Kváskový špaldovo-pšenično-ražný chlieb

boise - fotkaboise, 10. mája 2013
Kváskový špaldovo-pšenično-ražný chlieb
Foto: boise

Receptov na kváskový chlieb je tu mnoho. Tiež som ich vyskúšala viac, ale až Cecil 8. je ten pravý...Tak možno niekoho inšpiruje tiež.

60 minút
na 200 °C

Suroviny

330 g
140 g
140 g
3 dl
4 dl
2 čl
1 čl
2-3 PL




Postup

  1. 1

    Zo surovín vypracujeme cesto, ja miesim cca 15-20 minút ručne. Vodu pridávame vlažnú, podľa potreby. Cesto sa nesmie lepiť na ruky, ani na misu, malo by držať tvar. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu.

  2. 2

    Po hodine premiesime, poprekladáme, vytvarujeme bochník a preložíme do vymúčenej ošatky. Keďže moja ošatka je niekde na polceste zo Sobraniec, urobila som to inak. Dobre "vyjazdenú" (aby nepúšťala chlpy) čistú utierku som posypala múkou, a handru vložila do sklenenej misy.

  3. 3

    Necháme kysnúť cca 4 hodiny. Niekedy to trvá menej, niekedy viac, všetko záleží od toho, aký vyzretý je kvások. V zásade platí, že keď urobíte do cesta prstom dierku a tá sa rýchlo vracia späť, cesto ešte kysne. Takto vyzeral ten môj chlieb tesne predtým, ako šiel do rúry.

    Kváskový špaldovo-pšenično-ražný chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Rúru si predhrejeme na 200 stupňov, na spodok rúry dáme iný plech s vodou, ktorá by sa mala odpariť. Pekáč vymastíme olejom a vysypeme múkou, alebo jednoducho vystelieme papierom na pečenie. Keď je rúra vyhriata a voda z plechu sa odparila, vykysnutý bochníkk veľmi opatrne vyklopíme z ošatky (v mojom prípade z misy) na pripravený plech (utierku jemne stiahneme). Okamžite vložíme do rúry a necháme piecť cca jednu hodinu.

    Kváskový špaldovo-pšenično-ražný chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Po cca polhodine odstránime zo spodu plech v ktorom bola voda, aby sa chlieb dobre upiekol aj z dola.

  6. 6

    Upečený chlieb vyberieme z rúry, potrieme vodou, prikryjeme utierkou a necháme na mriežke vychladnúť. Bude Vás lákať svojou vôňou, ale odolajte, kváskový chlieb musí byť úplne vychladnutý, až potom sa dá krájať ;) Prajem dobrú chuť ;)

    Kváskový špaldovo-pšenično-ražný chlieb - obrázok 6

Diskusia k receptu

elixir
Dala by som si veru taký pekný, domáci chlebík, boli by guče za ušami, ešte keby mal tekvicové, slnečnicové a iné semiačka dookola... to by boli už dvojité guče :)
katkat
ten je nadherny! skusim upiect podla teba :)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Kváskový mám rada. Vyskúšam aj tvoj recept.
martamm
Boise, vydarený, nádherný chlebík, ukladám recept :)
ancicka
ja pečiem chlebíka skoro vždy,no kvaskový som ešte nerobila.Musím sa odhodlať aj na taký.Vyskúšam.kk
ochino
krásny chlebík, páči sa mi- hlavne že cesto miesiš ručne-
klobúk dolu-zlaté ručičky- ja som s pravého kvásku ešte nerobil,ale niekedy skúsim,nerozumiem ale celkom prečo sa to dáva do rúry až po odparení vody? odrádza ma tiež to dlhé kvasenie 4h...
boise
dakujem za pochvaly, na tento som naozaj hrda...sedem chlebov predtym nebolo zlych, ale tento sa podaril, preto som chcela tie pomery aj zapisat, nech potesi niekoho dalsieho :)
@ochino odparena voda zapari ruru a potom ked chlieb este rastie pri peceni, nepraskne. Teda aspon tak som sa docitala ked mi raz praskol po celej dlzke. Od vtedy robim takto a nepraska ;) Dlhe kysnutie odradzalo aj mna, ale uz som si zvykla ze do obeda zamiesim, kym kysne navarim, upracem, alebo idem s detmi von a vecer mame cerstvy chlieb :)
inka15
Chlebik je chutovo uzasny, nechala som ho vykvasit 3 h, lebo ho uz bola plna kyska, len ked som ho preklapala na horuci plech, dost sa mi rozlial. Chcela by som mat tiez taky krasny bochnik, ako na obrazku, mam dat menej vody? Prosim o radu. Velmi pekne dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia