Kysnutý koláč
Kysnutý koláč

Kysnuté oči s plnkou podľa farby a chuti akú chceš videorecept

fazia - fotkafazia, 27. marca 2021

Milujeme tieto kysnuté oči. A najviac s makovou a orechovou plnkou na jednom plechu. Dá sa však pripraviť aj iná sladká alebo slaná plnka. Zobraziť celý popisMilujeme tieto kysnuté oči. A najviac s makovou a orechovou plnkou na jednom plechu. Dá sa však pripraviť aj iná sladká alebo slaná plnka.
Zdroj: Upravený recept podľa seba

8
porcií
60 minút
príprava
50 minút
na 180 °C
Kysnuté oči s plnkou podľa farby a chuti akú chceš (videorecept)
Foto: fazia

Suroviny

Cesto:
500 g
42 g
100 g
1,5 dl vlažné
2 ks
125 g
z 2 citrónov
1 mokka lyžička
Maková plnka:
250 g mletý
4 dcl
1 bal.
1 PL
1 ks
180 - 200 g
Orechová plnka:
250 g mleté
4 dcl
180 - 200 g
1 ČL
1 bal.
1 PL
1 ks
Navrch:
1 ks (na potretie)
80 g olúpané (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Príprava cesta: Do vlažného mlieka pridáme trocha cukru a rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme vajcia, rozpustené maslo, cukor, soľ, zvyšok mlieka, postrúhanú citrónovú kôru, premiešame, pridáme kvások a vypracujeme na hladké cesto. Prikryjeme čistou utierkou a odložíme vykysnúť na teplé miesto. Vytiahneme si plnky z chladničky, aby sa nám lepšie natierali. Ja si plnky pripravujem deň vopred.

  2. 2

    Príprava makovej plnky: Do zomletého maku pridáme 3/8 l horúceho mlieka, zamiešame a odložíme. Zvyšok mlieka vymiešame s pudingovým práškom, cukrom, maslom a žĺtkom. Primiešame mak a krátko povaríme. Necháme vychladnúť.

  3. 3

    Príprava orechovej plnky: Zomleté orechy zalejeme 3/8 l horúceho mlieka, premiešame a odložíme nabok. Zvyšok mlieka vymiešame s pudingovým práškom, cukrom, maslom, žĺtkom a mletou škoricou. Pridáme orechy, krátko povaríme a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť rovnomerne vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske a potrieme makovou plnkou. Postupne rolujeme k stredu z oboch koncov cesta a formujeme akoby oči. Konce štóly postláčame a zasunieme pod štólu. Štólu položíme na vymastený plech a ešte necháme chvíľu kysnúť. Tak isto pripravíme aj druhú štólu, ktorú naplníme orechovou plnkou. Obe necháme spolu nakysnúť na jednom plechu.

  5. 5

    Pred vložením do vyhriatej rúry štóly po povrchu potrieme rozšľahaným žĺtkom a stred posypeme posekanými olúpanými mandľami. Pečieme podľa potreby, asi 50 minút pri teplote 180 stupňov.

  6. 6

    Prajem vám radosť z tvorby a dobrú chuť. ?

    Kysnuté oči s plnkou podľa farby a chuti akú chceš (videorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, efektní foto, líbí se mi moc i náplně. Testovací vzoreček by se hodil hmm Děkuji za sdílení. Jsi šikulka!
fazia
@haji (27.3.2021 10:39)

Kľudne by som ponúkla. ? A mak na železo a orechy na nervy, všetci
z času na čas potrebujeme. ??
fazia
@martamm (27.3.2021 14:02)
Ďakujem za odozvu. Potešila ma. ? Budem rada, keď potom napíšete, ako sa vám podarili a ako chutili.