Kyslá šošovicová polievka fotorecept

marianne - fotkamarianne, 14. mája 2012
Kyslá šošovicová polievka (fotorecept)
Foto: marianne

Varí sa u nás z generácie na generáciu,aj keď mne sa nikdy nepodarí tak ako mojej mame, aj keby som sa rozkrájala.Pozerám jej do Zobraziť celý popisVarí sa u nás z generácie na generáciu,aj keď mne sa nikdy nepodarí tak ako mojej mame, aj keby som sa rozkrájala.Pozerám jej do rúk ako ju varí a aj tak ma inú chuť.Robíme ju zásadne bez údeného mäsa a klobás.Tie dávame do kyslej fazuľovej.Dávam ju tu pre dcéru,je to jej najobľúbenejšia polievka vôbec,kým nevidí dno hrnca,neprestane, ak ju bude dnes večer jest,určite povie, no skoro ako babkina:-)...

15min minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

160 g
500 g, očistené a pokrájané na kocky
1 ks
2 ks
5 ks
6 ks
250-300 g, alebo jogurt smotanový
1/2 l, alebo cmar,zakysanka
2 PL
1 PL
2-3 l
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr dáme do vody varit šošovicu.Keď je skoro uvarená,pridáme očistené a pokrájané zemiaky na kocky a dáme aspoň 1 PL soli,očistenú cibuľu,bobkový list,korenia(nové a čierné) a varíme,kým nie sú zemiaky mäkké.

    Kyslá šošovicová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mlieku si rozhabarkujeme smotanu(jogurt) s dvoma PL polohrubej múky a urobíme zátrepku..

    Kyslá šošovicová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sú zemiaky uvarené,vyberieme a vyhodíme rozvarenú cibulu,vylejeme zátrepku do polievky,prevaríme,este dosolíme ak je treba,pridáme 1/2 PL cukru a nakoniec pridáme polievkovú lyžicu masla.Na tanier môžeme prisypnúť aj pažítku ak máme.

