Kysnuté rožteky

Kysnuté makové a orechové rožteky

Autor receptu: sonulienka

64
porcií
70 minút
príprava
15-20 minút
na 180-190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si urobíme kvások, do časti vlažného mlieka dáme cukor, rozmrvíme droždie a necháme vzísť. Zatiaľ si preosejeme múku a pridáme do nej cukor, soľ, vo vlažnom mlieku rozšľahané vajíčka a olej. Keď máme kvások vzídený, zamiesime cesto. Ja som robila strojom. Keď je cesto dostatočne vymiesené, necháme ho 1 hodinu kysnúť.
  2. Zatiaľ si urobíme plnky. Ja robievam jednoducho. Nechám si zovrieť mlieko. Do pomletého maku dám 2 vanilkové a 2 škoricové cukre a keď mlieko zovrie, pomaličky ho prilievam a miešam, aby bola plnka akurát nie riedka. Tak isto robím aj orechovú tam treba ozaj opatrne prilievať mlieko, aby plnka nezredla.
  3. Keď cesto nakysne, rozdelíme si ho na 8 dielov. Každý diel rozdelíme ešte na polovicu a vyvaľkáme asi tak na priemer 30-35 cm. Každý kruh prekrojíme na 4 časti teda trojuholníky a plníme. Naplnené rožteky necháme ešte na plechu asi 10 minút podkysnúť, potrieme vajíčkom a pečieme na 180-190 stupňov do ružova.
  4. Nevedela som aké budú a či nám budú chutiť, tak som nič nefotila len hotové rožky. Ale ukladám si recept, lebo sa mi páči a rožky nám chutia a preto pridávam len foto hotových rožtekov.