Foto: ivah
Keď som sa rozhodla, že začnem piecť kváskový chlieb, dlho som sedela pri počítači a hľadala recepty, ale na každom mi niečo "nesedelo". A Zobraziť celý popisKeď som sa rozhodla, že začnem piecť kváskový chlieb, dlho som sedela pri počítači a hľadala recepty, ale na každom mi niečo "nesedelo". A tak som sa pustila do experimentovania, až kým som nevytvorila chlebík podľa mojich predstáv. Snažila som sa vyhnúť bielej pšeničnej múke, ale komu neprekáža, môže ju do receptu pridať namiesto ovsenej. S ovsenou je chlebík o niečo suchší, ale aj tak výborný. Zabalený v plachtičke vydrží čerstvý aj týždeň. :-)
porcií
príprava
na 150 °C
Postup
-
1
Večer zo všetkých surovín vymiesime hustejšie chlebové cesto (množstvo vody upravíme podľa potreby) a necháme cez noc na teplom mieste nakysnúť.
- 2
Ráno rozdelíme cesto do 2-3 chlebových foriem (podľa veľkosti) a necháme kysnúť ďalších cca 5 hodín.
- 3
Nakysnutý chlieb pred pečením na povrchu nakrojíme do tvaru x, aby počas pečenia nepopraskal. Pečieme hodinu v predhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 150°C. Hneď po upečení ho vyklopíme z formy na rošt a zo všetkých strán potrieme horúcou vodou, aby nezostala príliš tvrdá kôrka. Po vychladnutí chlebík zabalíme do plachtičky a vložíme do chlebníka alebo do rúry. Takto skladovaný vydrží čerstvý minimálne týždeň. :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
teraz upečiem podľa Teba. Mám rada špaldovú múku a skúsim aj ovsenú. Už sa na neho teším :)