    Kyslá šošovicová polievka (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

palokuchki
Sosovicova polievka je aj u nas velmi oblubena. Vsetky moje deti ju maju velmi radi. Ja nastruham cibulu na velkych ockach a hned ju dam varit so sosovicou. Takto ma to naucila robit moja starucka suseda zo Slovenska. Zahustujem ju ale so zaprazkou.
izabella929
Veru aj u nás je veľmi obľúbená,,,ja ju mám najradšej studenú.. v lete, keď je vonku horúco mi takto najlepšie chutí...)ja pridávam aj domácu smotanu, je jemnejšia...)
izabella929
@Marianne69..zabudla som napísať, že každý ju varí inak..takže rozdiel je aj medzi mamkou a dcérou v chuti..Keď som bola maličká, ľúbila som fazuľovú polievku.Raz som bola u tety susedky a ponúkla ma svojou fazuľovicou.Taká bola výborná, že som tú , čo mamka navarila už nechcela jesť.A tak, keď sa u nás varila fazuľovica, mamka zaniesla s rajničkou susedke, aby ma zavolala , že varila fazuľovú polievku.Tak som ju chválila, aká je výborná, že lepšia ako naša.Od vtedy mi nosili fazuľovicu k susedke .Susedka mi položila na schody doma tkaný pokrovec a mne taaak veľmi chutila naša polievka u susedky.
afataga
ja sice na polievky moc nie som, ale sosovicovu mam rada a obcas robim skoro aky ty, len nedavam nove korenie a davam slahackovu smotanu a ocot alebo citronovu stavu, moj otec hovorieval, ze ja ju robim lepsie ako moja mama :-)
marianne69
@izka :-))))))) aj tak sa da...ale ja som uz prisla na jeden rozdiel,vravim mame,no ma trosku inu chut a hustotu ako ta tvoja a ona vravi:vsetko si dala tak ako ja?,vravim ano, aj muku? ano,az potom som si vsimla,ze ja davam hladku a ona polohrubu,ta hustota bola ina...ale dnes sa mi podarila na 95 % ako jej:-)
rea1
akekolvek polievky na kyslo mam velmi rada ale sosovicovu asi najradsej. len ja nedavam cibulu a maslo.
ked mal starsi syn tak +/- 3 roky, kedykolvek sme sa ho pytali "co budes papat?" odpoved bola "šošovičnatú polievočku a palacinky". do kómy som varila tu sosovicovu polievku a nikomu sa neobjedla. tiez ju mam rada aj na studeno, ako sa rano navari a necha na sporaku, tak sa z nej cely den pomaly ujeda. a niekedy k nej spravim alebo stratene vajcia alebo len vajcia na makko. nemusi sa robit omacka, v lete staci to vajce len v polievke. skuste.
modrykamen
Robíme skoro podobne, len miesto cibule dávame cesnak a nie záterpku, ale zápražku (nasucho) a len s mliekom.
ola111
@marianne69 ,vieš,že som veľmi dlho nerobila túto polievku?Keď boli dcéry menšie,tak ako rea1 píše,to sa varila neustále aj s tými palacinkami,
tiež to bolo ich naj-jedlo,ďakujem za pripomenutie :-)))
medovnicek
biele polievky sú moje obľúbené a to poznám, stokrát môžem presne postupovať podľa mamkinho receptu a aj tak sa jej kulinárskemu umeniu nikdy nevyrovnám
margaretka28
Aj u nás veľmi obľúbená,len ja cibuľu dávam iba do sladkej šošovice,do takejto nie a tiež robím zápražku,ale len nasucho opražím múku,rozrobím s vodou a smotanou na varenie,zahustím a tuk pridávam až do hotovej,naučila som sa to ked som bola po operácií žlčníka a už to tak robím stále,je to lepšie,lebo sa zbytočne neprepaľuje masť,alebo olej a aj toho tuku použijem podstatne menej.
rybarkuchar
@Marianne69 - jedna rada z vlastnej skúsenosti: nesnaž sa navariť tak ako Tvoja mama, alebo stará mama - nikdy sa Ti to nepodarí. Neviem čím to je, ale je to fakt. Ja som to už vzdal dávno.
marianne69
@rybarkuchar mnohi sa snazime zachovat tie babkine a mamine recepty co najvernejsie,ale niekedy staci,ze zamenis v tomto pripade kyslu smotanu za zakysanku a uz je chut ina:-) @rea1 ked bola dcera mala,tiez som ju varila do bezvedomia:-) dakujem Vam vsetkym za pristavenie sa..
remcula
Bezva!!! Kdysi jsem hodně dělávala čočkovou tak, že jsem v ní provařila něco uzeného, stačila kůže ze špeku, pak jsem přidala brambory a smetanu. Dětem moc chutnala:-))
dorisa
...aj ja takútopolievku mám rada, ale dávam do nej len kyslú smotanu,nie mlieko
gardave
Každý rok, 1. januára, sme išli popriať našej mame a ona nás ponúkla kyslou šošovicovou polievkou. Vraj to tak má byť, aby sme mali v roku toľko peňazí, koľko v tanieri šošovice. Tento rok nám ju prvý raz nenavarila, ale jej chuť si budem pamätať navždy. Bola najlepšia.
marianne69
dievcata dakujem za komentiky,potesili:-) @gardave my ju tiez varime aj 1.januara a tiez z toho isteho dovodu ako aj vasa mama,na Novy rok sosovica musi byt...
cica2
výborná polievočka a tiež máme velmi radi :-)
janger
@marianka , tak aj u nas je to jedna z najoblubenejsich...Robim dost podobne, len casto aj s niecim 'masovitym', napriklad male kusky slaninky nakoniec ju trosku okyselim...A hladku muku... Cez postne obdobie som robila bez masa, dokonca bez smotany, aj tak bola dobra. Minule sa ma dcera pytala, ze ako tu polievku robim. Tak to jej kludne mozem poslat tento tvoj recept :-). A to mas pravdu, ze sa to presne nikdy tak nepodari, ako sme jedli od nasich mam alebo babiciek...Mne teda nie.
mijaita
Jedna polevka a tolik krasneho cteni !! To jsem si vazne uzila ! Cockovou polevku take varim, smatanovou i jen s jiskou (zasmazkou). Tu ovsem delam zasadne na dobrem masle!! Je tu jedna dobry vychytavka, dat vyvarit neco uzeneho. Pravda, polevce to da neskutecny smrnc. Cibule i cesnek, to jsou varianty. krasne varianty. Cockova polevka si zaslouzi vsechny a myslim, ze kdyz postrada vegetu (moje kamoska ji tam dava, tak tu jednou nejim) je to jedna z polevek svetove urovne - nebe v hube ! :-)
3sandra3
Izabelka, pekný príbeh,,, prečo nám vždy všetko viac chutí u niekoho iného?? :-))
@marianne dnes som robila túto skvelú polievočku, ale dala som menej vody. Bála som sa, aby nebola riedka. Bola akurát. Nemávaš ju riedku, keď dávaš až toľko vody?
marianne
@sandri ja Ti ani neviem:-)),pravdu povediac,ja som to nikdy nemerala,chcela som len tak orientacne napisat...moznoze je bolo menej,radsej to opravim,ale riedka rozhodne nebyva,lebo moja dcera ju mam rada taku hustu,zeby v nej lyzica stala,inak by frflala..dakujem,ze napisala:-) ale ta poluhruba muka viac napucnie,ale opravim na 2,5-3l.
marianne
pozeram aj na tie fotky ci nevyzera riedko,ale nie je:-) to by doma hucali...
archaa
veľmi dobručká, ja si ju uložím a čoskoro vyskúšam
frenchie
Milujem šošovicovú na kyslo ale nikdy sa mi nejak nepodarila. Včera som ju varila podľa Vášho receptu a so synom sme sa až za ušami oblizovali aká bola dobrá. Už ju budem variť len takto. ďakujem za receptík :)
kecemis
Zhodou okolnosti som ju robil tiez vcera a dnes uz nie je. Vobec sa necudujem tvojej dcere, ani moj syn nemohol prestat. Dakujem.
3sandra3
ja som si z nej dnes urobila - Vianočnú polievku.... výborná


