Foto: evusik
Toť vo štvrtok som dostala od susedy krásne bystrické slivky. Hneď som upiekla kysnutý koláč na plech a pre veľký úspech som dnes upiekla Zobraziť celý popisToť vo štvrtok som dostala od susedy krásne bystrické slivky. Hneď som upiekla kysnutý koláč na plech a pre veľký úspech som dnes upiekla druhý. Teda ten istý len inak a keďže sliviek bolo už málo urobila som aj smotanové s kôprom....
príprava
na 220 °C
Suroviny
200 g |
|
300 g |
|
1/2 kocky |
|
2 PL |
|
250 ml |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
Koláčiky slivkové: | |
|
|
|
|
Posýpka: | |
3 PL |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
Koláčiky kôprové: | |
|
|
|
Postup
-
1
Toto je moje univerzálne kysnuté cesto, ktoré používam hádam aj 30 rokov. Raz sa mi stalo, že som nemala dosť polohrubej múky a tak som prisypala hladkej a pretože sa mi zdalo, že cesto je lepšie odvtedy robím už len tak. Čo sa týka cukru ja ho moc nedávam a keď z tohto cesta robím iba slané tak dám len malú lyžičku cukru a malú lyžičku soli. Tak poďme nato: z droždia, trochu mlieka a cukru necháme vzísť kvások. Vylejeme ho do preosiatej múky pridáme ostatné suroviny a štipku soli. Vymiesime hladké cesto a prikryté ho necháme vykysnúť cca 60 minút.
-
2
Vykysnuté cesto premiesime, rozdelíme si ho na cca tri časti aby sa nám s ním lepšie pracovalo, ušúľame šúľok a ten nakrájame na zhruba rovnaké diely, akú zvolíte veľkosť záleží len na vás.
-
3
Z každého dielika vyformujeme guľky. Ja som robila dvojaké. Na prednom plechu sú menšie a je ich 24 kúskov. Na zadnom plechu sú väčšie a je ich 15 kúskov.
-
4
Pomocou vhodného pohárika urobíme z každej guľky placku :-) ak sa pohár lepí, namočíme ho do múky, tento proces treba väčšinou zopakovať 2x aby si cesto udržalo požadovaný tvar.
-
5
Každý koláčik potrieme vajíčkom, do jamky dáme polku slivky, posypeme hnedým cukrom a posýpkou. Posýpku si urobíme zmiešaním múky, cukru a masti (masla, oleja).
-
6
Väčšie koláčiky tiež potrieme po okraji vajíčkom a naplníme kyselou smotanou do ktorej sme pridali kôpor.
-
7
Pečieme na 220°C asi 10 minút.
-
8
a smotanovo-kôprové pečieme tak isto :-)
-
9
koláčiky dáme na mriežku aby vychladli... u nás nestíhali, mi sme ich jedli také horúce až sme si gamby pálili - tak nám treba :-)
-
10
slivkové môžeme posypať práškovým cukrom a kôprové sú báječné len tak :-)
- čo sa tých plniek, tvaroh a kôpor určite, bryndza a kôpor to som si už nie celkom istá či by mi to chutilo, skôr samotná bryndza s trochou kyslej smotany, ale aj čistá kyslá smotana je výborná
- tvaroh a slivky, alebo slivkový lekvár tak to je úplná klasika, len ja by som asi ten tvaroh dalo nie pod ale do slivky, čiže na vrch, ale treba vyskúšať... mne sa to páčilo takto, pretože sa to pieklo iba veľmi krátko, slivky si zachovali tvar a čiastočne aj chrumkavosť, takže koláčiky boli také osviežujúce... už nie sú... už sú zjedené :-)
pozerala som tvoj recept - "Pizza a la Mireček" a idem upiecť vyzerá strááášne dobre :-)
ako maľované :-)
síce dám do pekárne,ale ešte nikdy ma nesklamalo,takže každému ho
odporučujem..,
teším sa, že sa ti recept podaril a hlavne, že chutil :) ďakujem za krásne foto :)