Kysnuté makové a orechové rožteky
Foto: sonulienka
porcií
príprava
na 180-190 °C
Suroviny
1 kg |
|
300 ml |
|
500 ml |
|
2 ks |
|
1 KL |
|
4 PL |
|
42 g |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Maková náplň: | |
mletý |
|
|
|
|
|
|
|
Orechová náplň: | |
mleté |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv si urobíme kvások, do časti vlažného mlieka dáme cukor, rozmrvíme droždie a necháme vzísť. Zatiaľ si preosejeme múku a pridáme do nej cukor, soľ, vo vlažnom mlieku rozšľahané vajíčka a olej. Keď máme kvások vzídený, zamiesime cesto. Ja som robila strojom. Keď je cesto dostatočne vymiesené, necháme ho 1 hodinu kysnúť.
-
2
Zatiaľ si urobíme plnky. Ja robievam jednoducho. Nechám si zovrieť mlieko. Do pomletého maku dám 2 vanilkové a 2 škoricové cukre a keď mlieko zovrie, pomaličky ho prilievam a miešam, aby bola plnka akurát nie riedka. Tak isto robím aj orechovú tam treba ozaj opatrne prilievať mlieko, aby plnka nezredla.
-
3
Keď cesto nakysne, rozdelíme si ho na 8 dielov. Každý diel rozdelíme ešte na polovicu a vyvaľkáme asi tak na priemer 30-35 cm. Každý kruh prekrojíme na 4 časti teda trojuholníky a plníme. Naplnené rožteky necháme ešte na plechu asi 10 minút podkysnúť, potrieme vajíčkom a pečieme na 180-190 stupňov do ružova.
- 4
Nevedela som aké budú a či nám budú chutiť, tak som nič nefotila len hotové rožky. Ale ukladám si recept, lebo sa mi páči a rožky nám chutia a preto pridávam len foto hotových rožtekov.
- 4
Je pravda, že s kysnutým je trochu viac práce ale ako píšeš oplatí sa. Ďakujem za komentík.
Ďakujem áno boli výborné a hlavne nechala som pár aj na druhý deň boli výborné ako čerstvé.