marianne
Tak moja sosovica ako vianocna...bolo mi ctou @3sandra3 ,ze som mohla prispiet kustickom k Vasej vianocnej atmosfere. Stastne Vianoce prajem Tebe i Tvojim blizkym...:-)
1x evi21
mesiar50
@marianne
Dávno som nevaril šošovicovú polievku.Potreboval som vedieť hlavne koľko múky mám použiť,aby som nebodaj nespravil šošovicovú omáčku.Tvoj recept mi pomohol zvládnuť tento problém.Polievka je super a konzistenčne podľa nášho gusta.Ďakujem ti pekne.
marianne
@lacko vdacne:-) som rada... Ty si vynikajuci kuchar-pekar, niet co radit. Tesi ma, ze sa podarila
kadlubiacka
Velmi pekne DAKUJEM za tento uzasny recept :-) Patri medzi moje TOP ;-) je aj erfektne rozpisany :) Ps: davam 1,5l vody, aby bola husta, tak akurat ;-)
mm13
Nikdy som tuto polievku nevarila ale ako dieta som ju mala velmi rada, odkedy som nasla tento recept tak sme ju mala doma dva krat s velkym uspechom, dakujem.
mariamka
zemiaky som nedala, sme volaki "prekrumplovani" :) ,, ale zato klincek a cibula, ostatne koreniny, ... vybornu chut dali, snad sa aj tie peniazky dogulaju :) na dochutenie trosku cesnak a kopor, tak to mame radi, vyborna je... Marianne pozdravujem, zelam uspesny novy rok :)


elixir
Robíte mi tu chute. :) To vyzerá na zajtrajšiu večeru.
marianne
@motozuzika (9.4.2020 10:28)

veru len:-), rozhabarkujem ju v mlieku a vybavené, alebo v zakysanke. Čo je v chladničke to dám, nedodržujem to nejako striktne, neriešim
martamm
Marianne, dnes som uvarila tuto polievocku a mozem povedat, ze zozala obrovsky uspech, prekvapil ma hlavne manzel, ktory ma oblubenych par polievok vyhlasenim, ze tuto mozem uvarit kedykolvek, dakujem za inspiraciu a odporucam aj ostatnym varechacom obohatit nou jedalny listok.
marianne
@martamm (2.10.2020 17:50)

teším sa:-) toto je u nás klasika od môjho detstva. Rada ju varím aj na Nový rok. Pekné sviatky prajem.
bogin
Ja som pridal aj ocot, máme radí kyselšiu, polievka výborná 👍





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia