Foto: boise
Receptov na kváskový chlieb je tu mnoho. Tiež som ich vyskúšala viac, ale až Cecil 8. je ten pravý...Tak možno niekoho inšpiruje tiež.
na 200 °C
Postup
-
1
Zo surovín vypracujeme cesto, ja miesim cca 15-20 minút ručne. Vodu pridávame vlažnú, podľa potreby. Cesto sa nesmie lepiť na ruky, ani na misu, malo by držať tvar. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu.
- 2
Po hodine premiesime, poprekladáme, vytvarujeme bochník a preložíme do vymúčenej ošatky. Keďže moja ošatka je niekde na polceste zo Sobraniec, urobila som to inak. Dobre "vyjazdenú" (aby nepúšťala chlpy) čistú utierku som posypala múkou, a handru vložila do sklenenej misy.
- 3
Necháme kysnúť cca 4 hodiny. Niekedy to trvá menej, niekedy viac, všetko záleží od toho, aký vyzretý je kvások. V zásade platí, že keď urobíte do cesta prstom dierku a tá sa rýchlo vracia späť, cesto ešte kysne. Takto vyzeral ten môj chlieb tesne predtým, ako šiel do rúry.
- 4
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov, na spodok rúry dáme iný plech s vodou, ktorá by sa mala odpariť. Pekáč vymastíme olejom a vysypeme múkou, alebo jednoducho vystelieme papierom na pečenie. Keď je rúra vyhriata a voda z plechu sa odparila, vykysnutý bochníkk veľmi opatrne vyklopíme z ošatky (v mojom prípade z misy) na pripravený plech (utierku jemne stiahneme). Okamžite vložíme do rúry a necháme piecť cca jednu hodinu.
- 5
Po cca polhodine odstránime zo spodu plech v ktorom bola voda, aby sa chlieb dobre upiekol aj z dola.
- 6
Upečený chlieb vyberieme z rúry, potrieme vodou, prikryjeme utierkou a necháme na mriežke vychladnúť. Bude Vás lákať svojou vôňou, ale odolajte, kváskový chlieb musí byť úplne vychladnutý, až potom sa dá krájať ;) Prajem dobrú chuť ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
klobúk dolu-zlaté ručičky- ja som s pravého kvásku ešte nerobil,ale niekedy skúsim,nerozumiem ale celkom prečo sa to dáva do rúry až po odparení vody? odrádza ma tiež to dlhé kvasenie 4h...
@ochino odparena voda zapari ruru a potom ked chlieb este rastie pri peceni, nepraskne. Teda aspon tak som sa docitala ked mi raz praskol po celej dlzke. Od vtedy robim takto a nepraska ;) Dlhe kysnutie odradzalo aj mna, ale uz som si zvykla ze do obeda zamiesim, kym kysne navarim, upracem, alebo idem s detmi von a vecer mame cerstvy chlieb :)