Kysnuté koláčiky

glosterka - fotkaglosterka, 27. februára 2011
Kysnuté koláčiky
Foto: glosterka

Jemné koláčiky z kysnutého cesta. Miznú z taniera podozrivo rýchlo... Sú lahodné a voňavé. Pochutia si na nich nielen deti, ale aj dospelí. Keď Zobraziť celý popisJemné koláčiky z kysnutého cesta. Miznú z taniera podozrivo rýchlo... Sú lahodné a voňavé. Pochutia si na nich nielen deti, ale aj dospelí. Keď som ich dala na tanier, hneď prvý padol... a keď som sa chystala spraviť túto fotku, už si jeden koláčik niekto uchytil. :-)))) Cesto som robila nelaktózové, aby som si na nich mohla pochutnať aj ja. A dobre som spravila... hmmmm :-)

35-50
porcií
100 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

350 ml, vlažné
120 g
1 štipka
1 štipka, mletý
1-2 PL,nastrúhaná
120 g, zmäknutý
4 ks
500 g
30 g
Tvarohová náplň:
250 g
2 PL
1 bal.
ozdobenie tvarohovej náplne:
Slivková náplň:
Posýpka:
50 g
50-100 g
30-50 g
Na posypanie hotových koláčikov:




Postup

  1. 1

    Suroviny dáme do pekárničky chleba a zapneme program Cesto. Kto nemá pekárničku, vypracuje cesto klasicky. Cesto má kysnúť hodinu. Mne už však po 45 minútach kysnutia takmer utekalo z pekárničky!!! Tak som ho dala do misky, prikryla utierkou a nechala ešte 15 minút dokysnúť.

  2. 2

    Cesto je redšie. Neľakajte sa jeho konzistenciu. Takéto má byť. O to sú lepšie a jemnejšie tieto koláčiky. Cesto je ozaj po upečení jemné, lahodné, ľahučké a nie je zadrhnuté ako pri väčšine kysnutých koláčov a koláčikov.

  3. 3

    Z vykysnutého cesta naberáme polievkovou lyžicou kúsky cesta, ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie ďalej od seba. Neľakajte sa, ak sa bude cesto trochu roztekať. Je to v poriadku, takto to má byť. ;-)

  4. 4

    Cesto necháme podkysnúť cca 10 minút. Do stredu cesta dávame kávovou lyžičkou ľubovoľnú náplň. Ja som spravila z polovice dávky tvarohové a z druhej polovice zo slivkovým llekvárom (aby som aj ja mohla papkať).

  5. 5

    Tvarohová plnka: Všetky suroviny spolu vymiešame. Tvaroh ozdobíme hrozienkami, ktoré sme si predtým namočili vo vode.

  6. 6

    Náplň posypeme posýpkou. Posýpka: Suroviny dobre premiešame, aby nám vznikla sypká zmes.

  7. 7

    Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.

  8. 8

    Pečieme do zlatohneda cca 10 mniút pri teplote 220°C.

  9. 9

    Po upečení a vychladnutí posypeme koláčiky práškovým cukrom. Dobrú chuť. :-)

Diskusia k receptu

sovka62
Máš pravdu, na takéto koláči je lepšie redšie cesto. Síce sa pri pečení občas na krajoch zlepia jeden k druhému aj keď ich omastím, ale sú nadýchané, ľahučké.
glosterka
@sovka62 , som rada, že aj u Teba sa osvedčilo práve takéto cestíčko. :-) Ja som týmto koláčikom tak rada. Teším sa, pretože som niečo takéto nejedla vyše 2 rokov!!! Je to fajn, že sa dajú spraviť aj zo sójového mliečka. Mňam. :-)
aja1616
z takéhoto redšieho cesta som ešte nerobila, ale recept je zaujímavý a lákavý, takže vyskúšam... a vidí sa mi, že to je aj jednoduchšia práca, ukladám do KK
aja1616
Piekla som z dvojitej dávky, boli vynikajúce. Tieto koláčiky sa podobali moravským koláčom, ktoré predávajú u nás v pekárni. Nikdy by som nepovedala, že z riedkeho cesta budú také dobré koláče. Príjemne ma prekvapili a budem robiť častejšie. Cesto som si trošku upravila - vynechala som žĺtky (pečiem kysnuté bez vajec, v rámci šetrenia), miesto palmarinu som použila olej, dala som polovičné množstvo cukru, lebo do kysnutého sa mi zdá zbytočné tak veľa cukru a na 1 kg múky dávam 2,5 KL soli, lebo kysnuté cesto si soľ pýta. Som Ti veľmi vďačná za tento recept, veľmi ma potešil. Zas mám novú skúsenosť.
glosterka
@aja1616 , som veľmi rada, že sa Ti tieto koláčiky vydarili a že všetkým chutili. :-) Ja som rada, že napriek tomu, že je cesto redšie, tak výsledok je prekvapujúci a hlavne chuťovo vynikajúci. Nemám rada kysnuté koláče s ťažkým a zadrhnutým cestom. Toto cesto je oveľa jemnejšie. :-) To je fajn, že si si cesto prispôsobila podľa seba - už čo ty môžeš. Cukru tam môže byť kľudne aj menej. V pôvodnom recepte je takáto dávka cukru, tak som ju nechala. Teším sa, že máš takú radosť a nemáš mi za čo ďakovať. To ja ďakujem. Som rada, že koláčiky CHUTIA! ;-)
cica2
tieto koláčiky ľúbi moja dcérka, vyskúšam aj podľa tvojho receptu, krásne sa ti vydarili:))
glosterka
@cica2 , ďakujem za pochvalu. Sú moc mňamkavé. :-) Už sa teším ako ich spravím nabudúce a skúsim dať aj orechovú plnku.
majena
veľmi dobre vyzerajú, chcem sa spýtať, či sa dajú spraviť aj z bezlepkovej múky ?
glosterka
@majena. kľudne ich môžeš spraviť aj z bezlepkovej múky. Daj si tam suroviny, ktoré ty môžeš. ;-) Prajem Ti, aby sa Ti koláčiky vydarili.
betka11
glosterka vyskúšam aj Tvoje cestíčko,vyzerá zaujímavo mne sa osvedčilo na varenie ovsenné mieko tie ostatné sa mi zdajú riedke a cesto je vláčne podla mňa preto že si dala len žltka,plnku môžeš dať aj makovolekvárovu,pudingovú alebo odkvapané marhule a posýpku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia