchu potrieme rozšľahaným žĺtkom a stred posypeme posekanými olúpanými mandľami. Pečieme podľa potreby, asi 50 minút pri teplote 180 stupňov.
- 6
 Prajem vám radosť z tvorby a dobrú chuť. ?
                                                    Tiež kysnutý koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
 - 2
 
                                                    




 


Kľudne by som ponúkla. ? A mak na železo a orechy na nervy, všetci
z času na čas potrebujeme. ??
Ďakujem za odozvu. Potešila ma. ? Budem rada, keď potom napíšete, ako sa vám podarili a ako chutili.
Ďakujem za odozvu. ? Nám aj chutia. ?