Kysnutý koláč

Kysnuté oči s plnkou podľa farby a chuti akú chceš (videorecept)

Autor receptu: fazia

Milujeme tieto kysnuté oči. A najviac s makovou a orechovou plnkou na jednom plechu. Dá sa však pripraviť aj iná sladká alebo slaná plnka.

8
porcií
60 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Príprava cesta: Do vlažného mlieka pridáme trocha cukru a rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do preosiatej múky pridáme vajcia, rozpustené maslo, cukor, soľ, zvyšok mlieka, postrúhanú citrónovú kôru, premiešame, pridáme kvások a vypracujeme na hladké cesto. Prikryjeme čistou utierkou a odložíme vykysnúť na teplé miesto. Vytiahneme si plnky z chladničky, aby sa nám lepšie natierali. Ja si plnky pripravujem deň vopred.
  2. Príprava makovej plnky: Do zomletého maku pridáme 3/8 l horúceho mlieka, zamiešame a odložíme. Zvyšok mlieka vymiešame s pudingovým práškom, cukrom, maslom a žĺtkom. Primiešame mak a krátko povaríme. Necháme vychladnúť.
  3. Príprava orechovej plnky: Zomleté orechy zalejeme 3/8 l horúceho mlieka, premiešame a odložíme nabok. Zvyšok mlieka vymiešame s pudingovým práškom, cukrom, maslom, žĺtkom a mletou škoricou. Pridáme orechy, krátko povaríme a necháme vychladnúť.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Prvú časť rovnomerne vyvaľkáme na mierne pomúčenej doske a potrieme makovou plnkou. Postupne rolujeme k stredu z oboch koncov cesta a formujeme akoby oči. Konce štóly postláčame a zasunieme pod štólu. Štólu položíme na vymastený plech a ešte necháme chvíľu kysnúť. Tak isto pripravíme aj druhú štólu, ktorú naplníme orechovou plnkou. Obe necháme spolu nakysnúť na jednom plechu.
  5. Pred vložením do vyhriatej rúry štóly po povrchu potrieme rozšľahaným žĺtkom a stred posypeme posekanými olúpanými mandľami. Pečieme podľa potreby, asi 50 minút pri teplote 180 stupňov.
  6. Prajem vám radosť z tvorby a dobrú chuť. ?