Kysnuté koláčiky 2v1 (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Toť vo štvrtok som dostala od susedy krásne bystrické slivky. Hneď som upiekla kysnutý koláč na plech a pre veľký úspech som dnes upiekla druhý. Teda ten istý len inak a keďže sliviek bolo už málo urobila som aj smotanové s kôprom....
30 minút príprava |
10 minút na 220 °C |
Postup
- Toto je moje univerzálne kysnuté cesto, ktoré používam hádam aj 30 rokov. Raz sa mi stalo, že som nemala dosť polohrubej múky a tak som prisypala hladkej a pretože sa mi zdalo, že cesto je lepšie odvtedy robím už len tak. Čo sa týka cukru ja ho moc nedávam a keď z tohto cesta robím iba slané tak dám len malú lyžičku cukru a malú lyžičku soli.
Tak poďme nato: z droždia, trochu mlieka a cukru necháme vzísť kvások. Vylejeme ho do preosiatej múky pridáme ostatné suroviny a štipku soli. Vymiesime hladké cesto a prikryté ho necháme vykysnúť cca 60 minút.
- Vykysnuté cesto premiesime, rozdelíme si ho na cca tri časti aby sa nám s ním lepšie pracovalo, ušúľame šúľok a ten nakrájame na zhruba rovnaké diely, akú zvolíte veľkosť záleží len na vás.
- Z každého dielika vyformujeme guľky. Ja som robila dvojaké. Na prednom plechu sú menšie a je ich 24 kúskov. Na zadnom plechu sú väčšie a je ich 15 kúskov.
- Pomocou vhodného pohárika urobíme z každej guľky placku :-) ak sa pohár lepí, namočíme ho do múky, tento proces treba väčšinou zopakovať 2x aby si cesto udržalo požadovaný tvar.
- Každý koláčik potrieme vajíčkom, do jamky dáme polku slivky, posypeme hnedým cukrom a posýpkou. Posýpku si urobíme zmiešaním múky, cukru a masti (masla, oleja).
- Väčšie koláčiky tiež potrieme po okraji vajíčkom a naplníme kyselou smotanou do ktorej sme pridali kôpor.
- Pečieme na 220°C asi 10 minút.
- a smotanovo-kôprové pečieme tak isto :-)
- koláčiky dáme na mriežku aby vychladli... u nás nestíhali, mi sme ich jedli také horúce až sme si gamby pálili - tak nám treba :-)
- slivkové môžeme posypať práškovým cukrom a kôprové sú báječné len tak :-)