Kváskový špaldovo-pšenično-ražný chlieb

Autor receptu: boise

Receptov na kváskový chlieb je tu mnoho. Tiež som ich vyskúšala viac, ale až Cecil 8. je ten pravý...Tak možno niekoho inšpiruje tiež.

60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zo surovín vypracujeme cesto, ja miesim cca 15-20 minút ručne. Vodu pridávame vlažnú, podľa potreby. Cesto sa nesmie lepiť na ruky, ani na misu, malo by držať tvar. Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu.
  2. Po hodine premiesime, poprekladáme, vytvarujeme bochník a preložíme do vymúčenej ošatky. Keďže moja ošatka je niekde na polceste zo Sobraniec, urobila som to inak. Dobre "vyjazdenú" (aby nepúšťala chlpy) čistú utierku som posypala múkou, a handru vložila do sklenenej misy.
  3. Necháme kysnúť cca 4 hodiny. Niekedy to trvá menej, niekedy viac, všetko záleží od toho, aký vyzretý je kvások. V zásade platí, že keď urobíte do cesta prstom dierku a tá sa rýchlo vracia späť, cesto ešte kysne. Takto vyzeral ten môj chlieb tesne predtým, ako šiel do rúry.
  4. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov, na spodok rúry dáme iný plech s vodou, ktorá by sa mala odpariť. Pekáč vymastíme olejom a vysypeme múkou, alebo jednoducho vystelieme papierom na pečenie. Keď je rúra vyhriata a voda z plechu sa odparila, vykysnutý bochníkk veľmi opatrne vyklopíme z ošatky (v mojom prípade z misy) na pripravený plech (utierku jemne stiahneme). Okamžite vložíme do rúry a necháme piecť cca jednu hodinu.
  5. Po cca polhodine odstránime zo spodu plech v ktorom bola voda, aby sa chlieb dobre upiekol aj z dola.
  6. Upečený chlieb vyberieme z rúry, potrieme vodou, prikryjeme utierkou a necháme na mriežke vychladnúť. Bude Vás lákať svojou vôňou, ale odolajte, kváskový chlieb musí byť úplne vychladnutý, až potom sa dá krájať ;) Prajem dobrú chuť ;)