Kyslá šošovicová polievka (fotorecept)

Autor receptu: marianne

Varí sa u nás z generácie na generáciu,aj keď mne sa nikdy nepodarí tak ako mojej mame, aj keby som sa rozkrájala.Pozerám jej do rúk ako ju varí a aj tak ma inú chuť.Robíme ju zásadne bez údeného mäsa a klobás.Tie dávame do kyslej fazuľovej.Dávam ju tu pre dcéru,je to jej najobľúbenejšia polievka vôbec,kým nevidí dno hrnca,neprestane, ak ju bude dnes večer jest,určite povie, no skoro ako babkina:-)...

15min minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr dáme do vody varit šošovicu.Keď je skoro uvarená,pridáme očistené a pokrájané zemiaky na kocky a dáme aspoň 1 PL soli,očistenú cibuľu,bobkový list,korenia(nové a čierné) a varíme,kým nie sú zemiaky mäkké.
  2. V mlieku si rozhabarkujeme smotanu(jogurt) s dvoma PL polohrubej múky a urobíme zátrepku..
  3. Keď sú zemiaky uvarené,vyberieme a vyhodíme rozvarenú cibulu,vylejeme zátrepku do polievky,prevaríme,este dosolíme ak je treba,pridáme 1/2 PL cukru a nakoniec pridáme polievkovú lyžicu masla.Na tanier môžeme prisypnúť aj pažítku ak máme.