Kysnuté koláčiky 2v1 (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Toť vo štvrtok som dostala od susedy krásne bystrické slivky. Hneď som upiekla kysnutý koláč na plech a pre veľký úspech som dnes upiekla druhý. Teda ten istý len inak a keďže sliviek bolo už málo urobila som aj smotanové s kôprom....

30 minút
príprava
10 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Toto je moje univerzálne kysnuté cesto, ktoré používam hádam aj 30 rokov. Raz sa mi stalo, že som nemala dosť polohrubej múky a tak som prisypala hladkej a pretože sa mi zdalo, že cesto je lepšie odvtedy robím už len tak. Čo sa týka cukru ja ho moc nedávam a keď z tohto cesta robím iba slané tak dám len malú lyžičku cukru a malú lyžičku soli. Tak poďme nato: z droždia, trochu mlieka a cukru necháme vzísť kvások. Vylejeme ho do preosiatej múky pridáme ostatné suroviny a štipku soli. Vymiesime hladké cesto a prikryté ho necháme vykysnúť cca 60 minút.
  2. Vykysnuté cesto premiesime, rozdelíme si ho na cca tri časti aby sa nám s ním lepšie pracovalo, ušúľame šúľok a ten nakrájame na zhruba rovnaké diely, akú zvolíte veľkosť záleží len na vás.
  3. Z každého dielika vyformujeme guľky. Ja som robila dvojaké. Na prednom plechu sú menšie a je ich 24 kúskov. Na zadnom plechu sú väčšie a je ich 15 kúskov.
  4. Pomocou vhodného pohárika urobíme z každej guľky placku :-) ak sa pohár lepí, namočíme ho do múky, tento proces treba väčšinou zopakovať 2x aby si cesto udržalo požadovaný tvar.
  5. Každý koláčik potrieme vajíčkom, do jamky dáme polku slivky, posypeme hnedým cukrom a posýpkou. Posýpku si urobíme zmiešaním múky, cukru a masti (masla, oleja).
  6. Väčšie koláčiky tiež potrieme po okraji vajíčkom a naplníme kyselou smotanou do ktorej sme pridali kôpor.
  7. Pečieme na 220°C asi 10 minút.
  8. a smotanovo-kôprové pečieme tak isto :-)
  9. koláčiky dáme na mriežku aby vychladli... u nás nestíhali, mi sme ich jedli také horúce až sme si gamby pálili - tak nám treba :-)
  10. slivkové môžeme posypať práškovým cukrom a kôprové sú báječné len tak :-)