Foto: glosterka
Jemné koláčiky z kysnutého cesta. Miznú z taniera podozrivo rýchlo... Sú lahodné a voňavé. Pochutia si na nich nielen deti, ale aj dospelí. Keď Zobraziť celý popisJemné koláčiky z kysnutého cesta. Miznú z taniera podozrivo rýchlo... Sú lahodné a voňavé. Pochutia si na nich nielen deti, ale aj dospelí. Keď som ich dala na tanier, hneď prvý padol... a keď som sa chystala spraviť túto fotku, už si jeden koláčik niekto uchytil. :-)))) Cesto som robila nelaktózové, aby som si na nich mohla pochutnať aj ja. A dobre som spravila... hmmmm :-)
porcií
príprava
na 220 °C
Suroviny
350 ml, vlažné |
|
120 g |
|
1 štipka |
|
1 štipka, mletý |
|
1-2 PL,nastrúhaná |
|
120 g, zmäknutý |
|
4 ks |
|
500 g |
|
30 g |
|
Tvarohová náplň: | |
250 g |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
ozdobenie tvarohovej náplne: | |
|
|
|
|
Slivková náplň: | |
|
|
Posýpka: | |
50 g |
|
50-100 g |
|
30-50 g |
|
Na posypanie hotových koláčikov: | |
|
Postup
-
1
Suroviny dáme do pekárničky chleba a zapneme program Cesto. Kto nemá pekárničku, vypracuje cesto klasicky. Cesto má kysnúť hodinu. Mne už však po 45 minútach kysnutia takmer utekalo z pekárničky!!! Tak som ho dala do misky, prikryla utierkou a nechala ešte 15 minút dokysnúť.
- 2
Cesto je redšie. Neľakajte sa jeho konzistenciu. Takéto má byť. O to sú lepšie a jemnejšie tieto koláčiky. Cesto je ozaj po upečení jemné, lahodné, ľahučké a nie je zadrhnuté ako pri väčšine kysnutých koláčov a koláčikov.
- 3
Z vykysnutého cesta naberáme polievkovou lyžicou kúsky cesta, ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie ďalej od seba. Neľakajte sa, ak sa bude cesto trochu roztekať. Je to v poriadku, takto to má byť. ;-)
- 4
Cesto necháme podkysnúť cca 10 minút. Do stredu cesta dávame kávovou lyžičkou ľubovoľnú náplň. Ja som spravila z polovice dávky tvarohové a z druhej polovice zo slivkovým llekvárom (aby som aj ja mohla papkať).
- 5
Tvarohová plnka: Všetky suroviny spolu vymiešame. Tvaroh ozdobíme hrozienkami, ktoré sme si predtým namočili vo vode.
- 6
Náplň posypeme posýpkou. Posýpka: Suroviny dobre premiešame, aby nám vznikla sypká zmes.
- 7
Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- 8
Pečieme do zlatohneda cca 10 mniút pri teplote 220°C.
- 9
Po upečení a vychladnutí posypeme koláčiky práškovým cukrom. Dobrú chuť. :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu