Kváskový chlieb špaldovo-ovseno-ražný

ivah - fotkaivah, 18. júla 2013
Kváskový chlieb špaldovo-ovseno-ražný
Foto: ivah

Keď som sa rozhodla, že začnem piecť kváskový chlieb, dlho som sedela pri počítači a hľadala recepty, ale na každom mi niečo "nesedelo". A Zobraziť celý popisKeď som sa rozhodla, že začnem piecť kváskový chlieb, dlho som sedela pri počítači a hľadala recepty, ale na každom mi niečo "nesedelo". A tak som sa pustila do experimentovania, až kým som nevytvorila chlebík podľa mojich predstáv. Snažila som sa vyhnúť bielej pšeničnej múke, ale komu neprekáža, môže ju do receptu pridať namiesto ovsenej. S ovsenou je chlebík o niečo suchší, ale aj tak výborný. Zabalený v plachtičke vydrží čerstvý aj týždeň. :-)

40
porcií
900 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Suroviny

600 g
300 g
300 g
300 ml
3 PL
3 PL
2 PL
2 PL
1 l




Postup

  1. 1

    Večer zo všetkých surovín vymiesime hustejšie chlebové cesto (množstvo vody upravíme podľa potreby) a necháme cez noc na teplom mieste nakysnúť.

  2. 2

    Ráno rozdelíme cesto do 2-3 chlebových foriem (podľa veľkosti) a necháme kysnúť ďalších cca 5 hodín.

  3. 3

    Nakysnutý chlieb pred pečením na povrchu nakrojíme do tvaru x, aby počas pečenia nepopraskal. Pečieme hodinu v predhriatej teplovzdušnej rúre pri teplote 150°C. Hneď po upečení ho vyklopíme z formy na rošt a zo všetkých strán potrieme horúcou vodou, aby nezostala príliš tvrdá kôrka. Po vychladnutí chlebík zabalíme do plachtičky a vložíme do chlebníka alebo do rúry. Takto skladovaný vydrží čerstvý minimálne týždeň. :-)

Diskusia k receptu

heliana
Tvoj receptík prišiel dnes ako na zavolanie. Založila som si nový kvások, už som z neho jedenkrát piekla a včera som ho opäť vybrala z chladničky. Našla som tiež viacero receptov na kváskový chlebík, ale
teraz upečiem podľa Teba. Mám rada špaldovú múku a skúsim aj ovsenú. Už sa na neho teším :)
ivah
Som rada, že sa Ti páči, dúfam, že bude aj chutiť. :-)
natali711
Ahoj, ja pečiem chlebík v pekárničke, klasicky s droždím, ale rada by som vedela ako robíš kvások ( Teda nie ten s droždím). Čítala som už množstvo postupov na kvások , ale všetky som kdesi zapotrošila .... :-) Je to tiež také zdĺhavé? Vďaka.
ivah
Ahoj, Natali, ja som dostala kvások už hotový od kamarátky a iba ho "dokrmujem". :-) Na nete sa dá nájsť množstvo stránok s návodmi na výrobu kvásku, ale dá sa aj objednať hotový. Prípadne sa skús popýtať v obchodoch so zdravými potravinami. Výroba kvásku je naozaj dosť zdĺhavá, ale oplatí sa. Keď ho už máš hotový, iba ho "dokrmuješ". :-) Ja som tiež najskôr piekla v domácej pekárni chlieb s droždím, ale potom som začala mať tráviace problémy a drožďový mi už nerobil dobre. Keďže chlieb milujem a nebola som ochotná sa ho vzdať, začala som piecť kváskový (preto aj to vylúčenie bielej múky). S jeho trávením vôbec nemám problém, navyše je chutnejší a dlhšie vydrží čerstvý. Začínam uvažovať aj nad tým, že ho skúsim piecť v pekárni. Postup už mám premyslený, ak sa vydarí, určite ho sem "zavesím". :-)
egresik
@natali711 da sa aj zalozit ale ja odporucam najist niekoho na "kvaskovej mape" a najist si niekoho kto ti daruje (na mnozstvomto staci 1 PL) ja za svoj kvasok vdacim @irenaw
natali711
Ahoj ivah, tak sa musím pochváliť, že kvások som už zvládla sama a dnes som dopiekla svoj tretí kváskový chlebík. Recept som našla kdesi na webe (kde, to som už stihla zabudnúť, hlavne, že som si recept vytlačila) a vydaril sa. Tiež sa chystám vyskúšať upiecť ho v pekárničke.
dadush
Tiez ho pekavam, kamaratka mi dala razny kvasok. Zakazdym spravim z nejake inej muky , samozrejme semienka akekolvek tam nesmu chybat :-) akurat, ze ho nemiesim viac krat len raz, dam do formy na biskupsky chlebicek a rano dam piect. tiez mi vydrzi tak cca tyzden ked nan zabudnem :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia