Kysnuté koláčiky

Autor receptu: glosterka

Jemné koláčiky z kysnutého cesta. Miznú z taniera podozrivo rýchlo... Sú lahodné a voňavé. Pochutia si na nich nielen deti, ale aj dospelí. Keď som ich dala na tanier, hneď prvý padol... a keď som sa chystala spraviť túto fotku, už si jeden koláčik niekto uchytil. :-)))) Cesto som robila nelaktózové, aby som si na nich mohla pochutnať aj ja. A dobre som spravila... hmmmm :-)

35-50
porcií
100 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny dáme do pekárničky chleba a zapneme program Cesto. Kto nemá pekárničku, vypracuje cesto klasicky. Cesto má kysnúť hodinu. Mne už však po 45 minútach kysnutia takmer utekalo z pekárničky!!! Tak som ho dala do misky, prikryla utierkou a nechala ešte 15 minút dokysnúť.
  2. Cesto je redšie. Neľakajte sa jeho konzistenciu. Takéto má byť. O to sú lepšie a jemnejšie tieto koláčiky. Cesto je ozaj po upečení jemné, lahodné, ľahučké a nie je zadrhnuté ako pri väčšine kysnutých koláčov a koláčikov.
  3. Z vykysnutého cesta naberáme polievkovou lyžicou kúsky cesta, ktoré ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie ďalej od seba. Neľakajte sa, ak sa bude cesto trochu roztekať. Je to v poriadku, takto to má byť. ;-)
  4. Cesto necháme podkysnúť cca 10 minút. Do stredu cesta dávame kávovou lyžičkou ľubovoľnú náplň. Ja som spravila z polovice dávky tvarohové a z druhej polovice zo slivkovým llekvárom (aby som aj ja mohla papkať).
  5. Tvarohová plnka: Všetky suroviny spolu vymiešame. Tvaroh ozdobíme hrozienkami, ktoré sme si predtým namočili vo vode.
  6. Náplň posypeme posýpkou. Posýpka: Suroviny dobre premiešame, aby nám vznikla sypká zmes.
  7. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  8. Pečieme do zlatohneda cca 10 mniút pri teplote 220°C.
  9. Po upečení a vychladnutí posypeme koláčiky práškovým cukrom. Dobrú chuť. :-)